Skip to content
 

Mogelijke daders slechts gehoord als getuige

Door Waarheidsvinder

We schreven al vaker over de dood van Leon Groeneweg en Tariq Chatta. Beide jongens kenden elkaar goed, beiden waren geoefend zwemmer en beiden kwamen met een tussenpoze van een jaar door verdrinking in ondiep water om het leven. Noodlottige ongevallen volgens de Schiedamse politie , maar moord volgens de ouders.

Wij denken dat er veel aanwijzingen zijn dat de ouders van de jongens gelijk hebben en ons vermoeden hebben wij vastgelegd in twee heldere analyses. Politie en justitie leggen deze analyses echter nog steeds zonder verdere toelichting naast zich neer.

Vandaag staat onderstaand artikel over deze zaak in De Telegraaf

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

In het recente onderzoek naar de vermoedelijke moorden op de Schiedamse jongens Leon Groeneweg en Tariq Chatta lijkt de politie de mogelijke daders met fluwelen handschoentjes te hebben aangepakt.

Slechts een van de leden van een plaatselijke jeugdbende die bij de dood van de twee negentienjarige jongens betrokken was, werd als verdachte verhoord en dan slechts over het zoekmaken van Groenewegs lichaam. “Anderen zijn alleen als getuigen door de politie verhoord”, bevestigt een persofficier van het OM. Justitie zegt dat geen slappe aanpak te vinden. “Zo zien wij dat niet”, aldus de woordvoerder.

Het onderzoek kwam begin dit jaar op gang, nadat het Old Case Team van De Telegraaf de verdachte dood van de twee negentienjarige jongens uitgebreid onderzocht en tal van feiten en omstandigheden aan het licht bracht die wijzen op moord. Daarbij spoorde deze krant een belangrijke getuige op die verklaarde dat zowel Leon Groeneweg als Tariq Chatta door leden van de jeugdbende zijn gedood.

Justitie opende kort na de publicatis het onderzoek, maar sloot dat vorige maand alweer af. Het OM vertelde de nabestaanden daarbij dat er geen aanwijzingen voor misdrijven zijn gevonden. “Bovendien zei justitie dat de getuige tegenover de politie heeft gezegd door ons onder druk te zijn gezet”, aldus de moeder van Leon Groeneweg. De getuige zelf ontkent dat fel. “Ik ben helemaal niet onder druk gezet. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn verhaal bij De Telegraaf en later bij de politie te doen. Bovendien blijf ik bij mijn verklaring omdat ik wil dat dit wordt opgelost. Justitie verdraait mijn woorden.”

De ouders kregen van het OM bovendien het verwijt dat zij met hun verhaal naar deze krant stapten. “We hebben notabene jaren vergeefs bij politie en justitie op de knieën gelegen om een deugdelijk onderzoek van de grond te krijgen. Als De Telegraaf geen naspeuringen had gedaan en niet had gepubliceerd, was dit politieonderzoek er niet eens gekomen”, aldus Leons moeder. Komt bij dat het Old Case Team van De Telegraaf haar analyse al enkele dagen voor de eerste publicatie aan het OM ter beschikking stelde. Op geen enkel moment vroeg justitie toen om informatie stil te houden.

Belangrijk nieuw feit vormde de verklaring van de getuige dat Tariq Chatta op 14 januari 2007 omkwam, toen hij door bendeleden onder water was gehouden. Hoewel de jongen werd aangetroffen met hoofdwonden en een jas om zijn onderbenen geknoopt, deden politie en justitie de zaak altijd af als een gevalletje verdrinking van een beschonken tiener. Tariqs bloed werd echter nooit op alcohol onderzocht, laat staan dat er sectie op zijn stoffelijk overschot kwam. Toen Leon Groeneweg, die zelf tot de bende behoorde, anderhalf jaar later op het punt stond aan de politie te verklaren dat Tariq was vermoord, werd ook hij drijvend in water aangetroffen. Volgens de getuige heeft de jeugdbende ook hem onder water geduwd omdat hij uit de school wilde klappen. Ook die zaak kreeg nooit de benodigde politieaandacht.

Justitie zegt nog steeds niet van misdrijven uit te gaan. “We hebben er geen bevestiging voor gevonden, hoewel wij niet uitsluiten dat het gegaan is zoals de getuige zegt.” Volgens het OM heeft de getuige gezegd de zaak onder dwang te hebben aangedikt. “Maar de getuige blijft wél bij de verklaring.”

Het Old Case Team van De Telegraaf gaat de komende maanden verder met het onderzoek naar de dood van de twee Schiedamse jongens.
Leave a Reply