Skip to content
 

Informatie over seriedader Ronald Janssen niet serieus genomen

Door Waarheidsvinder

Ronald Janssen, de Belgische seriemoordenaar en verkrachter heeft inmiddels meer verkrachtingen bekend. Na eerst bekend te hebben dat hij in 2001 een Nederlandse vrouw heeft verkracht tijdens het Boerenrockfestival in het Belgische Kortenaken, heeft hij nu ook bekend in de zomer van 2006 twee Belgische vrouwen te hebben verkracht tijdens een muziekfestival in Peer.

Hij had de vrouwen eerst geobserveerd en hen daarna in hun tentje onder bedreiging van een mes verkracht. Media noemen het opmerkelijk dat het hier om een 31 en 41 jarige vrouw ging terwijl eerder door Janssen bekende verkrachtingen jongere vrouwen betrof. Zo opmerkelijk is dat echter niet, dit soort daders kicken veelal meer op de daad dan op het type slachtoffer. Kennelijk waren de omstandigheden dusdanig dat deze beide slachtoffers de meest voor de hand liggende waren om zijn fantasie op uit te leven.

Ondertussen is er in België een discussie ontstaan over de vraag waarom Janssen zo lang ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. Het begint er op te lijken dat ook in België de coördinatie van dit soort delicten het één en ander te wensen overlaat. Hoe valt anders te verklaren dat men kennelijk niets gedaan heeft met het volgende verhaal.

Een kennelijk wel uitgeslapen politieman heeft al op 17 april 2008 een rapport opgemaakt naar aanleiding van het gedrag van Ronald Janssen in een discotheek. Janssen had zich opdringerig gedragen in de richting van een zuster van de agent en deze vertrouwde dat niet. Bij het zoeken in de bestanden stuitte de wakkere politieman op een eerder door Janssen gepleegde verkrachting. Hij ontdekte dat het vrouwelijke slachtoffer voor de verkrachting met trazolan verdoofd was en daarna meerdere malen ruw verkracht was.

Janssen had het slachtoffer daarbij een washandje in de mond gedaan en kneep tijdens de daad meerdere malen haar neus dicht, mogelijk in een poging haar het zwijgen op te leggen. Uiteindelijk overleefde het slachtoffer het en zij verklaarde later tegen de politie dat zij in de gang van de woning van de dader touwen en sluitstrips had zien liggen. Typische attributen voor een seriedader.

De politieman herinnerde zich ook dat de eerder vermoorde Annick van Uytsel voor haar dood verdoofd was en vastgebonden en legde een link met Ronald Janssen. Daarnaast ontdekte hij nog dat Janssen in het bezit van een bestelauto was. Zijn rapport stuurde hij op naar de Gerechtelijke Politie te Leuven, maar daarna hoorde hij er verder niets van.

Inmiddels is duidelijk dat dit een gouden tip uit eigen huis was, want Ronald Janssen heeft inmiddels de moord op Annick van Uytsel bekend. Het blijft de vraag waarom men in 2008 de informatie van deze oplettende politieman nooit serieus heeft genomen. Het had twee mensenlevens kunnen schelen.2 Comments

  1. admin says:

    Angst is een slechte raadgever, dat geldt zeker voor mensen die een dergelijke belangrijke taak hebben. Tussen niets doen en iemand direct insluiten ligt nog een scala van mogelijkheden en die mogelijkheden zijn kennelijk niet gebruikt.

  2. Mia says:

    “De Leuvense onderzoeksrechter die in 2008 het belastende informatierapport over Ronald Janssen moest beoordelen in de zaak-Annick Van Uytsel, had een jaar eerder het verwijt gekregen dat hij ‘te voortvarend’ te werk ging. Hij had toen een verpleger laten aanhouden die later onschuldig bleek. ‘Sindsdien was hij op zijn hoede’, zeggen gerechtsbronnen”.

    Zie voor het volledige verhaal:
    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=G932MSN5F

Leave a Reply