Skip to content
 

Alle Nederlanders in DNA-databank?

Door Waarheidsvinder

“Alle Nederlanders moeten DNA afstaan, zodat de politie meer misdrijven kan oplossen.”

Dat wil de Rotterdamse korpschef Frank Pauw. Tot nu toe moeten alleen verdachten, van misdrijven waar vier of meer jaar cel voor staat, verplicht DNA afgeven. Aldus een krantenbericht van vandaag.

De oproep van Pauw is volgens rechtspsycholoog Peter van Koppen ‘heel dom’. Volgens hem is de kans op fouten groter en voorkomt uitbreiding van de dna-databank geen misdrijven.

Wij delen de mening van Peter van Koppen. Politie en justitie zoeken de oplossing van problemen meestal in het veranderen van procedures of uitbreiding van de bevoegdheden. Voordat korpschef Pauw met dit soort ideeën komt, kan hij beter eerst proberen de kwaliteit van de rechercheonderzoeken van zijn korps op een kwalitatief hoog niveau te brengen. Goed recherchewerk geeft meer kans op succes dan alleen maar gokken op DNA onderzoek. Investeren in de kwaliteit van je personeel leidt tot een beter resultaat dan het doen van loze oproepen. Makkelijk scoren noemen we dit soort oproepen.

Binnen het korps van de heer Pauw zijn zaken genoeg die zouden kunnen worden opgelost zonder uitbreiding van de mogelijkheden met DNA. We denken daarbij aan de moord op scheepskok Wim Quak uit Oostvoorne, de moord op Adrie Knops uit Spijkenisse, de vermoedelijke moord op Leon Groenweg en Tariq Chatta uit Schiedam en de vermoedelijke moord op Farida Zargar uit Spijkenisse. Om deze zaken op te lossen is naar onze mening geen uitbreiding van de DNA databank nodig, alleen gewoon ouderwets rechercheren door mensen die hun vak verstaan.

Daar zou de heer Pauw zich sterk voor moeten maken.

Up-date 16.30 uur

De Raad van Korpschefs wil geen landelijke DNA-databank voor alle Nederlanders. Een woordvoerder van de politietop reageert maandag op uitspraken van de Rotterdamse politiechef Frank Paauw.


Leave a Reply