Skip to content
 

Onderzoek naar scheepskok Wim Quak gesloten

Door Waarheidsvinder

Het openbaar ministerie in Rotterdam bracht gisteren onderstaand persbericht uit.

Het onderzoek naar de verdwijning van scheepskok Wim Quak in 1991 heeft niet geleid tot een definitieve oorzaak van zijn verdwijning. Dat de man in 1991 vrijwillig zou zijn verdwenen, lijkt uitgesloten. Maar er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf, zo blijkt uit het onderzoek van het Cold Caseteam (CCT) van de politie Rotterdam-Rijnmond. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn dinsdagochtend met de familie van de man besproken.

Wim Quak werkte als scheepskok aan boord van de Nedlloyd Neerlandia in 1991. Tijdens een reis van Liverpool naar Puerto Rico verdween hij. In 2009 deed de familie van de man aangifte van een mogelijk strafbaar feit.

Het CCT heeft het afgelopen jaar met alle nog levende Nederlandse bemanningsleden die destijds met Quak aan boord waren, gesproken. Ook is onderzoek gedaan naar aanleiding van tips dat de man ergens in het buitenland zou wonen. Verder zijn verhalen dat met de Neerlandia drugs gesmokkeld werden, onderzocht.

Uit het onderzoek is vrijwel zeker geworden dat Wim Quak niet vrijwillig van boord is gegaan. Tips dat hij in het buitenland zou wonen, bleken niet te kloppen.

Het onderzoek naar de mogelijke drugssmokkel heeft ook niets opgeleverd. Bekend is dat aan boord van schepen die regelmatig heen en weer varen tussen Zuid-Amerika en Europa geprobeerd wordt te smokkelen, maar er is geen aanwijzing dat dat ook bij deze reis het geval was. De boot is weliswaar gecontroleerd door de douane in Liverpool, maar deze controle was een reguliere. Er zijn geen overeenkomsten gevonden met een zaak naar aanleiding van een drugssmokkel op dezelfde boot in 1994.

De officier van justitie die het onderzoek begeleidde en het CCT hebben dankzij het onderzoek een aantal zaken kunnen uitsluiten. Dat er geen oplossing van de zaak is gekomen, betreuren ze, zoals ze ook aan de familie hebben meegedeeld. Naar een door de familie aangedragen – vooralsnog onbekende – getuige wordt nog onderzoek gedaan. Mocht er verder nog nieuwe informatie over de verdwijning komen, dan zal de zaak opnieuw opgepakt worden.

Over de kwaliteit van het onderzoek dat onder leiding van officier van justitie Wilma de Boer plaatsvond, gaan we nu niets zeggen. Advocaat Job Knoester gaat nu bij justitie het dossier opvragen om zelf te kunnen vaststellen welk onderzoek men nu precies gedaan heeft.

Maar er is wel een ander punt uit deze persverklaring dat opvalt. Justitie geeft nu toe dat het vrijwel zeker is dat Wim Quak niet vrijwillig van boord is gegaan. Dat betekent dat hij het slachtoffer van het misdrijf is geworden. Het is ons niet duidelijk waarom de politie Rotterdam bijna 19 jaar heeft nodig gehad om tot die conclusie te komen. Iedereen die deze zaak kende, wist dit natuurlijk al lang. Maar nu pas is kennelijk bij hen het licht aangegaan en zou je mogen verwachten dat men publiekelijk zijn excuses aan de weduwe Quak aanbiedt, per slot van rekening is zij bijna 19 jaar stelselmatig door de politie genegeerd.

Zo werkt het niet in die kringen. Niks excuses, je mag blij zijn dat ze even naar de zaak hebben gekeken. Als nabestaanden heb je in Nederland geen rechten en dat moet nodig veranderen. Misschien dat er ergens een kamerlid is die hier eens naar zou willen kijken?


Leave a Reply