Skip to content
 

De dood van Gerrit Snoeren

 

Door Waarheidsvinder

Het openbaar ministerie heeft laten weten dat ze het onderzoek naar de dood van Gerrit Snoeren hebben afgesloten zonder dat duidelijk geworden is of hij wel of niet is vermoord.gerrit-snoeren

Snoeren werd tijdens de Paasdagen van 2003 ’s nachts dood aangetroffen in de laadbak van een Nissan Patrol die op een camping in Aalst met hoge snelheid tegen een boom was gereden. De bestuurder van de auto bleek zwaargewond en een andere passagier was lichtgewond geraakt. De gewaarschuwde politie ging uit van een noodlottig ongeval en liet daarom een ongevallen specialist ter plaatse komen. Na een inspectie van het autowrak en van Gerrits lijk verklaarde deze deskundige dat hij de zaak niet vertrouwde en daarom adviseerde hij de plaatselijke politie om de technische recherche te waarschuwen. Hij vermoedde dat Gerrit Snoeren al dood was toen de aanrijding was ontstaan. Zijn advies werd echter niet overgenomen. Ook de gewaarschuwde lijkschouwer had twijfels over de doodsoorzaak van Snoeren maar ook hij werd niet serieus genomen.

De bestuurder van de Nissan werd ondanks de twijfels over de werkelijke gang van zaken toch door justitie vervolgd voor dood door schuld en door de rechtbank in Den Bosch tot een gevangenisstraf van 4 jaar veroordeeld.

Het Gerechtshof in Den Bosch sprak hem echter in 2006 vrij omdat ondertussen uit nieuw onderzoek was gebleken dat Gerrit Snoeren al dood was geweest op het moment van de aanrijding.

Door deze uitspraak was justitie, mede onder druk van een publicatie in De Telegraaf, wel gedwongen een nieuw onderzoek te starten naar de dood van Gerrit Snoeren. Dat onderzoek is nu dus zonder resultaat afgesloten. Naar de reden daarvoor kunnen we nog slechts raden.

De familie van Gerrit Snoeren vindt dit, met ons, verbijsterend maar Peter R. de Vries schrijft in zijn dagboek dat hij begrip heeft voor de beslissing van justitie. Hij is het niet eens met de reactie van de familie dat  “dit alleen in Nederland kan.”

Wij vragen ons af of Peter het dossier van deze zaak wel ooit ( kritisch) heeft gelezen. Weet hij eigenlijk wel hoe de zaak in elkaar zit? En als dat niet het geval is, hoe kan hij zich dan achter de beslissing van justitie scharen? Heeft hij soms andere belangen?

Wij denken dat het laatste woord over deze zaak nog niet gesproken en geschreven is. We komen zeker nog op deze zaak terug en wij denken dat de reactie van de familie dan begrijpelijker wordt. Want als wij ooit een zaak hebben gezien waarin het falen van politie, justitie en NFI overduidelijk is, dan is het wel deze zaak.

 

Leave a Reply