Skip to content
 

Seriemoordenaar legde valse bekentenissen af

Door Waarheidsvinder

Valse bekentenissen, we schreven er al vaker over. Nu een schrijnend voorbeeld uit Zweden. Zweden dacht een echte seriemoordenaar te hebben in de persoon van Thomas Quick. Hij bekende in de loop der jaren meer dan 30 moorden op jongens en mannen.

Quick was niet in beeld als mogelijke moordenaar toen hij in 1990 werd aangehouden voor een bankoverval. Hij bleek ze echter niet allemaal op een rijtje te hebben, werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en in een psychiatrische inrichting opgenomen.

In die inrichting begon Quick tijdens zijn therapie moorden te bekennen. Hij vertelde vooral graag jonge mannen en jongens te vermoorden om daarna seks te hebben met hun dode lichamen. Voor de lichamen van zijn slachtoffers zou hij een eigen begraafplaats hebben ingericht, maar die begraafplaats werd door de politie nooit gevonden. Kennelijk vonden de autoriteiten dat geen probleem, want Quick werd uiteindelijk veroordeeld. Niet voor 30 moorden, maar voor 8 moorden en zelfs voor die moorden was nauwelijks enig ander bewijs dan zijn eigen bekentenis.

Al snel na zijn veroordeling kwamen dan ook de twijfels. Quick bleek een pathologische leugenaar te zijn die onder invloed van medicijnen valse bekentenissen had afgelegd. Maar toegeven dat je een grote fout hebt begaan, is ook in Zweden niet zo gemakkelijk. Dus bleef Quick gewoon vastzitten als seriemoordenaar.

Nu is er echter een nieuwe ontwikkeling in de zaak die duidelijk maakt dat hier sprake is van wat de media in Zweden noemen ’de grootste rechterlijke dwaling uit de Zweedse geschiedenis’.

Het Zweeds Forensisch Laboratorium (SKL) kwam onlangs met een mededeling over een stuk verbrand bot dat afkomstig zou zijn van een door Quick vermoord 9-jarig Noors meisje. Het verbrande bot was destijds het belangrijkste technische bewijs tegen Thomas Quick. Nu is bij nieuw onderzoek gebleken dat het bot niet van een mens afkomstig is. Het belangrijkste bewijs tegen Quick was dus vals geweest.

Inmiddels heeft Quick al zijn bekentenissen ingetrokken. Hij zegt deze te hebben afgelegd onder invloed van medicijnen en werd na iedere bekentenis “beloond” met meer medicijnen. Zijn advocaat heeft aangekondigd de acht zaken waarvoor hij is veroordeeld te gaan aanvechten. De eerste zaak staat al op de rol.

Valse bekentenissen, misschien toch een groter probleem dan velen dachten.One Comment

  1. Chris says:

    Het belangrijkste bewijs bleek vals te zijn… lijkt me zelfs nog erger dan een valse bekentenis.
    Bekentenissen (al dan niet herroepen) blijven ‘verhalen’ die min of meer correct zouden kunnen zijn, forensisch bewijs echter ‘liegt niet’….
    Ons NFI is daar trouwens herhaaldelijk ook niet vies van gebleken.

Leave a Reply