Skip to content
 

Justitie traineert onderzoek naar onschuld van veroordeelde Danny

Door Waarheidsvinder

We schreven al eerder op onze site over de moord op de 35-jarige Reggie Koenders. Hij werd op zaterdag 1 april 2000 op de Dr. Cuyperslaan in de Eindhovense wijk Woensel West doodgeschoten, terwijl hij achter in een voor het verkeerslicht wachtende auto zat. De dader vluchtte op zijn bromfiets.

Hoewel ook volgens de politie deze moord alle kenmerken van een professionele liquidatie droeg, werd de 16 jarige Danny van den Hoogen voor deze moord veroordeeld. Zijn motief zou zijn dat het slachtoffer Reggie Koenders zijn moeder zou hebben mishandeld. Danny kreeg 5 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Wij hebben op verzoek van advocaat Job Knoester de zaak opnieuw onderzocht omdat Danny ten stelligste ontkent de moord te hebben gepleegd. Wij kwamen na ons onderzoek tot de conclusie dat er nogal wat vraagtekens konden worden gezet bij de schuld van Danny.

Door de politie waren destijds videobeelden van de moord en op straat achtergebleven patroonhulzen in beslag genomen. Omdat zowel de beelden als de hulzen meer zouden kunnen zeggen over de schuld van Danny, probeerde advocaat Knoester toestemming te krijgen om de beelden en de hulzen door een onafhankelijke deskundige te laten onderzoeken. Zoals meestal het geval is, werkt justitie niet mee en was er uiteindelijk een kort geding voor nodig om de beelden en de hulzen alsnog voor onderzoek beschikbaar te krijgen.

Hoewel het NFI beweerde dat een onderzoek van de hulzen geen zin meer had omdat ze voor schietproeven zouden zijn gebruikt en bovendien gewassen waren, lukte het onderzoeker Richard Eikelenboom van het IFS te Nunspeet toch DNA veilig te stellen van de hulzen. Dit DNA bleek niet afkomstig te zijn van de veroordeelde Danny.

Omdat je nooit kunt uitsluiten dat er bij het NFI contaminatie heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld doordat er DNA van een NFI-medewerker op de hulzen terecht is gekomen, is door advocaat Knoester aan justitie gevraagd het gevonden profiel te vergelijken met het DNA van de onderzoekers van het NFI. Een simpel en logisch verzoek zou je zeggen. Maar justitie denkt daar kennelijk anders over, want men weigert al maanden zijn medewerking aan dit onderzoek te verlenen.

Ook wil advocaat Knoester de hulzen met de nieuwste technieken op de aanwezigheid van vingerafdrukken laten onderzoeken. Hoewel er voor justitie geen kosten aan verbonden zijn, omdat IFS dit onderzoek kosteloos wil verrichten, weigert men tot op heden toestemming te geven voor het nieuwe onderzoek.

Net als bij andere door ons onderzochte zaken, lijkt het er naar onze mening op dat justitie twijfelt aan de resultaten van het eigen onderzoek en dat men daarom nieuw onderzoek niet op prijs stelt. Vermoedelijk heeft in deze zaak in de gaten dat men mogelijk de verkeerde persoon heeft laten veroordelen voor de moord op Reggie Koenders en daar is men niet blij mee.

Zoals de vaste lezers van deze site kunnen weten, ligt de oorzaak hiervan in het feit dat het imago van justitie meestal belangrijker wordt gevonden dan de waarheid. En dat is een trieste constatering, in het bijzonder voor de veroordeelde Danny. Hij wil alleen zijn onschuld aantonen, maar justitie voelt daar kennelijk niets voor.

Kennelijk hebben de bewezen gerechtelijke dwalingen (zoals de Puttense moordzaak, de Schiedammer Parkmoord, Lucia de B., Ina Post) nog steeds niet geleid tot een meer zelfkritische houding binnen justitie. Maar we blijven hopen, ook binnen justitie is men nooit te oud om te leren.3 Comments

  1. admin says:

    Ja dat is een goede vraag, toch was dit echt hetgeen de raadsman van het NFI te horen kreeg. Later bleek het natuurlijk onzin te zijn. Er was echter wel een kort geding voor nodig om de hulzen in handen te krijgen.

  2. hendrik says:

    Hoe kan je lege hulsen opnieuw voor schietproeven gebruiken, en waarom zou je ze afwassen,wat is daar de zin van?

  3. juzo says:

    Ik betuig alle adhesie en steun aan jullie. Een kwestie van uiterst taai zijn, en volhouden. Nooit opgeven. Veel succes.

Leave a Reply