Skip to content
 

Eens maar nooit weer

Door Waarheidsvinder

Deze week nam Mr. Pieter van Vollenhoven afscheid als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een zucht van van verlichting ging er door de Haagse ministeries. Eindelijk verlost van die man. Dat was dus eens maar nooit meer.

De aanstelling van mr. Pieter van Vollenhoven is één van de grootste blunders die politiek Den Haag ooit heeft begaan. In de gedachte dat het geen kwaad kon een aangetrouwd lid van het Koninklijk Huis een baantje te geven om hem zoet te houden, werd Pieter van Vollenhoven destijds als voorzitter van de Raad aangesteld.

Hoe anders was de werkelijkheid. Als een pittbull beet Pieter van Vollenhoven zich vast in de zaken die hem al dan niet vrijwillig werden toebedeeld. Al snel werd duidelijk dat hij niets te maken wilde hebben met het beschermen van imago’s en posities van allerlei belangrijke mensen, maar dat hij zich alleen sterk maakte voor de slachtoffers van ongevallen. De waarheid was steeds leidend voor hem.

Hoe groot zijn invloed uiteindelijk werd bleek toen naar aanleiding van de rapportage over de Schipholbrand uiteindelijk twee ministers moesten aftreden. Iets wat nooit gebeurd zou zijn als de overheid zelf een onderzoek zou hebben ingesteld.

Het probleem met politici is echter dat ze weliswaar vaak incompetent zijn, maar helaas wel een goed geheugen hebben. Dat goede geheugen heeft zeker ook de huidige minister Donner. Hij was één van de twee ministers die na de Schipholbrand moesten aftreden naar aanleiding van het onderzoek van Pieter van Vollenhoven en zijn Onderzoeksraad en dat is hij nog niet vergeten.

Toen duidelijk werd Pieter van Vollenhoven, vanwege zijn leeftijd, moest aftreden, is er achter de schermen druk overleg geweest over zijn opvolging. De criteria waren duidelijk: betrokkene moest geen enkele affiniteit hebben met onafhankelijk onderzoek en makkelijk te hanteren zijn. Geld speelt dan geen rol. Verbouwen van het kantoor mag, een dure auto met chauffeur is geen probleem en een vorstelijke vergoeding is ook prima.

Zo gezegd, zo gedaan. De nieuw benoemde opvolger van Pieter van Vollenhove is iemand die er om bekend staat goed voor zichzelf te zorgen en, belangrijker, die de regering vermoedelijk niet tot last zal zijn.

Hiermee lijkt het einde te zijn gekomen aan echt onafhankelijk onderzoek in Nederland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt gewoon het volgende afdekinstrument van de overheid. Je houdt de burgers er mooi zoet mee maar het zal nooit tot grote politieke problemen leiden.

Wie zit er in Den Haag nu te wachten op de waarheid? Niemand toch?
One Comment

  1. juzo says:

    Heel goed geschreven.
    Daar ben ik het geheel mee eens.
    Mijn adhesie, en mijn compliment.

Leave a Reply