Skip to content
 

De dood van Tariq Chatta en Leon Groeneweg

Door Waarheidsvinder 

Dit verhaal gaat over de dood van twee 19 jarige Schiedamse jongens, Tariq Chatta en Leon Groeneweg. Beide jongens komen uit dezelfde buurt in Schiedam en kennen elkaar goed. Beiden zijn geoefend zwemmer, toch komen ze volgens de politie door verdrinking om het leven.

Hun families denken daar heel anders over. Zij denken dat beide jongens door dezelfde groep om het leven zijn gebracht. Dat er inderdaad een duidelijk verband is tussen de dood van beide jongens zullen wij proberen hier te laten zien.

Op verzoek van De Telegraaf hebben wij beide zaken nader onderzocht en onze bevindingen op papier gezet. Het is echter niet wenselijk op dit moment via deze site alle feiten en omstandigheden naar buiten te brengen. Hoewel politie en justitie tot op dit moment niet echt geïnteresseerd lijken te zijn in de beide zaken, willen wij hen, indien men alsnog zal besluiten tot een diepgaand onderzoek, niet teveel voor de voeten lopen. Wij hebben onze analyses echter wel aan de beide families gegeven en een kopie daarvan gezonden naar het college van Procureurs-Generaal.

De dood van Tariq Chatta

Het lichaam van de 18 jarige Tariq Chatta wordt op zondagmiddag 14 januari 2007 omstreeks 13.50 uur gevonden in een sloot tussen de wijk De Akkers en de Harreweg in zijn woonplaats Schiedam. Hij ligt voorover in het water, waarbij slechts een klein gedeelte van zijn trui te zien is. Het lichaam wordt door enkele duikers van de gewaarschuwde brandweer geborgen. Van de berging van het lichaam zijn door een omstander foto’s gemaakt. Op de foto’s is te zien dat de jas van Tariq om zijn onderbenen is geknoopt.

De politie stelt een summier onderzoek in en komt tot de conclusie dat Tariq vermoedelijk ’s nachts aan de kant van de sloot heeft staan plassen met zijn jas om zijn middel geknoopt. Volgens de politie is zijn jas tijdens het plassen naar beneden gegleden waardoor hij al struikelend in het water viel. Vervolgens zou Tariq volgens de politie in de ongeveer 75 cm diepe sloot zijn verdronken, hoewel hij in het bezit van twee zwemdiploma’s is.

De conclusie dat Tariq zijn jas zelf om zijn middel heeft geknoopt is volkomen onzin. Op de foto’s van het lichaam is duidelijk te zien dat de linkerarm van Tariq nog in de mouw van de jas steekt. Kennelijk heeft iemand de jas naar beneden getrokken om op die manier het handelen van Tariq te bemoeilijken.

Op de door een omstander gemaakte foto is te zien dat de jas van Tariq strak om zijn benen zit geknoopt. Hoe de politie dan tot de conclusie kan komen dat deze jas vanaf het middel naar beneden gegleden moet zijn, is ons een raadsel. Immers de omvang bij het middel en bij de heupen is veel groter dan de omvang bij de enkels. De jas zou, indien die zou zijn afgegleden, veel ruimer om de enkels van Tariq hebben moeten gezeten.

Hoewel er dus signalen waren dat er iets niet klopte met de dood van Tariq, vond de ingeschakelde schouwarts het niet nodig om sectie op het lichaam te laten verrichten. Toen de familie liet blijken dat men twijfelde aan de conclusies van de schouwarts is door justitie in Rotterdam een second opinion gevraagd aan het Forensisch Medisch Expertisecentrum van de GGD in Amsterdam. De forensisch artsen in Amsterdam waren zeer kritisch over het onderzoek van de schouwarts in Schiedam. In hun rapport van 27 maart 2007 vermelden zij als conclusie:

De toedracht van het te water raken en de oorzaak van het overlijden van de heer Chatta zijn onduidelijk. Dat had in het schouwverslag beter in duidelijkere bewoordingen naar voren gebracht kunnen worden. Daarom had het advies om een sectie te verrichten om de precieze doodsoorzaak te achterhalen voor de hand gelegen.

Het was volgens de forensisch artsen van de GGD Amsterdam dus niet heel duidelijk dat Tariq in het water was gevallen en daarna verdronken. Toch bleef het standpunt van politie en justitie dat er geen aanwijzingen waren voor een misdrijf.

Maar er is nog meer. Op de dag dat het lichaam van Tariq werd gevonden, wordt de moeder van Leon Groeneweg gebeld door een jongen die wij Dolf zullen noemen, een naam die vaker in deze analyse zal voorkomen. Dolf vertelt dat zij aan Leon moet doorgeven dat Tariq Chatta vermoord is gevonden. Tariq lag volgens Dolf met zijn hoofd in het water en zijn armen en benen zouden vastgebonden zijn geweest met zijn jas. Dolf benadrukt dat zij deze boodschap direct moet doorgeven aan Leon. Dolf zegt daarbij: “Leon weet wel waarom”.

Nadat moeder de boodschap heeft doorgegeven aan haar zoon slaat hij helemaal door en zegt; “Heb Dolf dat gezegd? OOHH god, neee heeey, dat hebben hun gedaan”. Daarbij kijkt Leon haar huilend aan en schreeuwt: “Nou ben ik de volgende mama, nu ga ik er ook aan, let maar op.”

Vanaf dit moment wordt het leven van Leon beheerst door angst. Hij durft nauwelijks nog de straat op en zoekt zijn heil in de drugs. Bedreigingen aan zijn adres zijn aan de orde van de dag, maar worden niet door iedereen serieus genomen. Geheel ten onrechte zoals later zal blijken.

De dood van Leon Groeneweg

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juni 2008 raakt Leon Groeneweg vermist. Hij is voor het laatst levend gezien als hij in paniek over de camping Kruininger Gors bij het Brielse Meer rent en roept dat ze hem gaan vermoorden. Met “ze” bedoelt hij kennelijk een groepje jongens dat ook op de camping is en van die groep maakt eerder genoemde Dolf ook deel uit.

De ouders van Leon vrezen onmiddellijk het ergste maar de politie stelt hen op 12 juni 2008 gerust met de mededeling dat zij door verschillende mensen benaderd zijn die verklaard hebben dat ze na zondag 8 juni 2008 nog contact hebben gehad met Leon. Volgens de politie was hen verteld dat Leon tijdelijk weg was omdat hij rust wilde hebben.

Een week na zijn verdwijning, op zondag 15 juni 2008, wordt het lichaam van de 19-jarige Leon Groeneweg gevonden in een ondiep gedeelte van het Brielse Meer nabij camping Kruiningergors. Volgens de patholoog-anatoom die later sectie op het lichaam van Leon verricht, is Leon al zeker een week dood als zijn lichaam wordt gevonden. Dat klopt dus niet met wat de getuigen aan de politie hebben verteld, zij kunnen Leon niet meer na 8 juni hebben gesproken en toch verklaarden zij dit tegenover de politie. Hoewel de politie dat ook had moeten ontdekken, heeft men dit gegeven nooit onderzocht. Het lijkt echter op een georganiseerde actie om de familie en de politie op een dwaalspoor te brengen ten aanzien van de werkelijke datum van overlijden van Leon.

Het lichaam van Leon wordt bovendien gevonden op een plaats waar het nooit een week gelegen kan hebben. Er zijn sterke aanwijzingen dat zijn lichaam pas in de nacht voor het aantreffen in het water is gegooid. Vreemd is ook dat Leon gedeeltelijk ontkleed is maar dat zijn ontbrekende kleding en zijn schoenen nooit zijn gevonden. Toch wil de politie niet aan een misdrijf denken en wordt de zaak afgedaan als een ongeval net als de dood van Tariq Chatta.

Twee jongens uit dezelfde buurt die elkaar goed kennen, beiden geoefend zwemmer waren maar toch in ondiep water verdronken; twee jongens die beiden bedreigd werden door leden van dezelfde jeugdbende; in beide zaken allerlei niet kloppende details; nabestaanden die nog steeds worden bedreigd; een politie die slecht onderzoek doet en verkeerde conclusies trekt en dan toch maar volhouden dat het allemaal toeval is? Het zal je zoon maar wezen.

Inmiddels is er namens beide families door een advocaat aangifte gedaan bij justitie in Rotterdam. Nu maar hopen dat er eindelijk een gedegen onderzoek gaat komen. De nabestaanden hebben daar recht op.

4 Comments

 1. J Scheeringa says:

  Schiedammer says:
  26 November, 2018 at 11:25

  Iedereen weet wie het gedaan heeft daar
  De helft is bang voor die groep
  Ik hoop eindelijk dat se achter de tralies zitten

  Waarom meld er niemand dan wat er is gebeurd en door wie? er is ook altijd nog meld misdaad anoniem als men bang is om anders zelf slachtoffer te worden. Als iedereen blijft zwijgen wordt het nooit opgelost. Dus ik hoop dat er mensen zijn die meer weten dit ook daadwerkelijk gaan melden . Desnoods bij meld misdaad anoniem.

 2. Schiedammer says:

  Iedereen weet wie het gedaan heeft daar
  De helft is bang voor die groep
  Ik hoop eindelijk dat se achter de tralies zitten

 3. rms says:

  Schandalig die politie ! Die zouden allemaal op staande voet ontslagen moeten worden!

 4. yvon says:

  Goedemorgen,
  Naar aanleiding van de uitzending het zesde zintuig waarin ik kennis nam van beide moorden ben ik op zoek gegaan naar info hierover. Ik stuitte op deze publicatie.
  Onvoorstelbaar dat de politie zo omgaat met aanwijzingen en niet verder onderzoek doet.
  Je zou bijna denken aan discriminatie OF dat er iemand baat bij heeft ( drugsgeld) om de schiedamse bende maar niet verder in het licht te brengen.
  Ik hoop dat de ouders FLINK de alarmbellen blijven LUIDEN …
  Ik had er in ieder geval niets van gehoord, maar ja ik lees dan ook niet zo vaak de krant.
  Is er misschien een andere manier om toch de aandacht voor deze zaak te trekken?
  De jeugdbende in het daglicht stellen? Hoe?
  Als zij niets te vrezen hebben, waarom komen zij dan niet voor ‘HUN VRIEND’op?
  Zij waren zeker ook niet op de begrafenis? raar toch als hij een van je vrienden is?

  Ik hoop op iets van betekenis te mogen zijn voor de ouders.

  Gods zegen,
  Yvon

Leave a Reply