Skip to content
 

Brave vader blijkt koele killer

Bron: De Telegraaf

door Herman Stam

België is in de ban van een koelbloedige seriemoordenaar. Ronald ’Ronnie’ Janssen is op het oog een brave burgerman die leeft aan de Gemengde Brigadestraat in de Vlaamse plaats Loksbergen. Maar de 38-jarige tekenleraar heeft inmiddels drie moorden toegegeven. Gevreesd wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Kevin Paulus en Shana Appeltans zijn het slachtoffer geworden van seriemoordenaar Ronald Janssen (inzet). De brave huisvader heeft in totaal drie moorden bekend, maar in België vreest men dat hij verantwoordelijk is voor nog meer slachtoffers. Foto: EPA

Het lijkt erop dat in België een nieuwe beerput wordt opengehaald als een seriemoordenaar inderdaad jarenlang ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. De Belgische justitie doet er alles aan om te benadrukken dat er dit keer uitstekend recherchewerk is geleverd. In de zaak van kindermoordenaar Marc Dutroux werd nog blunder op blunder gestapeld waardoor hij veel te lang op vrije voeten bleef.

Maar ook Janssen is lange tijd over het hoofd gezien omdat hij niet paste in het profiel van een moordenaar, zo gaf procureur Ivo Carmen gisteren schoorvoetend toe. De Belgische samenleving is geschokt dat een rustige huisvader annex onderwijzer er een dubbelleven op na heeft gehouden als koelbloedige killer.

De zaak kwam aan het rollen toen Janssen verdachte werd van de moord op zijn 18-jarige buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus (22). Hij schoot het tweetal dood en stak daarna de auto van Kevin in brand met daarin de lichamen van de slachtoffers, zo gaf hij later toe. Hij zou geprobeerd hebben Shana te verkrachten. Janssen gaf als reden dat hij de pesterijen van Kevin beu was.

Na zijn bekentenis kwam Janssen ook in het vizier als moordenaar van de 18-jarige Annick Van Uytsel. Zij verdween eind april 2007 spoorloos na een feestje waar Janssen mogelijk ook aanwezig was. Haar lichaam werd een week later uit het Albertkanaal in Lummen gehaald, verpakt in plastic vuilniszakken en verzwaard met stenen. De mysterieuze moord op Van Uytsel hield België lang in de ban. Het leek op de ’perfecte moord’; van de dader ontbrak ieder spoor en op het lichaam was geen spatje dna van de dader te vinden.

Janssen zat destijds in een moeilijke periode. Zijn vriendin waarmee hij twee kinderen heeft, had hem net verlaten. Het was een moeilijke scheiding waarbij zijn ex hem beschuldigde van seksuele mishandeling.

Tussen de honderden tips destijds viel zijn naam, mede door zijn vreemde levenswandel. Het Leuvense parket stelt geen fouten te hebben gemaakt bij de behandeling van de tips. Er was toen simpelweg te weinig aanleiding om Janssen aan te houden, zo is de verklaring. Na langdurige verhoren heeft hij inmiddels ook die moord toegegeven.

De Belgen houden nu hun hart vast over wat er nog komen gaat. Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick, vreest het ergste: „Drie jaar geleden heb ik al gezegd tegen de ouders van Annick dat hun dochter wellicht vermoord is door een seriemoordenaar. Hij zou alleen betrapt worden als hij nieuwe feiten zou plegen en daarbij een fout zou maken en dat is gebeurd.

Volgens diverse experts zou er voor Annick minstens één ander slachtoffer moeten zijn gemaakt door Janssen. Dat is gebaseerd op de koelbloedige en professionele wijze waarop hij haar heeft vermoord. Ook wordt de kans klein geacht dat hij tussen Annick en Shana en Kevin niet meer gemoord heeft. Het gerecht houdt er ook ernstig rekening mee dat Janssen nog veel meer op zijn kerfstok heeft.

Gerechtspsychiater Rudy Verhelst waarschuwt echter voor te voorbarige conclusies. „De man is niet noodzakelijk schizofreen, maar is er wel in geslaagd een deel van zijn leven jarenlang te verbergen.”

Commentaar Waarheidsvinder: Als u meer wilt weten of de motieven van onder anderen dit type moordenaars dan wijzen wij u graag op het boek van advocaat Jef Vermassen: Moordenaars en hun motieven.

Leave a Reply