Skip to content
 

Veel steun voor “Ina Post Fonds”

Bron ANP

Het door Ina Post en haar advocaat Geert-Jan Knoops opgerichte steunfonds voor onterecht veroordeelden wordt overspoeld met giften. ”Het loopt echt storm”, zei Knoops vrijdag.

Het project draagt inmiddels officieel de naam Ina Post Fonds. Knoops sluit niet uit dat het beheer van het fonds het nieuwe doel in het leven van Ina Post wordt.

De 54-jarige Ina Post werd woensdag door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam.

Ina Post, destijds bejaardenverzorgster, werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ze heeft de straf uitgezeten.

Na een jarenlange strijd en een gunstig advies van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken droeg de Hoge Raad het Bossche hof op de zaak opnieuw te doen, met vrijspraak als resultaat.

Donateurs

Ina Post en Knoops maakten woensdag in het tv-programma Pauw & Witteman voor het eerst gewag van het fonds. Direct daarna meldden zich de eerste donateurs, aldus Knoops. Onder hen was een aantal wetenschappers, maar ook rechters.

”Maar ook veel gewone burgers”, aldus Knoops. ”Helaas laat het establishment in Nederland nog niets van zich horen, er heeft zich nog geen Bill Gates aangediend.”

Het fonds is bedoeld voor mensen die mogelijk ten onrechte zijn veroordeeld en aan de hand van deskundigenonderzoek willen proberen de Hoge Raad te bewegen tot een bevel tot herziening. Dergelijk onderzoek is vaak duur.

Schadevergoeding

Ina Post wil zelf een deel van de aan haar uit te keren schadevergoeding in het fonds storten. De hoogte van deze vergoeding staat nog niet vast. Donderdag zei hoofdadvocaat-generaal Charles van der Voort dat het Openbaar Ministerie de schadeloosstelling van Post coulant tegemoet wil treden.

De top van het OM heeft Post inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Hierin zal niet alleen over de schadevergoeding worden gesproken, het OM wil Post ook excuses aanbieden voor het door haar doorstane leed. Volgens Van der Voort is er in de zaak-Post geen sprake geweest van een rechterlijke dwaling, maar van ”een systeemfout”.

Meer hulp

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft vrijdag laten weten dat slachtoffers van gerechtelijke dwalingen, zoals Ina Post, in de toekomst meer hulp moeten krijgen. Hij reageerde op een oproep van GroenLinks, die vindt dat de minister het Ina Post Fonds moet steunen.

De minister sprak over een sympathieke gedachte. Hij heeft nog niet besloten op welke manier hij wil helpen. Hirsch Ballin is ”in ieder geval” van plan ”iets te doen” met de positie van slachtoffers van gerechtelijke dwalingen die werden vrijgesproken.

De minister wil nog binnen zijn ambtstermijn een standpunt innemen, zei hij na een bijeenkomst met collega’s in Luxemburg. Hirsch Ballin benadrukte dat de overheid slachtoffers op inidividuele basis al tegemoetkomt.


U kunt uw donatie ten behoeve van het Ina Post Fonds overmaken op de volgende rekening:

Naam: INA POST FONDS te AMSTERDAM

Bank: ABN AMRO BANK

Rekening nummer: 48.54.63.423

One Comment

 1. demo says:

  “Volgens Van der Voort is er in de zaak-Post geen sprake geweest van een rechterlijke dwaling, maar van ”een systeemfout”.”

  Inderdaad, het afdwingen van valse bekentenissen (vgl. “Putten”, waar er zelfs onafhankelijk van elkaar meerdere bekentenissen werden afgedwongen) zit kennelijk in het systeem.

  In de wetenschap maakt men ook dit onderscheid:
  – toevallige fouten, die onvermijdbaar zijn, want afhankelijk van onvoorziene of onvermijdelijke omstandigheden (fluctuaties, afleesfouten).
  – systematische fouten, die in het systeem zitten ingebakken, en die men in principe kan kennen. daar houd je als wetenschapper rekening mee.

  Rechtsgeleerden hebben al vele malen getoond, niet veel met wetenschap op te hebben.

Leave a Reply