Skip to content
 

Waarom doen onze oosterburen het beter?

Door Waarheidsvinder

Peter Tak

De Nederlandse politie moet bezuinigen en dat lijkt arbeidsplaatsen te gaan kosten. De klappen zullen natuurlijk hoofdzakelijk op de werkvloer vallen.  Maar is dat wel nodig en verstandig?

Een van de redacteuren van deze site woont in Duitsland en dus is het niet raar dat we af en toe het werk van de Nederlandse- en Duitse politie met elkaar vergelijken.

Wij staan daarin niet alleen want op 30 december 2008 deed prof. Peter Tak, emeritus hoogleraar Strafrecht, dat ook tijdens een interview in het programma Villa VPRO.

Volgens prof. Tak  is de Duitse politie veel effectiever dan de Nederlandse. Uit door hem verricht onderzoek blijkt dat, wanneer men het oplossingspercentage van de Duitse politie vergelijkt  met die van de Nederlandse politie, de Duitse politie – rekening houdend met het verschil in aantal personeelsleden-  ongeveer drie keer zoveel zaken oplost.

Volgens Prof. Tak komt dat niet omdat de Duitse boeven dommer zijn dan de Nederlandse boeven, maar omdat de organisatie van de Duitse politie sterk anders is. Het grote verschil zit met name in het feit dat in Duitsland er een veel minder grote managementsschil rond de politie zit.

In Nederland zijn er 26 politiekorpsen met allemaal veel mensen aan de top, daar gaat heel veel capaciteit en geld in zitten. In Duitsland is die managementsschil veel dunner, daar is met andere woorden veel meer capaciteit beschikbaar voor de opsporing en veel minder capaciteit voor de ondersteuning en in de administratie.

En de speurders lossen zaken op, niet de managers.

Leave a Reply