Skip to content
 

Spoor in vermissingzaak Jair Soares?

Door Waarheidsvinder 

Enkele maanden geleden schreven wij op deze site over de vermissing van de 7-jarige Jair Soares. Hij verdween op 4 augustus 1995 tijdens een middagje uit met zijn ouders en broers op het strand van het Zuid-Hollandse plaatsje Monster.

De direct door de ouders gewaarschuwde politie stelde een onderzoek in naar de verdwijning van Jair. Verdrinking sloot men echter al snel uit omdat Jair niet in de buurt van het water was toen hij verdween en er een getuige was die zeker wist dat er geen kinderen richting zee waren gelopen. Ook een grootscheepse zoektocht in de duinen leverde niets op.

En zoals bij veel verdachte verdwijningen weigerde de politie daarna er serieus vanuit te gaan dat Jair het slachtoffer van een misdrijf was geworden, hoewel daar genoeg aanwijzingen voor waren. Kinderen kunnen verdwijnen, maar niet in het luchtledige. Weglopen of verdwalen kan natuurlijk, maar dan worden ze op een gegeven moment teruggevonden. Jair werd echter niet teruggevonden en het politieonderzoek stierf een stille dood.

In juli van dit jaar verscheen er een groot artikel in De Telegraaf, waarin werd aangegeven dat Jair vermoedelijk het slachtoffer van een misdrijf was geworden. Er werd een oproep gedaan aan mensen die destijds mogelijk iets verdachts hadden gezien.

In 1995 waren er mensen die meenden Jair samen met een onbekende man te hebben gezien in de omgeving van het strand. Na de publicatie in De Telegraaf meldde zich een nieuwe getuige. Deze getuige, een vrouw, was begin augustus 1995 een middagje met haar kinderen op hetzelfde strand als waar Jair later verdween. Zij had destijds wel van de verdwijning van Jair gehoord maar meende later begrepen te hebben dat Jair weer was teruggevonden en daarom was ze niet met haar informatie naar de politie gestapt. Nadat ze het verhaal in De Telegraaf had gelezen, nam ze contact op met journaliste Jolande van de Graaf .

Volgens de vrouw was zij destijds, hooguit enkele dagen voor de verdwijning van Jair, met meerdere kinderen op het strand bij Monster. Onder de kinderen was ook haar zoontje, een donker jongetje net als Jair en ongeveer even oud. Aan het einde van de middag zag de vrouw dat een onbekende man foto’s van haar zoontje maakte die op dat moment op het strand aan het spelen was. De vrouw is direct op de man afgestapt en heeft hem aangesproken op zijn gedrag. De man liep daarop direct weg en de vrouw zegt dat ze hem heeft nagekeken tot hij van het strand was verdwenen.

Volgens de vrouw ging het om een oudere man, iemand die er netjes uitzag, met een lengte van 1.75 m tot 1.80 m. Zij kan zich ook nog herinneren dat de man zandkleurige kleding droeg.

Vandaag is er opnieuw een artikel over deze zaak in De Telegraaf verschenen in de hoop dat er mensen zijn die naar aanleiding van het verhaal van deze vrouw zich een man herinneren die kennelijk geïnteresseerd was in kleine, al dan niet donkere, jongetjes en daar foto’s van maakte.

Job Knoester, de advocaat van de familie van Jair, heeft inmiddels de politie Haaglanden verzocht om een kopie van het onderzoeksdossier omdat de familie nu zelf onderzoek wil laten doen.


Leave a Reply