Skip to content
 

Meer rechten slachtoffers van misdrijf

Bron: De Gelderlander gelderlander

Door Paul Bolwerk

AALTEN – Slachtoffers van misdrijven krijgen door een nieuw wetsvoorstel per 1 januari 2011 het recht stukken als brieven, cd’s en dvd’s met filmfragmenten aan het strafdossier toe te voegen. De ouders van de vermoorde Joanne Noordink uit Aalten willen, wellicht als eersten in Nederland, hiervan gebruik maken.

Het openbaar ministerie steunt hen daarin.

De Zutphense rechtbank beslist vandaag of Arent en Helma Noordink twee dvd’s aan het strafdossier van Ehsan B, verdachte van de moord op hun dochter, mogen toevoegen. Het gaat om een EO-documentaire over het leven van Joanne en de impact van haar dood, alsmede een dvd-film van Joanne’s ouders over hun reis naar Oeganda. In dat Afrikaanse land had Joanne een hulpproject opgezet. Ook ondersteunde de Aaltense zeven Oegandese weeskinderen. “We willen de rechters en de advocaat van de verdachte laten zien hoe waardevol Joanne voor ons, maar ook voor anderen, was. Hoe ze heeft geleefd, hoe ze echt was”, schetst de familie Noordink.

Slachtoffers en nabestaanden hebben al spreekrecht, maar krijgen vanaf 2011 ook het recht op informatie over de strafrechtelijke procedure en mogelijkheden van schadevergoeding, inzage in bepaalde processtukken, een advocaat en een tolk. De Nijmeegse rechtsgeleerde Henny Sackers, spreekt van “een verdere versterking” van de positie van slachtoffers in het strafrecht.

Leave a Reply