Skip to content
 

Echtgenote verdwenen scheepskok hoopt op rechercheonderzoek

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

OOSTVOORNE, dinsdag

„Bijna achttien jaar nadat mijn man van de aardbodem verdween, gloort eindelijk een opsporingsonderzoek. Het is niet te beschrijven wat er nu door me heen gaat. Soms vragen mensen waarom ik het niet ’gewoon’ allemaal laat zitten. Dat lukt niet als je niet weet wat je man is overkomen en wie hem iets heeft aangedaan.”

’Het is niet te beschrijven wat er nu door me heen gaat’

Anneke Quak

In Oostvoorne wacht Anneke Quak, echtgenote van de in 1991 verdwenen scheepskok Wim Quak (54), vol spanning op een beslissing van justitie Amsterdam. Haar advocaat Job Knoester deed daar afgelopen week aangifte van vermoedelijke moord op Wim Quak en verzocht alsnog om een rechercheonderzoek. Dit nadat De Telegraaf deze zaak de afgelopen jaren meermalen onderzocht en in december nieuwe en schokkende feiten onthulde.

• Wim Quak verdween in 1991 spoorloos van het containerschip Nedlloyd Neerlandia.                 FOTO: REIN GELEIJNSE

Op papier
Oud-rechercheur Dick Gosewehr zette de afgelopen weken een gedegen aangifte op papier. „Er zijn allerlei aanwijzingen voor een misdrijf en ook nu nog tal van aanknopingspunten voor de recherche om te onderzoeken”, beaamt de ervaren ex-politieman de bevindingen van deze krant.
De feiten en omstandigheden zijn van meet af aan alarmerend geweest, maar de Rotterdamse politie en justitie wilden de zaak nooit onderzoeken en namen zelfs geen aangifte van vermissing op. Quak verdween vrijdag 21 juni 1991 op de Keltische Zee, toen hij als scheepshofmeester op het Nederlandse containerschip Nedlloyd Neerlandia voer. Het was de laatste reis voor zijn pensioen, daarom maakte zijn vrouw Anneke die tocht naar het Zuid-Amerikaanse Puerto Rico met hem mee.
Nadat de Neerlandia uit Amsterdam vertrok, meerde het schip voor zijn Atlantische oversteek in Liverpool af. Daar deed de Britse douane op 20 juni plotsklaps een inval op het schip en werd uitgerekend de kombuis gericht op cocaïne doorzocht. Vraag is op grond van welke informatie de Britse opsporingsdiensten destijds in actie kwamen.


Spoorloos
Tijdens de zoekingen werd niets aangetroffen, waarop het schip ’s avonds het ruime sop koos. Het is zeer aannemelijk dat Quak vervolgens iets heeft ontdekt wat hij niet mocht ontdekken. Want amper 24 uur later verdween de kok spoorloos op volle zee. Anneke: „Het was vrijdagmiddag, de 21e. Ik had Wim geholpen met piepers jassen en was wat gaan handwerken in onze hut. Toen ik later terugkeerde, was mijn man opeens weg. Het absurde was dat op dat moment niemand naar hem zocht en anderen zijn werk stonden te doen.”
De Nederlandse én Javaanse bemanningsleden van weleer hebben heel wat uit te leggen. Zo weigerde de kapitein urenlang het schip te keren omdat Quak naar zijn zeggen „toch al dood was”. Opvallend is ook het gedrag van de eerste stuurman, die Anneke meermalen zou hebben gezegd dat haar man „het niet zelf had gedaan” en haar stiekem de zeecoördinaten van de verdwijningsplek doorspeelde.
Ook voor de toenmalige bazen van de vroegere rederij zijn er prangende vragen. Nedlloyd beloofde aangifte te doen, maar deed dit nooit. Bovendien lijkt er gesjoemeld met een door de kapitein ondertekende scheepsverklaring. Daarin dienen alle belangrijke gebeurtenissen tijdens een zeereis te staan, maar wordt met geen woord over de vermissing gerept.
Groot is de kans dat de Amsterdamse justitie in eigen onderzoeksdossiers interessante informatie terugvindt. Begin ’94 bleek de vroegere Heineken-ontvoerder Jan Boellaard met een Javaanse Nedlloydmatroos bij cokesmokkel op hetzelfde schip betrokken en schoot hij een douanier dood. Afgelopen december verklaarde een criminele bron in deze krant dat rond de tijd van Quaks vermissing eveneens een partij cocaïne van een Nederlandse misdaadgroepering aan boord van de Neerlandia was verstopt


Leave a Reply