Skip to content
 

BLOED AAN LOSSE HANDJES IMAN H

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

GRONINGEN, woensdag

In de gruwelmoord op vluchtelingenwerkster Maja van Vloten (49) blijken politie en justitie een gewelddadige, Egyptische vrouwenhater te hebben vrijgelaten die hoogstwaarschijnlijk de ’werkelijke’ moordenaar van de Groningse is.

Maja van Vloten werd in een septembernacht in 1994 in haar huis aan de Meeuwerderbaan met tientallen messteken afgeslacht. In 2005 werd in deze zaak een VN-veteraan, de uit Groningen afkomstige Karel veroordeeld tot acht jaar cel. Onlangs berichtte De Telegraaf op grond van onderzoek door oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman dat de veteraan echter onschuldig lijkt te zijn en jarenlang onterecht achter tralies zat.

Vraag is wie de bloedige moord wel heeft gepleegd. Nu blijkt dat justitie al kort na het misdrijf een potentiële dader in de cel had. Egyptenaar Iman H. was in december opgepakt op verdenking van de moord op Maja, maar kort erop vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Van H. is bekend dat hij vaker zeer gewelddadig is naar vrouwen. Zo mishandelde hij in het verleden een vriendin, viel hij haar aan met een mes en hield H. een andere vrouw met haar hoofd onder water.

Bedreigd

Vast staat ook dat H. Maja kende. H. was een cliënt geweest van de Groningse die als coördinatrice bij Vluchtelingenwerk werkte. Opvallend is dat zij zich destijds volgens getuigen zwaar bedreigd door hem had gevoeld.

Mogelijk heeft Iman H. geweten dat de Groningse op de avond van het bloedbad op het kantoor van Vluchtelingenwerk met allerlei dossiers in de weer was. Toen zij rond middernacht klaar was met haar werk, reed Maja met iemand mee naar haar huis waar ze later die nacht werd doodgestoken. Er kwam nooit vast te staan wie aan haar een lift had gegeven. Maar een van haar buren hoorde een auto voor Maja’s deur parkeren en herkende in het motorgeluid een Opel. Iman H. had in die tijd een Opel. Verder namen omwonenden een ruzie waar tussen een man en vrouw die Engels met elkaar spraken. Volgens collega’s van Maja schakelde H. altijd over op Engels zodra hij kwaad en agressief werd.

Er is meer dat doet vermoeden dat de Egyptische verdachte van weleer de mogelijke moordenaar is. Tijdens de doorzoeking van zijn huis werd in 1994 een broek ontdekt waarop bloedspatten zaten. De toenmalige dna-technieken lieten destijds niet toe dat die vergeleken konden worden met dna van Maja.

Advocaat Geert-Jan Knoops, raadsman van de onterecht veroordeelde veteraan, wil dat de sporen opnieuw worden onderzocht en worden vergeleken met dna van Iman H. Knoops stuurt aan op een herziening in de zaak van Karel. „Na het recente artikel in De Telegraaf heeft de toenmalige zaaksofficier van justitie ons toegezegd dat wij het dossier van Egyptenaar H. mogen inzien. Dat is een positieve ontwikkeling, al blijft het een feit dat het openbaar ministerie vijf jaar geleden veel kritischer had moeten zijn ten opzichte van Karels bekentenis. Politie, justitie en rechtbank wisten dat zijn verklaringen totaal niet klopten met de forensische bewijzen.”

Oud-politiepsycholoog Timmerman ontdekte dat het OM een rapport van de technische recherche in het proces tegen Karel zelfs heeft achtergehouden voor de rechtbank. Een cruciaal element daarin is een schoenafdruk in bloed die nabij Maja’s lijk stond. Een afdruk in een, naar het zich laat aanzien heel andere schoenmaat dan die Karel heeft.

De VN-veteraan die door zijn uitzending naar Libanon waarschijnlijk een stoornis opliep, meldde zich vijf jaar geleden zelf bij de politie om de moord met een rammelend verhaal op te biechten. Zo verklaarde hij Maja, die hij niet kende, driemaal in de hals te hebben gestoken, maar in werkelijkheid liep zij 26 messteken in rug en nek op.


________________________________________


Leave a Reply