Skip to content
 

Nieuwe feiten over verdwijning Mieke Guliën

Door Waarheidsvinder

We schreven al eerder op deze site over de verdwijning van de 27 jarige Mieke Guliën uit Muiden. Vandaag staat er in De Telegraaf een nieuw artikel over deze zaak.

POLITIE VERMOEDDE MISDRIJF EN …… DEED NIETS

door JOLANDE VAN DER GRAAF

MUIDEN, woensdag

In de zaak rond de verdachte, ruim twintig jaar oude verdwijning van Mieke Guliën (27) uit Muiden doet zich opnieuw een bizarre wending voor. Nu blijkt dat de politie destijds wel degelijk rekening hield met een misdrijf. Al eerder onthulde deze krant dat de vermoedelijke moord op de vijf maanden zwangere Mieke nooit de benodigde aandacht kreeg en ook nooit gedegen door de recherche werd onderzocht.

Recent kwam een politiejournaal van weleer in handen van De Telegraaf. Daaruit blijkt dat de betrokken rechercheurs nauwelijks de moeite namen om te onderzoeken wat de in september 1989 verdwenen Mieke overkwam.

Driekwart jaar nadien kregen de agenten van de criminele inlichtingendienst van de politie in Hilversum te horen dat Miekes toenmalige partner W. dik in de drugshandel zat. Mieke en W. woonden samen op een woonark. In hetzelfde rapport schreef de recherche in die tijd ook letterlijk ’er rekening mee te houden dat Mieke intussen het leven gelaten heeft’.

Maar ondanks die alarmerende conclusie en de vele verdachte omstandigheden werd W. nooit aangemerkt als verdachte of grondig verhoord. Het Cold Case Team van De Telegraaf deed vorig jaar grondig onderzoek naar deze zaak. Dat leverde tal van verdachte feiten tegen W. op. Zo deed hij alsof hij voor Mieke een afspraak voor zwangerschapscontrole in het Slotervaart Ziekenhuis had gemaakt. Juist op de dag dat Mieke daar door hem naartoe zou worden gebracht, ging zij in rook op. Later bleek dat W. helemaal geen afspraak voor Mieke had gemaakt.

Ondanks zijn beloften aan Miekes familie had de man bovendien geen kinderkamer op de woonboot ingericht. Komt bij dat W. het de eerste weken na de vermissing absoluut niet nodig vond om aangifte te doen. Uit het nu opgedoken politiejournaal blijkt dat de recherche amper twee maanden na de vermissing een kijkje nam op de woonark en W. daar met een andere vrouw en klein kind trof. W. stelde daarop dat zijn nieuwe vriendin in zijn afwezigheid door onbekenden was lastiggevallen. Dit gegeven, een van de weinige zaken die de politie wél natrok, bleek in de verste verte niet te kloppen. Maar er werd niets mee gedaan.

De advocaat van Miekes familie, Richard van der Weide, tracht het volledige dossier in te zien. „Het OM wil dit niet vrijgeven, kennelijk om toe te dekken welke fouten zijn gemaakt.”


Leave a Reply