Skip to content
 

Seriemoordenaar Janssen was eerst verkrachter

Bron: De Standaard

Het lijkt er sterk op dat de onopvallende leraar technisch tekenen Ronald Janssen (38) eerst jarenlang een ‘gewone‘ verkrachter is geweest, vooraleer hij veranderde in de koele, professionele moordenaar die Annick Van Uytsel (18), Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22) vermoordde.

Gerechtelijke bronnen bevestigen dat Janssen ondertussen een aantal verkrachtingen bekende die hij gepleegd zou hebben toen hij begin jaren negentig als student industrieel ingenieur in Leuven op kot zat.  Janssen zou zijn werkterrein hebben gehad in de buurt van de campus Arenberg. Begin jaren negentig heerste er zelfs een psychose in de Leuvense studentenbuurt uit angst voor de serieverkrachter die daar toen ‘s avonds actief was.
Het Leuvense gerecht gaat de oude, niet afgesloten verkrachtingszaken waarvoor Janssen verantwoordelijk zou kunnen zijn, nu opnieuw onderzoeken.

Janssen heeft na de moorden op Shana Appeltans, Kevin Paulus en Annick Van Uytsel voorlopig geen nieuwe moorden bekend. Het is dus afwachten of hij echt de seriemoordenaar is waarvan de speurders menen dat hij het is. De bizarre manier waarop hij zich de voorbije dagen gedragen heeft tijdens de ondervragingen, doet hen in elke geval vermoeden van wel.

De parketten van overal in het land halen ondertussen een reeks oude, onopgeloste moorden naar boven om te zien of er in de dossiers elementen zitten die mogelijk aan Janssen gelinkt zouden kunnen worden. Concrete aanwijzingen zijn er voorlopig niet.

Voor de ouders van Annick Van Uytsel kwam er zondagavond een einde aan drie jaar onzekerheid over het lot van hun dochter. Toen verwittigde de politie hen dat Janssen bekend had.

De ouders lazen gisteren in het stadhuis van Diest een ontroerende verklaring voor waarin ze hun dankbaarheid uitten omdat ze nu weten wie hun dochter heeft vermoord. ‘Geen kind wordt door deze man nog van zijn ouders weggerukt, maar de stoel van Shana, Kevin en Annick blijft wel leeg. We hebben lang moeten leven met de vragen, nu moeten we verder leven met het antwoord dat we kregen en diegene die nog moeten komen.’

De ouders vroegen om rust te krijgen en op te houden met gissingen in de zaak-Annick.


Leave a Reply