Skip to content
 

Een politieman als seriemoordenaar

Door Waarheidsvinder

Na de bekentenis van politieman Sander V. dat hij zijn 12-jarig buurmeisje Milly Boele had vermoord, was de verbijstering groot. Zoiets doet een politieman toch niet? Dat burgers denken dat politiemensen dit soort delicten niet zullen plegen is niet zo vreemd, vreemd is het wel dat de verbijstering bij politie en justitie net zo groot leek te zijn. Je zou toch mogen verwachten dat bij justitie en politie meer kennis voorhanden is dan bij de gemiddelde burger, maar kennelijk is dat niet zo. Er zijn echter talloze voorbeelden bekend van politiemensen die tot moordenaar werden.

Vanzelfsprekend blijft moord door een politieman een uitzondering, maar hetzelfde geldt voor de gemiddelde burger.Moordende politiemensen bestaan echter wel en dat zou je als ervaren politieman of officier van justitie moeten weten. Begin dit jaar werd er nog een politieman veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens het doden van zijn Rotterdamse vriendin. Een politieagent als seriemoordenaar is echter ook mogelijk, lees onderstaand verhaal.

Het verhaal over John Gerald Schaefer.

John Gerald Schaefer groeide op in de Amerikaanse staat Wisconsin tot zijn ouders in 1960 naar Ford Lauderdale in de staat Florida verhuisden. Schaefer had een slechte verhouding met zijn vader omdat hij vond dat die zijn zuster voortrok. In zijn tienerjaren raakte Schaefer geobsedeerd door vrouwen die panty’s droegen en hij werd steeds meer een voyeur die onder meer voortdurend zijn buurmeisje Leigh Hainline begluurde.

Later zou hij toegeven dat hij ook dieren vermoorde en heimelijk vrouwenkleding droeg. Maar weer later verklaarde hij dat hij dit slechts had toegegeven om zich aan de dienstplicht te kunnen onttrekken. Schaefer was zeer intelligent en had een IQ van 130.

Na zijn studie in 1969 trouwde Schaefer en werd hij aangesteld als leraar aan een middelbare school. Al snel werd hij ontslagen vanwege onfatsoenlijk gedrag tegenover de vrouwelijke studenten. Nadat hij daarna voor een priesteropleiding was afgewezen, solliciteerde Schaefer bij de politie en in 1971 werd hij op 25 jarige leeftijd als politieman aangesteld.

In juli 1972 pikte Schaefer tijdens een surveillancedienst twee liftsters op, 17 en 18 jaar oud. Hij ontvoerde hen naar een afgelegen bos en bond hen beiden aan een boom vast terwijl hij hen dreigde te vermoorden of te verkopen als prostitué. Omdat hij via de mobilofoon een melding kreeg, moest hij de beide meisjes achterlaten en dreigde hen snel terug te komen. De beide meisje zagen echter kans zich van de boeien te bevrijden en meldden zich bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Toen Schaefer terugkeerde op de plaats waar hij de meisjes had achtergelaten en ontdekte dat ze waren verdwenen, belde hij zijn chef en vertelde dat hij iets doms had gedaan. Hij legde uit dat zogenaamd twee liftsters ontvoerd had om hen duidelijk te maken hoe gevaarlijk het was om te liften. Zijn chef geloofde hem echter niet, liet hem terug naar het bureau komen en ontsloeg hem op staande voet wegens onterechte aanhouding en geweldpleging. Schaefer werd wel aangehouden, maar direct daarna op borgtocht vrijgelaten.

Twee maanden later, op 27 september 1972, ontvoerde Schaefer de 17-jarige Susan Place en de 16-jarige Georgia Jessup, martelde hen beestachtig en vermoorde hen vervolgens . Hun lichamen begroef hij op Hutchinson Island.

In december van dat jaar moest Schaefer voor de rechter verschijnen voor de eerste zaak, de ontvoering van de beide ontsnapte liftsters. Schaefer sloot een deal met justitie en kreeg slechts één jaar gevangenisstraf wegens geweldpleging.

In april 1973, meer dan 6 maanden na hun verdwijning, werden de in verregaande staat van ontbinding verkerende verminkte lichamen van Susan Place en Georgia Jessup gevonden. Het bleek dat de meisjes aan een boom vastgebonden waren geweest en dat ze waren verdwenen tijdens het liften.

De overeenkomsten tussen beide zaken leidde er toe dat de politie huiszoeking deed in de woning van Schaefer. In de slaapkamer van Schaefer vond de politie lugubere verhalen vol met gedetailleerde beschrijvingen van de martelingen, verkrachtingen en moorden op vrouwen. Maar nog veel belastender voor Schaefer was de vondst van sieraden, dagboeken en in een doosje tanden van ten minste 8 jonge meisjes en vrouwen die in het recente verleden waren verdwenen. Enkele van de sieraden bleken toe te behoren aan zijn voormalige buurmeisje Leigh Hainline, het meisje dat hij zijn tienerjaren had begluurd en dat in 1969 plotseling was verdwenen. Tussen de gevonden spullen zaten ook zaken die bleken toe te behoren aan de vermoorde Susan Place.

Schaefer werd vervolgd wegens moord en kreeg in oktober 1973 tweemaal levenslang opgelegd wegens de moord op Susan Place en Georgia Jessup. Kort daarna maakte de autoriteiten bekend dat Schaefer gelinkt kon worden aan ten minste 30 vermiste vrouwen en meisjes.

De moord op Susan Place en Georgia Jessup was niet het laatste feit van Schaefer, want op 23 oktober 1972, slechts een week na de vorige moord, verdwenen de 14-jarige Mary Briscolina en de 14-jarige Elsie Farmer tijdens het liften. Hun lichamen werden later gevonden en persoonlijke spullen van hen zaten tussen de zaken die in de woning van Schaefer werden aangetroffen.

Schaefer ging voortdurend tegen zijn veroordeling in beroep maar hij verloor al zijn rechtzaken.

Op 3 december 1995 kwam er een eind aan het leven van Schaefer. Hij werd doodgestoken door een celmaat.

Moraal van dit verhaal:.

Ook Sander V. heeft het in zich om een seriemoordenaar te worden. Het niet mee laten wegen van de symptomen die wijzen op de seksuele en gewelddadige aspecten in zijn daad en het negeren van signalen in het gedrag die daar op wijzen, kan er toe leiden dat deze man te vroeg vrijkomt en dan opnieuw slachtoffers kan maken. Het niet willen leren uit het verleden maakt soms nieuwe slachtoffers in de toekomst.Leave a Reply