Skip to content
 

Gebruik Viclas sterk verbeterd

Door Waarheidsvinder

Begin 2010 plaatsten we op deze site een artikel van Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf over het feit dat de Nederlandse politie veelal weigerde gebruik te maken van Viclas (Violent Crime Linkage System),  een computersysteem dat is ontworpen om mogelijke verbanden tussen diverse moorden en/of zedenzaken snel te kunnen herkennen.

Kennelijk heeft men ook op het ministerie kennis genomen van het betreffende artikel want minister Opstelten heeft desgevraagd aan de 2e kamer laten weten dat de achterstanden bij de verwerking van misdaden in het Viclas systeem bijna zijn weggewerkt. Tevens zegde hij toen dat de politie ook meer met het systeem zal gaan werken.

Korpsen werden al jaren gevraagd de gegevens over moorden, verkrachtingen en kinderontvoeringen door te geven geven aan het Korps landelijke politiediensten (KLPD), maar dit gebeurde nog lang niet overal. Daarom worden zedenrechercheurs nu nadrukkelijker op het landelijke systeem gewezen en komt er een verplichting om zaken aan te melden.

Door tijdelijk meer analisten in te zetten, is de achterstand van 430 dossiers teruggebracht tot honderd. Halverwege dit jaar liggen er naar verwachting geen zaken meer op de plank.

Onlangs konden de analisten het Viclas systeem goed gebruiken in een misbruikzaak in de regio Flevoland. Na aanhouding van iemand die werd verdacht van misbruik van twee meisjes, brachten de onderzoekers met behulp van het systeem twee andere zedenzaken met minderjarigen ook met deze verdachte in verband. De verdachte heeft in deze zaken een bekentenis afgelegd.Leave a Reply