Skip to content
 

Seriemoordenaar in spé, de dubbele moord in Bodenfelde

Door Waarheidsvinder

Vorige week zondag werd in een bos bij het Duitse plaatsje Bodenfelde de lichamen gevonden van een 14-jarig meisje en een 13-jarige jongen. De kranten melden de dag erna dat het meisje, Nina geheten, een week daarvoor van huis was weggelopen en dat de jongen, Tobias, de avond tevoren niet was thuisgekomen. De indruk werd gewekt dat ze tegelijkertijd waren vermoord en dat het motief van de dader waarschijnlijk seksueel getint was. Dit laatste was gebaseerd op het feit dat beide slachtoffers gedeeltelijk ontkleed werden aangetroffen.

Extra wrang in deze zaak is dat het lichaam van Tobias werd gevonden door zijn moeder, die naar hem op zoek was gegaan omdat hij niet thuis was gekomen. Het lichaam van Nina werd kort daarna enkele meters verderop gevonden door de gewaarschuwde politie.

Al op dinsdag kon de politie melden dat er een verdachte was aangehouden na aanwijzingen van een 13-jarig meisje. Zij meldde zich bij de politie nadat de lichamen van Nina en Tobias waren gevonden.

Het meisje vertelde dat politie dat zij nog niet zo lang geleden was aangesproken door een man die haar vroeg of zij wist waar hij uit kon gaan en of zij met soms met hem mee wilde gaan. Toen zij dat niet wilde, vroeg de man haar om haar mobiele nummer. Zij was zo verstandig geweest dit nummer niet aan de man te geven maar in plaats daarvan had zij hem om zijn nummer gevraagd. De man was daardoor kennelijk zo verrast dat hij het meisje inderdaad zijn telefoonnummer had gegeven. Met behulp van dit nummer was de politie bij de 26-jarige Jan O. uitgekomen, een drugsverslaafde man die vanaf zijn puberteit alleen maar problemen had gehad.

Op woensdag maakte de politie bekend ervan overtuigd te zijn de juiste man te hebben aangehouden. In zijn woning waren kleren van de slachtoffers en het mes, waarmee beide kinderen waren doodgestoken, aangetroffen.

Uit de sectie was gebleken dat er geen sporen waren van seksueel misbruik en mede daarom was de politie er van overtuigd dat de man alleen uit moordlust had gemoord en dus een seriemoordenaar in spé was.

Donderdag meldde de advocaat dat verdachte Jan O. had besloten om op vrijdag een bekentenis af te leggen. Die dag zou het juiste moment zijn om te bekennen, zo had Jan aan zijn advocaat verteld.

Inmiddels was ook bekend geworden dat de beide slachtoffers niet op dezelfde dag waren vermoord. Nina was al op de avond dat zij was verdwenen vermoord en Tobias vijf dagen later. Tevens werd bekend dat verdachte Jan O. op zijn internetsite kort na de moord op Nina een stukje had gezet met de tekst : “Gisteren een meisje geslacht. Nu elke dag één, tot ze me pakken.” Een bevestiging van het feit dat het hier om een lustmoordenaar gaat, iemand die moord omdat hem dat opwindt.

Zaterdag werd bekend dat Jan O. tijdens zijn bekentenis had verteld dat hij Nina had vermoord omdat zij gilde toen hij haar seksueel wilde misbruiken. Hij was toen in paniek geraakt en had haar daarna geslagen en doodgestoken.

Over Tobias verklaarde hij dat hij die ’s avonds was tegengekomen vlakbij de plek waar Nina lag en dat hij toen weer in paniek was geraakt omdat hij bang was dat Tobias het lichaam van Nina zou vinden en dat hij dan verdachte zou worden. Volgens de verdachte had hij in die paniek Tobias geslagen en doodgestoken. Volgens de advocaat was daarmee het motief “lustmoord” van tafel.

Het valt te hopen dat justitie en rechters in Duitsland wel deskundig zijn. We mogen hopen dat Jan O. niet met dezelfde fluwelen handschoenen wordt aangepakt als Sander V. in de zaak Milly Boele en dat er geen geloof wordt gehecht aan zijn verklaring over het gebeurde. Zijn tekst op het internet over de gepleegde moord op Nina en de aankondiging van nieuwe moorden, het feit dat hij spullen van de slachtoffers als aandenken had meegenomen, het feit dat er tijdens het onderzoek geen sporen van seksueel misbruik zijn gevonden en het feit dat hij zijn bekentenis van te voren aankondigde, doen duidelijk anders vermoeden .

Kennelijk hebben we hier te maken hebben met een man die er, net als Sander V. alles voor over heeft om het werkelijk motief voor zijn daden te verhullen en dat werkelijke motief is in dit geval de lust om te moorden. Het doel daarvoor lijkt ook duidelijk, door te verklaren dat hij in paniek heeft gehandeld, hoopt hij kennelijk , net als Sander V. ,een lagere straf te krijgen om daarna weer gewoon door te kunnen gaan.

Bij Sander V. is dat gelukt, hopelijk zijn de rechters in Duitsland verstandiger.

 

Update 22-06-11: Inmiddels is de rechtszaak tegen Jan O. begonnen. Dat we hier inderdaad te maken hebben met een seriemoordenaar in spé moge blijken uit de nieuwe feiten die nu aan het licht zijn gekomen.

Nina had hij aangesproken met de bedoeling om haar te verkrachten. Maar tijdens het misdrijf bedacht Jan O. dat het hem niet om seks ging, maar dat kannibaalse en vampierachtige handelingen hem veel meer zouden opwinden. Tobias had hij voor een meisje aangezien. Toen hij zijn vergissing ontdekte, stak hij hem direct in de hals en heeft zich daarna als een vampier gedragen.

Geen wonder dat het OM in haar eis stelde dat de maatschappij lange tijd beschermd diende te worden, mede gezien het feit dat deskundigen de kans op recidive zeer hoog achten. De eis was dan ook 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Zelfs de advocaat ging hierin mee, maar vroeg wel aan de rechtbank om van dwangverpleging af te zien. Uitspraak over 14 dagen.

Update 27 juni 2011

De rechters zijn boven de eis van het OM uitgegaan. De dader is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Hij komt dus nooit meer vrij.

Leave a Reply