Skip to content
 

Slecht begin nieuw onderzoek dood van Leon en Tariq

Door Waarheidsvinder

Gisteren konden wij u melden dat justitie in Rotterdam had toegezegd dat er een nieuw onderzoek naar de dood van Leon Groeneweg en Tariq Chatta zou komen. De beide families waren daar natuurlijk dolblij mee, eindelijk zou de dood van de beide jongens goed onderzocht gaan worden.

Die hoop werd gisteren direct alweer de bodem ingeslagen. De eerste stap van de politie was het verhoor van een 18 jarige getuige die meer kon vertellen over de manier waarop Leon omgebracht zou zijn. De manier waarop de getuige telefonisch werd uitgenodigd was wel heel bijzonder en ook het verhoor verliep alles behalve gesmeerd. Daarmee zijn de beide families weer terug bij af, ze hebben weer het idee dat ze niet serieus genomen worden.

In onderstaand artikel van Telegraaf journaliste Jolande van der Graaf leest u het verhaal over het verhoor van de 18 jarige getuige.

Bron: De Telegraaf

Kans dat je dit niet overleeft

„’Je hebt vijftig procent kans dat je dit niet overleeft’, zei de rechercheur na afloop van het verhoor. ’Had je maar geen aangifte moeten doen’, voegde de agente er ook nog aan toe. Nou, daar sta je dan. Ik wist niet wat ik hoorde.

Een zwaar bedreigde en sinds anderhalve week ondergedoken getuige van amper achttien jaar is maandagavond na een verhoor in de zaak van de vermoedelijke moord op Schiedammers Leon Groeneweg (19) en Tariq Chatta (19) op bizarre wijze geïntimideerd door twee Schiedamse rechercheurs.

De tiener werd in bijzijn van een advocaat gehoord, nadat justitie Rotterdam, na onthullingen in deze krant, een nieuw onderzoek naar de verdachte dood van twee jongens beloofde. Het politieduo was ook bij het eerste onderzoek betrokken, een onderzoek dat de recherche gigantisch liet zitten. Ook de raadsman van de jonge getuige, de Rotterdamse strafpleiter Gerard Aberson, hield geen goede indruk aan het verhoor over. „Er bestaat bij deze twee agenten geen enkele bereidheid om nu met nieuwe naspeuringen de onderste steen over de dood van Leon en Tariq boven te krijgen”, vindt hij.

De Schiedamse tiener heeft belangrijke informatie over de vermoedelijke moord op Leon en Tariq die deze krant uit tactische overwegingen niet tot in detail bekendmaakt. Duidelijk is wel dat de getuige van leden van een Schiedamse jeugdbende hoorde dat beide jongens zijn omgebracht door hen onder water te duwen.

Gisteren werd de tiener eerst op een onderduikadres door de recherche gebeld. „Ik móést komen, zei de rechercheur, want het was belangrijk dat ik mijn verhaal zou doen. Ik had mijn telefoon op de speaker staan. Ook anderen hoorden hoe de politieman mijn veiligheid garandeerde. Toen ik ’s avonds door hen werd gehoord, bleek al snel dat ze de zaak niet serieus nemen. Al meteen benadrukten zij in het verleden wél goed werk te hebben gedaan. Toen ik mijn verhaal eenmaal mocht doen, lachte een van hen me voortdurend uit en zat hij steeds nee te schudden. Oud-rechercheur Dick Gosewehr van het Telegraaf Old Case Team was in zijn ogen maar een rechercheur van niks.”

Nou, daar sta je dan. Ik wist niet wat ik hoorde’

De verhoorde tiener werd twee weken geleden met een mes bedreigd door de leider van een Schiedamse jeugdbende en deed toen aangifte. „Ik loop groot gevaar, heb desondanks toch een verklaring afgelegd, maar de recherche doet nu opeens niets meer voor me. Aan het einde van het verhoor, toen advocaat Aberson net even met een van de rechercheurs sprak, kwam de andere rechercheur naar me toe. ’Je hebt vijftig procent kans dat je dit niet overleeft’, zei de agente tegen me. Het is alsof ze me bang wilde maken.”

Oud-rechercheur Dick Gosewehr noemt het schokkend zoals tegen de getuige is opgetreden. „Het is tactisch gezien een enorme fout om dezelfde rechercheurs opnieuw een zaak te laten onderzoeken. Een andere uitkomst zou immers hun eigen falen in het verleden aan het licht brengen. Hier gaat men nog een stapje verder en krijgen getuigen zelfs te horen dat de politie helemaal geen zin heeft in een nieuw onderzoek. Bovendien worden er stuitende praktijken toegepast, kennelijk met het oogmerk dat de getuige de verklaring gaat intrekken. Ze hebben daar dus echt niets geleerd van het schandaal in de Schiedammer parkmoord.” Gosewehr heeft inmiddels het College van procureurs-generaal, de top van justitie, over de wantoestanden ingelicht. Per mail heeft hij collegevoorzitter Harm Brouwer gevraagd zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat er een onpartijdig en professioneel onderzoek in deze zaak komt.

Volgens de Rotterdamse officier van justitie Ernst Pols herkennen de betrokken rechercheurs zich niet in de ervaringen van de getuige en is de tiener volgens de rechercheurs niet door hen geïntimideerd. „Deze agenten zijn ingezet omdat zij de zaak al kenden. Het OM kan later beslissen een groter team, eventueel met nieuwe rechercheurs, in te zetten. Zover is het nu nog niet.”

Voor Marijke en Ap, de ouders van de in juni 2008 overleden Leon Groeneweg, is dit alles een grote domper. „We hopen maar dat justitie dat doet, anders wordt het niets met het onderzoek. We kennen deze agenten door en door. Ze hebben ons als ouders altijd weggezet als lastposten en zelfs als stalkers. Dat begon al direct na de dood van Leon. Dezelfde rechercheur ging destijds vreselijk tegen ons tekeer. Nooit vergeet ik dat ik bij die politieman kwam met bewijzen dat Leon was bedreigd door de bende. Toen ik vroeg wat de politie daarmee ging doen, zei hij dat het onder op de stapel lag en geen enkele prioriteit had. Dat is altijd de toon geweest bij de Schiedamse recherche.”5 Comments

  1. Onbelangrijk says:

    Overduidelijk voor elke leek zelfs, dat deze eerlijke jongen werd vermoord, de gruwelijke bende kon het niet verdragen, dat hij eerlijk wilde leven en dus brak met hen die misdadig wilden leven. (En daardoor zich logischerwijs ongelukkig voelen, want day brengt natuurlijk geen geluk).

    Onbeschrijflijk van om Rn politie, dat ze de duidelijke moordenaars laten gaan..

    Hij riep in doodsangst dat hij vermoord zou worden ,kreeg doodsbedreigingen… En dan al de andere bewijzen..

    Wat een onrecht, heel erg en hoop dat het recht snel zegeviert.

  2. Anonymous 2 says:

    Hoe kan het toch zo zijn dat werkelijk iedereen die de Schiedamse jongens kenden moord vermoede (inc ikzelf), door derden HET bewijs is aangedragen ect en dat de moorden nog niet opgelost zijn? De Schiedamse politie is een schoolvoorbeeld van totaal geen functiescheiding toepassen, belangenverstrengeling en een bureau vol laaggeschoolde mensen die tal van foute beslissingen genomen hebben. Ik hoop dat de zaak ooit nog fatsoenlijk opgepakt word en dat de daders gepakt worden. Peter R. de Vries -> HELP!

  3. anoniem says:

    Het is zeker goed dat de zaak is heropend

    mensen moeten daar hun ogen open doen,en Anonymous jij weet wel beter
    als je van de oude clan ben weetje maar al te goed waar ik over praat
    zo niet dan zou ik maar gewoon weg wezen daar en je leven gaan beteren.

  4. admin says:

    Zoals je inmiddels al ontdekt heb is er wel iets met je mailtje gebeurd. Het leek ons echter beter onze reactie via een andere weg te sturen.

  5. Anonymous says:

    Het is goed dat deze zaak heropend is hoewel ik even een paar dingen moet vast stellen zoals jullie dat blijkbaar niet kunnen.

    Achtergrond over thuis situatie van leon.
    Tariq niet behoorde tot deze “jeugdbende”
    Bedreigingen die heen en weer gingen (actie reactie)

    Ik ben ook iemand uit deze zogehete “jeugdbende” en had nooit problemen met leon e.d en vrijwel niemand die dat had. Het was een hele goede vriend van me dus ik wil niet onrespectvol zijn maar het feit dat onze namen zo worden gepubliseerd zegt genoeg over het falen van jullie journalistiek en/of het achterhouden van bepaalde informatie en alles onze kant op te schuiven.

    Er zal hoogstwaarscheinlijk niks gebeuren met deze comment maar wil gewoon even duidelijk uitwijzen dat als jullie dingen willen publiceren jullie het hele verhaal erop moeten zetten en niet gedeeltelijk.

    Mvg,
    Lid van de “jeugdbende”

Leave a Reply