Skip to content
 

Strafzaak-Pue: heeft het OM echt een les geleerd?

Door Waarheidsvinder

Gisteren schreven wij over een overval op chinees restaurant Pue op Bonaire waarbij een verdachte was aangehouden die vervolgens bij de politie een valse bekentenis aflegde. Naar aanleiding van dit bericht ontvingen wij een reactie van iemand die naar aanleiding van genoemde zaak destijds een ingezonden brief heeft gestuurd naar Amigoe, een online krant op de Antillen. De schrijver vraagt zich in zijn brief af of politie en justitie echt iets van de zaak geleerd hebben

Wij willen u deze brief niet onthouden want kennelijk is er meer mis dan alleen de zaak Pue.

Curacao, 25 juni 2009

Door Lucio Ricardo

Op Bonaire werden dinsdag twee verdachten vrijgesproken. Zij zaten zo’n zes maanden vast, verdacht van betrokkenheid bij de bovengenoemde zaak. Totdat DNA-onderzoek ontlastend bewijs leverde was er geen reden om aan hun betrokkenheid te twijfelen, omdat een van de verdachten een bekentenis had afgelegd en daarin de andere belastte.

Van dit geval heeft de officier van justitie ongetwijfeld een enorme kater overgehouden. “Zowel het OM als de recherche heeft een les geleerd”, zegt hij. Maar is het echt zo simpel?

Volgens berichtgeving klaagden verdachten op Bonaire er regelmatig over dat rechercherende politiemensen de cellen van de oude politiewacht in Rincon als pressiemiddel gebruikten. Zij zouden daar geïsoleerd worden om hen aan het praten te krijgen. Met de druk die op hen werd uitgeoefend zouden zij op den duur feiten toegeven die zij in werkelijkheid niet hadden begaan. De politie beloofde ook dat zij uit de cel in Rincon gehaald en naar Playa teruggebracht zouden worden, mits zij de hun voorgeschoven (willekeurige) verklaringen ondertekenden. In een ingezonden brief, verschenen in de Amigoe op 23 februari 2008 onder de titel Het Cellencomplex in Rincon en meer, een reactie op een berichtgeving in de Extra van 14 februari 2008, waarschuwde ik voor de mogelijke repercussies van de stelling van een officier van justitie, dat zolang er geen opnames werden gemaakt van de verhoorsessies, hij de politie geloofde en niet de verdachten. Volgens mij gaf hij hiermee namelijk groen licht aan enkele politiemensen om hun rechtsverkrachtende praktijken voort te zetten.

Dat iemand uit vrije wil een valse bekentenis aflegt in een grote, ernstige strafzaak hou ik voor mogelijk. Dan hebben wij het wel over een van die bizarre gevallen, onderzoeksmaterie voor psychologen en psychiaters. Maar laten wij onszelf niet voor de gek houden. Ina Post heeft echt geen vrijwillige bekentenis afgelegd. Zij bezweek voor de afschuwelijke druk van verhoorders en bereikte een punt waar zij bereid was alles te ondertekenen wat haar voor de neus werd geschoven. Zo erg was zij er mentaal aan toe. In de Puttense moordzaak legden in totaal vier personen een valse bekentenis af. Vier mensen! Vrijwillig, hoezo? Het is inmiddels bekend dat zij niets van doen hadden met de zaak. In de Bonairiaanse zaak-Spelonk, de megadwaling van de Nederlandse Antillen, werd Nozai Thomas onder zo’n beestachtige druk gezet dat hij een bekentenis aflegde. De details voor zijn telkens veranderende verhalen kreeg hij voornamelijk van de verbalisanten. Nozai (8 jaar cel) ging in de avond van de dubbele moord zijn huis niet uit. Vader, moeder en zus evenmin. Overigens was Nozai aan het internetten. Hij kwam later terug op zijn eerdere verklaringen, maar net als in het geval van Putten geloofde niemand hem, noch zijn familie. De eveneens onterecht veroordeelde Andy ‘Kabes’ Melaan werd 44 dagen lang gemarteld in het cellencomplex in Rincon. Onmacht en wanhoop hielden hem gezelschap in die periode. Hij trotseerde echter de gruwelijke rechtsverkrachting en werkte niet mee aan de farce. Het resultaat: 24 jaar cel.

Kan het zijn dat dezelfde groep politiemensen die op de proppen kwam met de ‘bekentenis’ van Nozai Thomas het aanvankelijke ‘succesje’ boekten met de verdachte in de zaak-Peu? Hoe groot is de groep politiemensen die meent wat voor middelen dan ook te kunnen aangrijpen om Bonairiaanse burgers naar willekeur te doen opsluiten? Een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken op Bonaire is op zijn plaats, want zolang er geen waarborgen geboden kunnen worden voor een eerlijk strafrechtelijk onderzoek is er geen reden om ‘Leve de Rechtsstaat’ te juichen.4 Comments

 1. Magnolia Melaan says:

  Ik ben blij dat er eindelijk aandacht gevraagd wordt voor de zaak van mij broertje Andy Melaan.
  Ik ben ook blij dat er ook nu aandacht besteed wordt aan de corrupte politie op Bonaire.
  Wij familie van Andy melaan zijn al 5 jaar aan het strijden voor zijn onschuld.Deze zaak heeft ons hele familie verwoest.Wij hebben van alles gedaan maar krijgen steeds de ene tegenslag na de ANDERE.Wij als familie hebben nooit getwijfeld aan de onschuld van onze broer/zoon.Maar de politie,justitie etc etc op Banaire schijnen daar alle macht te hebben.Het is altijd zo geweest op Bonaire als de politie een hekel hebben aan jou of je familie voor een of andere reden dan zullen zij alles doen om jou leven tot een hel te maken.En Bonaire is een klein land iedereen kent elkaar.Mijn broertje is zowel fysiek als geestelijke zwaar mishandeld door de agenten op Bonaire tijdens zijn verhoor daar.En ondanks al deze mishandelingen heeft hij nooit geen een keer schuld bekend.Mij broertje zit nu 5 jaar onschuldig vast, hij is zwaar depressief en ziet het allemaal niet meer zitten.Wij hebben diverse brieven gestuurd naar diverse kranten op Bonaire,radiointervieeuws gegeven van alles en nog wat gedaan om zijn onschuld te bewijzen en aandacht te vragen voor zijn zaak zowel op Bonaire als hier in Nederland.Maar tot nu toe zonder resultaat.De politie hebben de leven van mijn broertje en zijn 2 onschuldige kinderen kapot gemaakt.Hij zit al 5 jaar onschuldig vast alleen door getuigenis van een ander medeverdachte die onder druk en dwang is gekregen en die ook later is ingetrokken.Ik hoop door nu aandacht te besteden aan deze zaak dat meer mensen zich gaan verdiepen in de hele zaak en dat nu eindelijk de recht zal geschiedden.Er is nooit geen enkel bewijs gevonden tegen mijn broertje in deze zaak nogmaals geen 1 hij is tot 24 jaar veroordeeld op basis van een valse getuigenis hoe is dit mogelijk in deze moderne tijd.Maar ja op Bonaire is alles mogelijk als je geen vrienden bent met de corrupte politie daar.Mijn broertje zal nooit meer de verloren jaren terug krijgen dat hij onschuldig achter tralies heeft doorgebracht.En mocht hij toch ooit vrijgelaten worden dan nog zal hij nooit meer hetzelfde zijn hij is getekend voor de rest van zijn leven.

 2. admin says:

  Geachte mevrouw Lopez.
  De door u genoemde zaak kennen wij niet, wij kunnen daar dus niets over zeggen.

 3. Elisabeth Lopez says:

  We hopen echt dat de zaak Spelonk opgelost wordt en alsnog met de juiste gegevens bekeken gaat worden. De namen van die 2 jongens moeten eindelijk gezuiverd worden.

  wat denken jullie van de zaak van pastoor Montoya, hier op Curacao?

  Zijn de jongens werkelijk schuldig? Gaat het niet om de RK te beschermen en zo anderen de schuld in de schoenen te schuiven?

  when oh when krijgen we hier een waardige justitie.

 4. John Baselmans says:

  De zaak Spelonk is een zeer trieste zaak. 2 onschuldige jongens hun leven kappot gemaakt door corrupte politie maar ook justitie! De Antillen gaan gebukt onder deze terreur en we moeten het meestal doen met afgekeurde rechters. Als je als rechter je uitspreekt tegen de staat (zo’n rechter hadden we) dan wordt deze verbannen onder het mom dat hij een betere baan heeft gekregen! Recht is vreselijk krom en helaas de zaak spelonk is niet de enigste zaak.

  Wanneer kunnen wij als burgers ook gaan rekenen op eerlijke processen en gelijkwaardige straffen? Nu hebben we helaas een klasse justitie onder druk van de maffia.

  Willemstad, Curacao

Leave a Reply