Skip to content
 

Officier van justitie de weg kwijt?

Door Waarheidsvinder

Hoe zou het toch komen dat het vertrouwen in justitie af neemt? Is dat alleen de schuld van de media of heeft dat ook iets te maken met de kwaliteit van sommige officieren van justitie?

Jaren geleden liep het aantal inbraken en diefstallen zodanig op dat er grote maatschappelijke onrust over ontstond. Politie en justitie kwamen toen met een eenvoudige oplossing, je haalt de zaken weg bij de recherche, gaat ze anders noemen en brengt ze onder bij de surveillancedienst. Het begrip “Veel Voorkomende Criminaliteit” was geboren. Veelvoorkomend maakte duidelijk dat dit soort zaken gewoon bij het leven hoort en dat je daar niet teveel drukte over moet maken.

Jaren later waardeerde men dit soort delicten nog verder af,  ze heten vanaf dat moment  “Kleine Criminaliteit”, dus daarover hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken.

Een dergelijke devaluatie lijkt nu ook te gaan plaatsvinden bij levensdelicten, althans levensdelicten die plaatsvinden in het westen van het land. Die conclusie kun je trekken na lezing van een artikel dat vanmorgen in De Telegraaf stond.

Volgens de krant is een 28 jarige politieman door de rechtbank in Rotterdam wegens doodslag veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf, hij heeft zijn (ex)vriendin Sharifah Karsodjojo met 52 messteken om het leven gebracht.

Haar familie vindt echter dat er sprake was van moord en vindt ook dat de opgelegde straf veel te laag is. Er is grote kritiek op het optreden van de officier van justitie en op de wijze waarop de zaak door de rechtbank werd afgedaan.

Over de zaak zelf en het vonnis gaan wij hier niets zeggen, we kennen het dossier niet. Maar er is wel een ander aspect dat onze aandacht trok.

De familie heeft, zo blijkt uit het artikel, op hun verzoek een gesprek gehad met de behandelende officier van justitie. In dat gesprek deed deze officier een heel opmerkelijke uitspraak nadat de familie zich beklaagde over de lage strafeis en verwees naar de zaak tegen de moordenaar van Joanne Noordink uit Aalten. In die zaak werd 20 jaar geëist en kreeg de dader 15 jaar gevangenisstraf.

De officier zei hen dat zij niet moest kijken naar de moord in Aalten: “Dat is Aalten. Uw zaak is in het westen van het land, waar deze misdrijven eerder regel dan uitzondering zijn”.

Steekpartijen komen volgens deze officier van justitie in het westen veel vaker voor. Veel Voorkomende Criminaliteit dus kennelijk en we weten al uit het verleden dat je dat kennelijk niet zo zwaar hoeft te nemen. Kan wel door de surveillancedienst behandeld worden.

Nog even en het wordt Kleine Criminaliteit en dan hoef je er waarschijnlijk helemaal niets meer aan te doen. Je moet maar op het idee komen.Leave a Reply