Skip to content
 

Beroepsrisico voor burgers?

Door Waarheidsvinder

In De Telegraaf van hedenochtend stond een artikel over een aanhouding in Purmerend waarbij de aangehoudene onschuldig bleek te zijn. We lazen onder meer:

De politie Zaanstreek-Waterland vraagt zich af waarom het korps excuses zou moeten aanbieden aan een man die ten onrechte als supermarktovervaller werd aangezien en met geweld werd opgepakt en afgevoerd.

„Dit soort dingen kan gebeuren als je aan een bepaald signalement voldoet”, stelt een woordvoerder van het korps naar aanleiding van de aanhouding van afgelopen zaterdag in Purmerend, waarbij een scooterrijder door vijf politiemensen tegen de grond werd gewerkt.

Wat bedoelt de politie hiermee te zeggen? Dat je als burger er maar rekening mee moet houden dat je met geweld op straat kunt worden aangehouden omdat je aan een bepaald signalement voldoet. Een kwestie van: ‘Eigen schuld, dikke bult’, omdat je toevallig op een overvaller lijkt? Is dat de strekking van hetgeen de politiewoordvoerder zegt?

Volgens ons ligt de zaak iets anders. Als politieman loop je altijd het risico dat je, ondanks al je goede bedoelingen, per ongeluk de verkeerde persoon aanhoudt. Dat is één van uw redacteuren tijdens zijn loopbaan bij de politie ook overkomen. Het is dus een beroepsrisico, niet van de burger, maar van de politie.

Als je dat als politieman gebeurt, dan rest er naar onze mening maar één ding te doen, uitleg aan de betrokkene geven over het hoe en waarom en vervolgens excuses aanbieden voor het ongemak.

Een stukje verder lezen we echter in hetzelfde artikel:

De politie wil liever niet uitweiden over het voorval met de onschuldige scooterrijder. „Ik neem aan dat er gerust wel met hem is gesproken. Die meneer is verhoord en door ons heengezonden. Ik neem aan dat die meneer gerust wel een hand mee krijgt of wat dan ook. Ik heb daar geen idee van. Maar goed, dat zijn dingen waarover wij niets gaan vertellen. Daar hebben we geen behoefte aan.”

De politie zou hier wel over moeten uitweiden. Aan de burgers laten zien dat politiemensen gewone mensen zijn die soms fouten maken maar die ook bereid zijn die fouten te erkennen. Dat zou respect afdwingen. Nu krijgt men veel kritiek over zich heen en dat is dan een geval van ‘eigen schuld, dikke bult.’Leave a Reply