Skip to content
 

Tunnelvisie

Door Harrie Timmerman

Van een bevriende ex-collega bij de politie in Groningen kreeg ik onlangs een stuk toegezonden dat Erik van Zuidam, plaatsvervangend korpschef van de Regiopolitie Groningen, op zijn site over mij heeft geschreven.

Van Zuidam schrijft:

Ook de politie heeft moeite met de waarheid. De parkmoord in Schiedam maakt duidelijk dat er politiemensen zijn, die in een tunnel terecht kunnen komen met hun vooringenomen mening en hun beperkte blikveld.

De ex-criminoloog Harrie Timmerman deed er een schepje bovenop en poneert zijn waarheid dat het bij de gehele politie en OM in Nederland goed mis is en de Schiedammer parkmoord geen incident was. De politie in zijn algemeen doet volgens hem niet aan echte waarheidsvinding. Maar in zijn boek “tegendraads” staan beweringen over politie Groningen die in ieder geval niet stroken met hun waarheidsbeleving. Daar zullen we wel nooit uitkomen. Het is goed dat dit –overigens lezenswaardige- boek met waarheden, halve waarheden en onwaarheden gesloten wordt. Naast politiemensen hebben dus ook criminologen moeite met de waarheid. Het zijn net mensen.

Dit is niet de eerste maal dat iemand van de korpsleiding van de politie Groningen mij van leugens in mijn boek beschuldigt. Net als vorige keren worden daar echter ook nu geen voorbeelden van genoemd en ook heeft men nooit stappen tegen mij genomen. Kennelijk vallen die leugens wel mee.

Maar daar gaat het nu niet om. Veel droeviger is het dat deze tweede man van de politie Groningen de blunders in de Schiedammer parkmoord kennelijk afdoet als een zaak waarin enkele politiemensen in een tunnel zijn terechtgekomen. Daarmee wekt hij de indruk dat Schiedam een incident was en om incidenten hoef je je eigenlijk niet druk te maken.

Kennelijk heeft Van Zuidam nog nooit gehoord van de Puttense moordzaak, de zaak Ina Post, de zaak Lucia de B, de zaak Theo Tetteroo, de Twentse zedenzaak en de Zwartewaalse zedenzaak, en de Warnsveldse pompmoord.

Kennelijk heeft hij ook nooit iets vernomen over vervalste processen-verbaal, zoals bijvoorbeeld in zijn eigen korps waarbij in een zedenzaak ten onrechte in het proces-verbaal van verhoor werd gezet dat de verdachte had bekend of het valse proces-verbaal waardoor een grote drugszaak in Noordoost Gelderland kapot ging.

Misschien is het goed dat Van Zuidam eerst eens wat boeken gaat lezen voordat hij zijn mening over de waarheidsvinding in Nederland geeft. Ik beveel hem in ieder geval aan: Het ware verhaal over Ina Post, De Slapende rechter, Broddelwerk, Dubieuze Zaken, Vincent plast op de grond, Valse Zeden en Het O.M. in de fout.

Leave a Reply