Skip to content
 

De verdwijning van Halil Erol

Door Waarheidsvinder

Op zaterdag 6 februari 2010 omstreeks middernacht vertrekt de 34 jarige Halil Erol uit de woning van zijn ex-vrouw in Steenwijk. Volgens zijn vrouw had hij nog een afspraak met iemand, maar hij had haar niet gezegd met wie hij die afspraak had.

De volgende morgen komt Halil niet opdagen bij het voetballen. Als men later die dag op onderzoek uitgaat, blijken Halil en zijn auto te zijn verdwenen. Zijn telefoon wordt niet meer opgenomen en elk spoor van Halil ontbreekt.

De familie doet vervolgens aangifte bij de politie in Steenwijk, maar die reageert zoals meestal bij dit soort verdwijningen. Men beschouwt het niet als een misdrijf, maar als een “normale” vermissing.

Later blijkt dat op zondagochtend 7 februari 2010 er tussen 10.00 en 11.00 uur enkele malen met één van de mobiele telefoons van Halil naar zijn ex-vrouw is gebeld. Zij heeft de telefoon echter niet opgenomen omdat, zo verklaarde zij later, zij die ochtend de telefoon niet heeft gehoord.

Uit de telefoongegevens blijkt later dat deze telefoontjes gepleegd zijn via een GSM mast in het Gelderse Megchelen, een plaatsje in de buurt van Zevenaar.

Op maandag 8 maart 2010 omstreeks 22.45 uur wordt de auto van Halil brandend aangetroffen op een parkeerplaats bij de Hortus in het Groningse Haren. Er blijkt sprake te zijn van brandstichting.

Je zou verwachten dat de politie vanaf dat moment wel van een misdrijf uitgaat, maar dat gebeurt niet. Op 10 maart 2010 laat een woordvoerder van de politie aan dagblad de Stentor weten dat “een misdrijf niet voor de hand ligt. Dat het dus niet om een strafrechtonderzoek gaat en dat daarom de middelen om de man terug te vinden, beperkt zijn.” Kortom: de standaardreactie van de politie bij een vermissing.

Op 22 juni 2010 wordt net buiten Steenwijk in het water van de Steenwijkse Aa, in de buurt van het Drente Eesveen, een zak met lichaamsdelen gevonden. Natuurlijk vermoeden veel mensen direct een verband met de verdwijning van Halil Erol. Op 29 juni 2010 wordt dat vermoeden door het NFI bevestigd. Uit DNA onderzoek blijkt het inderdaad om lichaamsdelen van de vermiste Halil Erol te gaan.

Nu kan zelfs de politie er niet meer om heen. Er moet nu wel sprake zijn van een misdrijf. De vraag is vervolgens wie heeft Halil vermoord en waarom? Is het een liquidatie in het criminele milieu of het gaat hier om relationele moord?

Om daar iets meer over te kunnen zeggen, gaan we even terug naar de telefoontjes van zondagmorgen 7 februari 2010 die gepleegd zijn via de mast in Megchelen. Via het programma Opsporing Verzocht wordt onder meer aan de kijkers gevraagd of zij Halil Erol mogelijk gezien hebben in of nabij Megchelen of Zevenaar.

De vraag van Opsporing Verzocht lijkt heel logisch als je niet weet waar Megchelen precies ligt. Maar weet je dat wel, dan is er ook een andere uitleg mogelijk. Megchelen ligt namelijk aan de Duitse grens en net aan de andere kant van de grens loopt de E3, de autobaan van Arnhem richting Oberhausen.

Op ongeveer 1,5 km afstand van Megchelen (4 kilometer na de grensovergang) ligt langs de rijbaan richting Oberhausen een parkeerplaats. Het is daarom mogelijk dat de beller niet in Megchelen was toen hij belde, maar met zijn auto op die parkeerplaats langs de autobaan stilstond, waardoor er meerdere telefoontje via dezelfde mast gingen. Een eigen proef heeft uitgewezen dat je op de betreffende parkeerplaats inderdaad contact krijgt met een mast in Nederland.

Van Halil Erol was bekend dat hij af en toe een paar dagen naar een broer in Duitsland ging. Door enkele niet beantwoordde telefoontjes te plegen vanaf een parkeerplaats aan een Duitse autobaan kun je de indruk proberen te wekken dat Halil Erol op weg was naar zijn broer in Duitsland. Je zet op die manier een mooi dwaalspoor uit voor de politie. Staging noemen we dat in het Engels.

In dit geval is dat echter niet echt gelukt omdat het gesprek toevallig werd opgevangen door een Nederlandse mast. Dwaalsporen uitzetten gebeurt meestal door een bekende van het slachtoffer die bang is dat hij of zij al snel als verdachte zal worden aangemerkt nadat het lichaam is gevonden.

Het lijkt er dus op dat we in deze zaak te maken hebben met een moord in de relatiesfeer. Iemand die Halil Erol goed kende, wist dat hij regelmatig naar een broer in Duitsland ging en daarom enkele telefoontjes pleegde vanuit Duitsland. Dat die telefoontjes toevallig werden opgevangen door een Nederlandse mast heeft vermoedelijk te maken met de onbekendheid ter plaatse. Soms kun je ook te slim willen zijn.

Noot: Vermoedelijk is de beller via de A50 en de A12 richting Oberhausen gereden. Tussen de A50 en het verkeersplein Velperbroek vindt er continu trajectcontrole plaats. Iemand die op weg is om in een moordzaak een dwaalspoor uit te zetten kan niet goed op zijn snelheid gelet hebben. Misschien een idee om de gegevens van 7 februari eens op te vragen en dan van zowel richting Duitsland als richting Nederland, want mogelijk is de beller alleen maar even op een neer gereden.

Update 7 februari 2013

Langs de Zandweg in Wanneperveen gevonden lichaamsdelen blijken van Halil Erol afkomstig te zijn

 

 

4 Comments

 1. Melissa says:

  mijn vader kende hem er was ook al politie bijn ons geweest ik vond. hem heel aardig.

 2. Lien says:

  Zo te zien was het nog dichter bij huis dan men dacht. De ex-vrouw + een vriend zijn opgepakt en er worden huiszoekingen gedaan.

 3. Joop says:

  Het rechercheteam gaat, als ik het goed heb begrepen, ervan uit dat de tas met lichaamsdelen slechts een maand in het water hebben gelegen. Dat maakt deze zaak steeds curieuzer. De vraag is dan of het slachtoffer in de meimaand misschien nog leefde of dat de moord al eerder plaatsvond en het lichaam of delen daarvan in een vrieskist o.i.d. tijdelijk zijn bewaard.
  U schreef dat deze moord zich waarschijnlijk in de relatiesfeer heeft afgespeeld. Bedoelde u daarmee alleen de persoonlijke relatie of ook een mogelijke zakelijke relatie ?
  Ik kan mij namelijk ook voorstellen dat Halil Erol door iemand die verwikkeld is in illegale praktijken, bijv. een illegale seksclub, is benaderd voor een afspraak op een nachtelijk uur, iemand die gebruik wilde maken van zijn eenmansbedrijfje en zijn kennis om camera’s te plaatsen, om zo een huis of boerderij te beveiligen.

 4. Joop says:

  Misschien kun je de vondst van de verpakte lichaamsdelen of de uitgebrande auto bij de Hortus in Haren ook als een dwaalspoor betitelen. Het zijn toch heel bewust achtergelaten
  sporen op drie verschillende plekken en op verschillende data.

Leave a Reply