Skip to content
 

Waarheidsvinding en de vuurwerkramp

Door Waarheidsvinder

Misdaadverslaggever Simon Vuyk heeft een boek geschreven over de vuurwerkramp in Enschede. Dit boek zou door de Twentse korpschef Martin Sitalsing in ontvangst worden genomen, maar dat gaat nu niet door. Volgens de politie Twente zou de overhandiging van het eerste exemplaar aan Sitalsing in besloten kring plaatsvinden. Omdat Vuyk vandaag (26 april 2010) in de Volkskrant al ruchtbaarheid gaf aan deze bijeenkomst, laat de politie de afspraak nu vervallen.

Simon Vuyk schrijft in zijn boek dat er sterke aanwijzingen zijn dat ijsfonteintjes de oorzaak zijn van de fatale explosie van de vuurwerkramp in Enschede. Dit onschuldig lijkend vuurwerk, dat in de horeca wordt gebruikt om ijs en taart te versieren, bestaat voor 90 procent uit rookzwak buskruit (nitrocellulose). In combinatie met zwaarder vuurwerk gedraagt dit zich volgens Vuyk als de vernietigende springstof die op 13 mei 2000 om 15.35 uur de woonwijk Roombeek wegvaagde en 23 inwoners doodde. Volgens Vuyk zouden twee tot drie pallets ijsfonteintjes het ‘spooktransport’ zijn waarover in de rechtszaal veel te doen is geweest.

Getuigen zagen dat op donderdag 11 mei 2000 bij SE Fireworks een lading werd gelost. Vuyk achterhaalde de samenstelling van de ‘lucratieve bijvangst’ en vond in het politiedossier de fax waarmee de bestelling is gedaan bij het Deense Pyro Tec. Hij onthult de naam van de handelaar op een factuur niet, maar denkt dat de politie genoeg heeft om het onderzoek te heropenen.

Een politiewoordvoerder liet maandag weten dat het boek niet publiekelijk in ontvangst wordt genomen, omdat de ramp nogal gevoelig ligt bij de politie Twente. „De korpschef houdt rekening met het belang voor het hele korps”.

Kennelijk behoort waarheidsvinding niet tot het belang van een gedeelte van het Twentse korps en dat is een treurige constatering.

Leave a Reply