Skip to content
 

Zuidwal

Auteur:  Sytze van der Zee

In 1980 verdwijnt de elfjarige Edith Post uit Wassenaar tijdens schooltijd spoorloos (ze is even iets gaan halen uit de keuken aan de achterzijde van de school). Na intensief zoeken wordt haar lijkje vier dagen later in de duinen gevonden. De politie komt al snel op het spoor van de Haagse portier Koos Hertogs.

Naarmate het onderzoek vordert, komen er meer delicten aan het licht (moorden, verkrachtingen, overvallen, steeds met wreed geweld gepleegd). Hertogs weigert echter elke medewerking en bedreigt zelfs rechercheurs en hun familie. Pas na lange tijd is er voldoende bewijsmateriaal en wordt Hertogs tot levenslang veroordeeld voor drie moorden, de moorden op Edith Post (11 jr), Tialda Visser ( 12 jr) en Emy den Boer ( 18 jr) maar men verdenkt hem van wel 16 moorden.

In ‘Zuidwal’ beschrijft journalist/publicist Van der Zee de zaak van dag tot dag, tot in detail. Hij baseert zich hierbij op de processen-verbaal en het journaal dat de rechercheurs bijhielden, en sprak met betrokkenen. Rode draad in het boek zijn de inspanningen van de Haagse rechercheur Ruud Bloem. Een gruwelijk relaas. Hertogs, die altijd zei onschuldig te zijn, legde enkele jaren geleden ‘een deelbekentenis’ af.

Koos Hertogs is nu weer in het nieuws door Peter R. de Vries. Uit de eerste aflevering bleek dat de interesses van Koos Hertogs nog niet veranderd zijn. Hij gaat ook nu nog steeds voor jonge meisjes als we zijn brieven mogen geloven.


One Comment

  1. Chris says:

    Als hij maar niet op het idee komt om te bekennen dat hij deze moorden tijdens het slaapwandelen heeft gepleegd….
    met ons kaliber rechters zou hij daar nog mee vrij komen ook.

Leave a Reply