Skip to content
 

De moord op Alex Wiegmink

Door Waarheidsvinder 

De 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt is een fanatieke hardloper die bijna iedere dag, na zijn werk als schilder, traint in de omgeving van de Posbank, een natuurgebied in de gemeente Rheden.

Ook op maandag 20 januari 2003 is dit het geval. Rond vier uur ’s middags parkeert Alex zijn groene Opel Omega Caravan voorzien van het kenteken TR-JX-67 op parkeerplaats Bloemers gelegen nabij de kruising van de Burgemeester Bloemersweg met de Beekhuizenseweg. Vervolgens gaat hij in de omgeving hardlopen, waarbij hij is gekleed in een zwarte trainingsbroek en een wit T-shirt met korte mouwen.

Tussen vier uur en half vijf zien enkele voorbijgangers nabij de parkeerplaats een drietal mannen staan die kennelijk wat onenigheid met elkaar hebben. De getuigen horen dat er in het Nederlands wordt gescholden. Vlak bij de ruziënde mannen zien getuigen een lichtkleurige VW Golf type 4 geparkeerd staan. De auto ziet er sportief uit, is verlaagd en heeft volgens de getuigen 4 uitlaten aan de achterzijde.

Gezien de omschrijving die de getuigen van de mannen geven, is Alex Wiegmink niet één van de mannen.

Tegen vijf uur rijdt er een man over de Beekhuizenseweg op een racefiets langs de parkeerplaats. Hij ziet op de parkeerplaats iemand op de grond liggen. Of het een man of een vrouw is kan hij niet zien, wel valt hem direct op dat deze persoon een wit T-shirt draagt, dat de persoon in de zogenaamde foetushouding ligt en dat er een grote rode vlek op de achterzijde van het T-shirt te zien is.

Door een andere getuige wordt later verklaard dat hij rond diezelfde tijd drie schoten heeft gehoord in de omgeving van parkeerplaats Bloemers. De fietser kan zich echter niet herinneren schoten te hebben gehoord, maar zegt wel dat hij onmiddellijk aan bloed dacht toen hij de rode vlek in het T-shirt zag.

Wat de fietser verder opvalt, is dat er in de nabijheid van de op de grond liggende persoon twee mannen lopen maar in plaats van dat deze mannen de op de grond liggende persoon proberen te helpen, ziet hij dat de mannen van het lichaam weglopen op het moment dat hij de plaats passeert.

Vanuit zijn ooghoeken ziet hij verder op de parkeerplaats een lichtkleurige auto staan. Of de auto bij de mannen hoort weet hij niet.

Een van de mannen maakt op dat moment oogcontact met de fietser. De getuige stopt daarom niet en rijdt snel door, maar ondertussen pakt hij zijn mobiele telefoon uit zijn zak met de bedoeling de politie te bellen. Het is goed mogelijk dat de beide mannen dit gezien hebben want zij hadden vrij zicht op de wegrijdende fietser.

Een stukje verder stapt de wielrenner af en verstopt zich achter enkele struiken of bomen. Vanaf die plaats belt hij de politie en vertelt wat hij zojuist heeft gezien.

Terwijl hij aan het bellen is, ziet hij nabij de parkeerplaats twee auto’s wegrijden. Hij verklaart daar nu over dat het om een donker gekleurde auto ging met daarachter een oranjekleurige VW Golf.

Nadat de fietser de politie heeft gebeld rijdt hij voorzichtig via een omweg terug in de richting van het paviljoen op de Posbank. Daar treft hij kort daarna de politie.

Als hij met de agenten naar de parkeerplaats rijdt, blijkt dat de parkeerplaats leeg is. Er wordt geen lichaam aangetroffen en er staan ook geen auto’s. Wel worden er sporen aangetroffen van een auto die kennelijk met grote snelheid is weggereden. Bij het wegrijden heeft de auto een paaltje geraakt, waardoor er enkele onderdelen van het voertuig op de parkeerplaats zijn achtergebleven. Later zal blijken dat deze onderdelen afkomstig zijn van de auto van Alex Wiegmink.

Tegenover de politie geeft de fietser later het volgende signalement van de twee mannen die hij bij het lichaam heeft gezien:

1. Ongeveer 40 jaar oud, redelijk stevig, kalend of zeer kort zwart haar. Donker uiterlijk, Zuid-Europees of Turks /Marokkaans type. Hij droeg een halflange zwarte jas, mogelijk van leer. Hij droeg geen bril en had verder geen gezichtsbeharing

2. Donker uiterlijk en zwart haar. Deze man had een redelijke normale haardos. Hij was slanker dan de eerste man.

Het aantreffen van de auto van Wiegmink

Enkele uren later, omstreeks vijf over acht ’s avonds, ziet een wandelaar een brandende auto staan in een bosperceel ’t Hurske aan de Gemertsedijk in het Brabantse Erp. Het blijkt te gaan om de groene Opel Omega van Alex Wiegmink. Door de gewaarschuwde brandweer wordt de autobrand geblust, waarna men achter in de auto het verbrande lichaam van een mens vindt. Bij controle van de gebitgegevens blijkt het hier om het lichaam van Alex Wiegmink te gaan.

Bij de auto wordt een muts aangetroffen. Op de muts het logo van The Sox, een Amerikaans baseballteam. Deze muts is zeker niet van Alex.

De plaats waar de uitgebrande auto van Alex Wiegmink is gevonden, doet vermoeden dat degene die daar de auto heeft achtergelaten ter plaatse goed bekend is. Mogelijk dat de dader of daders een relatie hebben met het plaatsje Erp of de naast omgeving daarvan.

De vluchtroute

Volgens de routeplanner is de afstand tussen De Posbank en Erp ongeveer een uur rijden. De daders hebben er bijna drie uur over gedaan. De vraag is waarom dit zo lang heeft geduurd. Het is echter onwaarschijnlijk dat de dader rechtstreeks van parkeerplaats De Bloemers op de Posbank naar Erp zijn gereden. Aan de hand van verklaringen van diverse getuigen, die later door de politie zijn verhoord, is het namelijk aannemelijk dat de daders de navolgende route vanaf de Posbank naar Erp hebben gereden:

• Vanaf de Bloemers via de Beekhuizenseweg naar de bebouwde kom van Rheden

• Via A 348 richting verkeersplein Velperbroek

• Via de Pleyroute richting A 325

• Via de A 325 richting A-15 (

• Via A-15 richting Tiel

• Via A-15 terug richting A-50

• Via A-50 richting Oss

• Via A-59 richting Den Bosch laatst gezien thv AZC Rosmalen

• Via N-279 richting Veghel

• Via N-616 richting Erp

Indien de getuigen gelijk hebben, dan betekent dit dat de beide mannen aanvankelijk eerst met de auto van het slachtoffer via de A-15 in de richting van Tiel zijn gereden en pas daarna via Den Bosch richting Erp. Naar de reden daarvoor kunnen we alleen maar raden.

Compositietekeningen

Aan de hand van de verklaring van één der getuigen, een automobilist die op de A-50 is ingehaald door de auto van het slachtoffer met daarin twee mannen, heeft de politie een compositietekening van deze mannen laten maken.

Als de fietser later de tekeningen van de beide mannen ziet, vindt hij dat de tekeningen niet lijken op de beide mannen die hij op parkeerplaats Bloemers heeft gezien. Als hij daarover opmerkingen tegen de politie maakt, krijgt hij als antwoord dat de politie wel vaker niet lijkende compositietekeningen laat uitgaan om verdachten te misleiden. Volgens ons is dat echter onzin.

Op de vraag van de getuige waarom er geen tekeningen zijn gemaakt van de mannen die hij op de parkeerplaats Bloemers heeft gezien, antwoordt de politie dat hij de beide mannen te kort heeft gezien om een tekening te kunnen laten maken.

Ondanks een zeer uitgebreid onderzoek lukt het de politie niet om de daders van de moord op Alex Wiegmink te vinden en het onderzoek wordt uiteindelijk gesloten.

Aanhouding verdachte

In 2008 komt er echter weer beweging in de zaak. Naar aanleiding van binnengekomen CIE informatie wordt in oktober 2008 een bekende Arnhemse autokraker als verdachte aangehouden. Het verhaal is dat hij Alex heeft vermoord omdat deze hem zou hebben betrapt bij een auto-inbraak.

Behalve een aantal vage verklaringen tegen hem, heeft de politie geen bewijs tegen de autokraker voor wat betreft zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Alex Wiegmink. Aangezien de verdachte ontkent iets met de moord te maken te hebben, moet de politie op zoek naar bewijs.

Een DNA-onderzoek levert niets op. Op de plaats delict aangetroffen DNA blijkt namelijk niet van de aangehouden verdachte te zijn.

In een poging om toch bewijs tegen de autokraker te krijgen, vraagt de politie de eerder genoemde fietser om deel te nemen aan een zogenaamde Oslo-confrontatie om te kijken of hij de verdachte kan herkennen als één van de beide mannen die hij bij het lichaam van Alex heeft gezien.

Een vreemd verzoek van de politie, want in 2003 vond men hem een te slechte getuige om van de twee, door hem op de parkeerplaats geziene, mannen een compositietekening te laten maken. Maar 5 jaar later vindt men hem wel goed genoeg om deel te laten namen aan een confrontatie. Het doel heiligt kennelijk de middelen. De uitslag van de confrontatie is echter negatief. De getuige zegt dat hij niemand herkent als één van de mannen die hij op de parkeerplaats heeft gezien.

Er wordt geen bewijs gevonden, dus moet de autokraker door justitie worden vrijgelaten en inmiddels is hij officieel geen verdachte meer.

Vervolg van het onderzoek

De politie is voor zover bekend niet meer actief bezig met deze zaak. Wij wel.

Omdat de politie in 2003 geen compositietekening heeft laten maken van de beide mannen op de parkeerplaats, heeft de Telegraaf dat alsnog laten doen.

Destijds is er ook in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak besteed. In het programma werd toen ondermeer een foto van een grijze VW Golf getoond die bij de parkeerplaats Bloemers zou zijn gezien. Er kwamen geen bruikbare tips over een dergelijke auto binnen.

De fietser zegt nu dat hij bij de parkeerplaats een oranje VW Golf heeft gezien. Meer details over de auto heeft hij echter niet.

Misschien dat dit nieuwe gegeven samen met de nieuwe compositietekeningen wel tot bruikbare informatie zal leiden, want deze zaak behoort te worden opgelost.

Noot 2 november 2016

In deze zaak zijn vanmiddag twee mannen aangehouden. Eén van hen heeft zich vrijwillig bij de politie gemeld waarna de 2e man kon worden aangehouden. Beide mannen komen uit Brabant, net zoals wij in 2011 al vermoedde. Journaliste Jolande van der Graaf schreef daar destijds uitgebreid over.

Het is prachtig als de zaak nu inderdaad is opgelost, maar het blijft jammer dat het nog 5 jaar heeft moeten duren voordat men ons verhaal serieus nam

6 Comments

 1. Kasper says:

  Eindelijk een bekentenis vandaag!

 2. Kevin says:

  Het is natuurlijk fantastisch als blijkt dat dit de daders zijn. Echter mogen er natuurlijk kanttekeningen geplaatst worden bij de manier van onderzoeken destijds. Uiteraard ken ik het alleen uit verhalen, dus het blijft moeilijk in te schatten waarom verschillende keuzes gemaakt werden. Voor de familie en verdere nabestaanden veel sterkte gewenst.

 3. wetering says:

  Waarom is er nooit de link gelegd met het volgende, de reek is net als de postbank.

  door Ad Rijken
  Zaterdag 25 maart 2006
  brabantsdagblad.nl

  Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep in de al meer dan drie jaar oude zaak van de vermoorde Russische prostituee Irina Dontchoulesko gisteren opnieuw aangehouden. Op verzoek van de advocaten van de tot vijftien jaar veroordeelde verdachte, een 23-jarige Griek van Russische afkomst, wordt nader onderzoek gedaan in Berlijn en Griekenland.
  Volgens de advocaten kan dat aantonen dat het slachtoffer zelf een rol speelde in de mensenhandel. Ze haalde volgens de verdachte meisjes naar Nederland voor de prostitutie. Problemen die daarbij zijn ontstaan zouden haar fataal zijn geworden.
  Het stoffelijk overschot van Irina Dontchoulesko (33) werd op 20 februari 2003 door ruiters gevonden in de bossen bij Reek. Enkele dagen later werden twee Griekse broers van Russische afkomst aangehouden. De oudste broer werd korte tijd later vrijgelaten, de jongste is op 23 februari 2004 door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

  Overstelpend

  Het bewijs tegen hem was overstelpend. Onder een bed in zijn slaapkamer lag een bebloede jas met bloed van het slachtoffer, in zijn auto werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen, hij is te zien op beelden van een pinautomaat terwijl hij probeert te pinnen met het pasje van het slachtoffer. Bovendien is hij op de avond dat Irina Dontchoulesko verdween samen met het slachtoffer te zien op de beelden van de bewakingscamera van een benzinepompstation in Reek. Vlak bij dat benzinepompstation werd de vrouw enkele dagen later gevonden.

  Zwijgrecht

  Toch ontkende de verdachte aanvankelijk iets met de moord te maken te hebben gehad. Later beriep hij zich op advies van zijn toenmalige raadsman D. Moszkowicz op zijn zwijgrecht.
  In hoger beroep heeft de man op advies van zijn nieuwe advocaten A. Laeyendecker en K. Schepers uit Oss een uitvoerige verklaring afgelegd. De kern daarvan is dat hij het slachtoffer op verzoek van twee ’Russische mannen uit Duitsland’ naar de plaats van het misdrijf heeft gebracht, maar dat hij part noch deel heeft aan de moord. Hij heeft moeten helpen met het verslepen van het slachtoffer. Deze mannen zijn nooit getraceerd. De advocaten hebben aangedrongen op nader onderzoek naar de contacten van het slachtoffer in Duitsland, omdat het mogelijk een aanwijzing oplevert dat er

 4. shiman says:

  Kennelijk een slachtoffer die op een verkeerd tijdstip op de verkeerde plaats was. Dit gebeurd helaas regelmatig in een land waar de misdaad onder ons is. Daarnaast moet er rond het slachtoffer zelf ook het één en ander onderzocht worden.Over de mogelijke verdachten komt naar voren dat het om bepaalde types gaat waar men een signalement(en)uit kan distileren De mening dat men geen al te hoge pet op heeft van het Nederlands politie en recherchewerk deel ik absoluut niet want dan wordt de politie in het algemeen te kort gedaan. Het overgrote deel is gemotiveerd maar of ze altijd voldoende ervaring hebben betwijfel ik. Dat er fouten worden gemaakt erken ik maar of dat bewust gebeurd gaat mij te ver. Er had op aanwijzing van de getuige in ieder geval een goed gelijkende compositietekening van de dader(s)gemaakt moeten worden. Het argument dat het niet gebeurde klopt niet wanneer je later een Oslo-confrontatie toepast. Wat Peter R de Vries betreft heb ik geen commentaar want dan kom je op het tere punt van de commercie en de misdaad in combinatie met kijkcijfers en daar heb ik niets mee. De politie werkt niet met onbeperkte middelen.

 5. marcel l says:

  ik volg deze zaak ook al jaren,het lijkt er inderdaad op dat er een heel goede getuige is die een man op de grond ziet liggen,een goede omschrijving van de verdachten heeft ,de kleur auto kan aanwijzen, maar helaas geen goed politie werk ,want dan hadden ze toch die apparte auto alang kunnen op sporen? hoop dat ze toch nog de daders kunnen pakken!!

 6. Mark V. says:

  Ik volg deze zaak al jaren; ik ben er van overtuigd dat Wiegmink een toevallige passant was, een getuige van iets wat hij niet had mogen zien en omdat er geen verdere connectie tussen de moordenaars en Wiegmink bestaat maakt dit de oplossing van de zaak blijkbaar gecompliceerd.
  Ik heb van het Nederlandse politie/recherche werk geen al te hoge pet op dus verwonderd mij het niet dat deze zaak nog steeds niet opgelost is ondanks een aantal -weliswaar indirecte- getuigen.
  Alleen met de beschrijving van de enigszins bijzondere auto’s had de politie al wat kunnen bereiken.
  Een verlaagde Golf met 4 uitlaten is nogal opvallend en een oranje Golf heb ík nog nooit gezien.
  Hopelijk besteed pitbull Peter R. de Vries weer eens aandacht aan deze interessante en voor de achterblijvers van de vermoorde Wiegmink uiterst trieste zaak.
  Want deze zaak moet opgelost worden.

Leave a Reply