Skip to content
 

Ron P. en de verdwijning van Maria van der Zande

Door Waarheidsvinder

Gisteren werd een van de beide redacteuren van deze site gebeld door Sander Sonnemans, een journalist van het AD. Hij wilde wat achtergrond informatie hebben naar aanleiding van de aanhouding van Ron P. de man die nu verdacht wordt van de moord Anneke van der Stap in Rijswijk nadat hij eerst al veroordeeld is voor de moord op Christel Ambrosius uit Putten.

Een van de vragen was of deze Ron P. mogelijk ook debet was aan de verdwijning van Maria van der Zande uit Putten. Maria woonde vlak in de buurt van de plaats waar Christel vermoord is en zij verdween op 6 augustus 1994 tijdens een fietstocht in de omgeving. Nadien werd nooit meer iets van haar vernomen.

Over de verdwijning van Maria van der Zande schreven wij al eerder. Om die reden is de journalist naar dit stuk op onze site verwezen. Over het schrijven van een artikel over ons gesprek werd niets gezegd door de betreffende journalist.

Hedenmiddag bleek dat er vandaag een artikel in het AD staat over deze zaak en dat één van de redacteuren daarin ” geciteerd” wordt. In het artikel staat onder meer: “ Ron P. moet stevig aan de tand worden gevoeld over de verdwijning van de Puttense Maria van der Zanden in 1994. Dat is de stellige overtuiging van oud-politierechercheur Dick Gosewehr en : ,,De kans dat P. hier niet iets mee te maken heeft, acht ik heel erg klein,’’ zegt hij.”

Dit soort uitspraken over personen zijn niet gepast, zeker als je niet bij het betreffende onderzoek betrokken bent, die uitspraken zijn dan ook niet door ons gedaan.

Onze mening was enkele jaren geleden al en is nog steeds, dat er overeenkomsten zijn tussen de moord op Christel Ambrosius en de verdwijning van Maria van der Zande. Die overeenkomst werd in 1994 niet gelegd en dat kon ook niet want toen had men twee mannen vastzitten voor de moord op Christel. Een verband leggen tussen beide zaken zou toen hebben betekend dat de politie zelf toegaf  de verkeerde mensen voor de moord op Christel te hebben aangehouden.

Inmiddels is Ron. P veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius. Betekent het feit dat beide zaken overeenkomsten hebben dat hij ook schuldig is aan de verdwijning van Maria van der Zande? Nee dat betekent het niet. Is het zinvol om te onderzoeken of hij daar iets mee te maken kan hebben? Ja dat is het zeker. Niet meer en niet minder.

Het signaleren van overeenkomsten tussen verschillende misdrijven levert geen enkele bewijs op, het kan hooguit dienen om richting te geven aan een opsporingsonderzoek. Uitspraken over de mogelijke schuld van Ron P. doen wij dan ook niet.

Ook de “geciteerde” uitspraken over de manier waarop Ron. P verhoord zou moeten worden geven niet weer hoe wij over de aanpak van verhoren denken. Wij zijn helemaal geen voorstander van zogenaamde harde verhoren, die leiden namelijk tot niets. Stevig aan de tand voelen is iets voor macho’s en niet voor rechercheurs die hun vak verstaan.

Gauw vergeten dus die zogenaamde citaten in het AD.


Leave a Reply