Skip to content
 

Aanhouding Richard Kelly gebeurde onder druk leiding

Door Waarheidsvinder

Wat we eigenlijk al wisten, wordt vandaag bevestigd in een artikel in De Telegraaf. De leiding van de Drentse recherche en de behandelend officier van justitie zetten de aanhouding van Richard Kelly in 2002 door hoewel er twijfels waren over de schuld van Kelly. Met name rechercheur Arnold Dijk was niet helemaal overtuigd van de schuld van Kelly. We citeren uit het artikel:

Op het moment dat over zijn aanhouding werd beslist, heb ik me daar fel tegen verzet. Ik heb altijd gezegd dat weliswaar een hoop pijlen in Kelly’s richting wezen, maar dat dit slechts aanwijzingen waren. Er was zelfs geen grammetje bewijs tegen deze jongen. De toenmalige zaaksofficier en divisie-chef waren er echter niet vanaf te krijgen; voor de leiding was hij de moordenaar. ‘Dit is kat in het bakkie, ik bewijs achter elkaar dat het Richard Kelly is’, zeiden de betreffende officier en divisiechef destijds zelfs.

Dijk dreigde daarop uit het team te stappen en zegt daarover in De Telegraaf:

“Het was te gek voor woorden wat er gebeurde. Ik heb toen gezegd dat ik dit onderzoek niet meer wilde doen. Ook tegen Kelly. Hoewel ik nooit bij de verhoren van hem aanwezig was, ben ik na afloop van een van die sessies naar binnen gestapt. Ik heb open en bloot tegen Kelly gezegd dat ik absoluut niet zeker wist of hij wel de dader was. Maar volgens mij geloofde Kelly me niet en dacht hij dat dit deel uitmaakte van een of andere verhoortechniek.”

De vrijspraak van Kelly was in de ogen van Arnold Dijk daarom ook terecht, dit terwijl een collega van destijds bleef volhouden dat Kelly wel degelijk de dader was. Dijk zegt daarover in De Telegraaf:“Ik heb hem daarin nooit ondersteund en hem zelfs gewaarschuwd dat hij die conclusie niet mocht trekken.”

Hoewel collega Lambert Veen destijds anders dacht over de schuld van Richard Kelly bevestigde hij vorig tegenover een verslaggeefster van RTV Drente dat men in 2002 van de leiding had moeten stoppen met het onderzoek naar een  jongen met een bromfiets die had gestaan op de kruising Domeinweg/Gijsselterweg. De reden was volgens Veen dat men zich alleen moest richten op Richard Kelly.

Gelukkig was de rechtbank in Assen later verstandig genoeg om Richard Kelly vrij te spreken. Als de officier van justitie wel zijn zin had gekregen, hadden we de moord op Andrea Luten kunnen bijschrijven op de groeiende lijst van gerechtelijke dwalingen.

Waarheidsvinding, het klinkt heel makkelijk, maar het blijkt in de praktijk vaak moeilijk te zijn.


3 Comments

 1. ettie says:

  Of hij daarop zit te wachten, betwijfel ik.
  Hij wil gewoon zijn werk goed doen en verwacht dat ook van anderen.
  Maar desalniettemin, hulde Arnold Dijk!!

 2. hkdh says:

  Eén Arnold van Dijk, veel respect voor die man, maakt nog geen Lente.
  Beter de officier en de chef bekend maken, zodat zij er keer op keer op kunnen worden gewezen hun Magic Eye er buiten te laten.
  Zij zijn in feite een gevaar voor de openbare orde, omdat zij het gezag van en de eerbied voor misdaadonderzoekers keihard ondermijnen.

 3. fred says:

  kan die Arnold Dijk niet een lintje krijgen?
  en zich gaan bemoeien met meer van dit soort zaken?

Leave a Reply