Skip to content
 

Moordenaar van Gonda Drent krijgt 15 jaar

Door Waarheidsvinder  reinier

Vandaag, 17 december 2009, veroordeelde het Gerechtshof in Leeuwarden Reinier Smit tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op zijn echtgenote Gonda Drent op 11 december 1996.

Ruim 13 jaar hebben de ouders van Gonda op dit moment moeten wachten. Behalve het verdriet om de dood van hun dochter en de zorg voor de beide kinderen van Gonda, hebben zij al die jaren moeten toezien dat de moordenaar van hun dochter gewoon vrij rond liep.

Vanaf het eerste moment waren zij er van overtuigd dat Reinier hun dochter om het leven had gebracht en daarna de echtelijke woning in brand had gestoken. Zij werden in die overtuiging gesterkt toen de politie enkele weken na de moord echtgenoot Reinier aanhield.

Groot was dan ook hun verbijstering toen bleek dat de politie het bewijs tegen de ontkennende Reinier niet rond konden krijgen en hij na 2 maanden weer werd vrijgelaten.

In december 2003 kregen de ouders van Gonda nieuwe hoop toen het Cold Case Team van de politie Groningen, waar wij deel van uitmaakten, besloot de zaak opnieuw te gaan onderzoeken. Hoewel zij wisten dat het een moeilijke zaak zou worden, waren de ouders heel blij met het nieuwe onderzoek.

Het onderzoek, waar we al eerder op deze site over schreven, leidde uiteindelijk tot een nieuwe aanhouding van Reinier op 23 november 2004. Reinier ontkende echter net als bij zijn eerste aanhouding en op 9 december 2004 besloot de rechtbank hem weer in vrijheid te stellen. Daarmee leek de zaak definitief gesloten te zijn.

Het bleef vervolgens enkele jaren stil, maar na veel wikken en wegen besloot justitie in 2008 Reinier toch voor de rechter te brengen en tot grote blijdschap van de ouders veroordeelde de rechtbank Groningen Reinier op 10 juni 2008 tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Die veroordeling is vandaag door het Gerechtshof bevestigd en bovendien kreeg Reinier nog 3 jaar extra opgelegd, 15 jaar zitten dus voor hem.

Er valt veel te zeggen over deze zaak, maar vandaag rest slechts tevredenheid. Uiteindelijk is er gerechtigheid geschied en daar gaat het om. De zaak Gonda Drent kan van de lijst onopgeloste zaken worden gehaald. De ouders van Gonda kunnen nu aan de echte verwerking van het verlies van hun dochter beginnen.

En de beide kinderen? Ja wat moet je zeggen tegen kinderen wier moeder door hun vader om het leven is gebracht? Gelukkig zijn opa en oma Drent er altijd voor hen.

One Comment

  1. Eva Lansen says:

    Ik heb me indertijd verbaasd dat de politie niets gedaan heeft met zijn alibi dat hij voor een brug had staan wachten op het moment dat de brand uitbrak. Dit was eenvoudig te verifiëren geweest. Een brugwachter weet precies wanneer hij gedraaid heeft. En hiermee was zijn alibi makkelijk door te prikken geweest.

Leave a Reply