Skip to content
 

De raadsman van Ehsan B.

Door Waarheidsvinder

Wij zijn regelmatig kritisch in het beschouwen van het optreden van politie en justitie. Dat hebben we ook gedaan in de zaak van Joanne Noordink. Wij vonden en vinden dat de politie veel te lang heeft gewacht voordat men een serieus opsporingsonderzoek startte. Maar gelukkig slaagde men er daarna in de vermoedelijke dader aan te houden en vond men het lichaam van Joanne, zodat haar familie eindelijk zekerheid had.

In eerste instantie veroordeelde de rechtbank moordenaar Ehsan B. tot 15 jaar gevangenisstraf wegens doodslag maar de advocaat-generaal heeft nu in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist wegens moord. Een eis die wij goed kunnen begrijpen.

Maar deze keer willen we vooral kijken naar de rol van de raadsman van Ehsan B. Wij werken veel samen met gerenommeerde advocaten en weten mede daardoor heel goed wat de rol van een raadsman in het strafproces behoort te zijn. Wij zijn er voorstander van dat iedere verdachte alle informatie krijgt waarover politie en justitie beschikt en dat er op wordt toegezien dat de regels worden nageleefd.

Maar soms kom je advocaten tegen die kennelijk niet weten wat hun rol is. De raadsman van Ehsan B. lijkt daar een sprekend voorbeeld van. Kennelijk denkt hij dat het tot zijn taak behoort het slachtoffer postuum te beschadigen en de rechtsprocedures te vertragen.

Nu 22 maanden na de moord op Joanne vroeg hij opnieuw aanhouding van de zaak, omdat er volgens hem een aanvullend onderzoek nodig is naar de psychische gesteldheid van Ehsan B. Dit verzoek werd afgewezen.

Vervolgens vond hij dat de zaak niet kon doorgaan omdat het opsporingsonderzoek van politie en justitie niet zou deugen. Ook dit bezwaar werd door het Hof van tafel geveegd.

Raadsman Pel was echter nog niet klaar, want volgens hem hoefde er geen sprake te zijn van moord of doodslag maar kon Joanne door een hartaanval om het leven kunnen zijn gekomen.

Daarna betoogde de raadsman dat er bij zijn cliënt sprake was van psychische overmacht en handelde hij uit angst en paniek. “Het was een samenloop van allerlei complexe factoren zoals jaloezie, angst en het geloof die hem hebben laten handelen zoals is gebeurd”, aldus Pel.

De door de raadsman zelf opgeroepen getuigen kwamen echter tot de conclusie dat Ehsan B. volledig of zo goed als volledig toerekeningsvatbaar is.

Zoals we hierboven al schreven werken we regelmatig samen met advocaten. Er is echter weinig kans dat wij dit met Mr. Pel zullen doen. Hij voldoet niet aan onze criteria van een goede advocaat.Leave a Reply