Skip to content
 

Eis 18 jaar tegen moordenaar Andrea Luten

Door Waarheidsvinder

Vandaag diende de rechtzaak tegen Henk F. de moordenaar van Andrea Luten uit het Drentse Ruinen. Hij heeft bekend Andrea in het Gijsselterbos aan haar arm meegenomen te hebben het bos in, de ritssluiting van haar broek te hebben losgemaakt en zich door haar oraal te hebben laten bevredigen waarbij hij ook zou zijn klaargekomen.

Omdat er een auto in de buurt stopte zou hij in paniek zijn geraakt en daarop Andrea hebben gewurgd door haar keel dicht te knijpen en op haar keel te gaan staan.

De eis van de officier van justitie is gebaseerd op “gekwalificeerde doodslag”, dat is doodslag gevolgd, vergezeld of voorafgegaan van een strafbaar feit en gepleegd met het oogmerk om de uitvoering van dat feit voor te bereiden of gemakkelijk te maken, of om, bij betrapping op heter daad, aan zichzelf of andere deelnemers aan dat feit straffeloosheid te verzekeren. Die andere feiten zijn volgens de officier van justitie verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Volgens de advocaat van F. is er geen sprake van gekwalificeerde doodslag. Daarvoor is naast de verklaring van F. een tweede bewijs nodig. En dat tweede bewijs is niet op tafel gekomen, aldus advocaat Evert van der Meer.

Wij denken daar iets anders over. Uit het sporenonderzoek is destijds gebleken dat de dader op de borst van Andrea heeft gezeten. Op haar truitje werd daarna een schaamhaar van de dader gevonden. Deze beide feiten ondersteunen naar onze mening voldoende de bekentenis van Henk F.

Kennelijk verbaasde de rechter zich er over dat er geen sperma was gevonden. Nou dat is niet zo bijzonder. Als de verdachte, zoals hij zelf verklaart, in de mond van Andrea is klaargekomen dan had het NFI destijds de binnenzijde van de mond van Andrea moeten bemonsteren om sperma te vinden en dat is niet gebeurd. Destijds was dat nog geen regel. Nu behoort dat wel tot het protocol, maar gebeurt het – ten onrechte – niet altijd, kijk maar naar de zaak van Milly Boele.

Noot: Op 21 december 2010 heeft de rechtbank te Assen de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De ouders van Andrea hebben vrede met het vonnis.

2 Comments

  1. shiman says:

    Dat de oplossing van de moord op Andrea Luten zo lang heeft geduurd heeft naar mijn mening te maken met het feit dat bij de start van het onderzoek, het onderzoeksteam zich teveel heeft laten leiden, door de mening van de geraadpleegde misdaadprofiler, die beweerde dat de dader gezocht moest worden binnen de vriendenkring van het slachtoffer. Daar ging het mijns inziens fout bij de latere aanhouding van de verschillende verdachten, allen uit de directe omgeving van Andrea, w.o Richard K. De wijze waarop het onderzoek tegen Richard K plaats vond was in mijn beleving dramatisch.Scoringsdrift van de beleidsmakers en een onderzoek door twee goedwillende collega’s werd in mijn beleving een drama. Toen K voor de rechter werd gebracht had ik de overtuiging dat hij vrijgesproken zou worden, hetgeen gelukkig gebeurde. Het feit dat deze man ten onrechte als verdachte is aangemerkt heeft een enorm drama bij de familie K teweeg gebracht. Richard K werd onvoorwaardelijk gesteund door zijn ouders die voor mij begrijpelijk ,
    totaal geen vertrouwen meer hebben in de politie alsmede zijn door hartproblemen overleden broer die Richard z’n steun en toeverlaat was in het onrecht wat hem werd aangedaan. Zijn vertrouwen in de politie was totaal verdwenen en dat kan ik mij helemaal voorstellen.Voor mij was het aanleiding om mijn chef te verzoeken mij als lid van het RBT te vervangen.Nadien was ik getuige van het feit dat Richard K op z’n eigen wijze wraak heeft genomen op Justitie door van straatmaker zijn studie te voltooien als Meester in de Rechten.Het feit dat hij als vriendje stond vermeld in de agenda van het slachtoffer heeft hem veel leed berokkend.Met de aanhouding van Henk F en het aangetroffen DNA hebben de zgn.verdachten alsmede Justitie ontzettend veel geluk gehad en kan ook deze zaak als opgelost worden afgesloten.

  2. marcel l says:

    15 jaar? wat een giller zeg!

Leave a Reply