Skip to content
 

27 jaar onschuldig achter tralies

Door Waarheidsvinder.

Door de inzet van het Innnocence Project is er weer een grote gerechtelijke dwaling in Amerika aan het licht gekomen.   

Al jarenlang hield de nu 46 jarige Thomas Haynesworth uit de Amerikaanse staat Virginia de autoriteiten voor dat de rechters het mis hadden; hij had niemand verkracht en daarom hoorde hij vrijgelaten te worden. Maar al die jaren luisterde niemand en Thomas kwijnde weg in zijn cel.

Maar dankzij DNA bewijs en het Innocence Project, herkreeg Haynesworth nu zijn vrijheid na 27 jaar achter de tralies.

Virginia’s Procureur Generaal Ken T. Cuccinelli en twee van zijn aanklagers kondigden deze week aan dat DNA bewijs aantoonde dat een andere man schuldig was aan de verkrachting van 5 vrouwen in de jaren tachtig.

Haynesworth was een 18 jarige schoolverlater die voor zijn moeder boodschappen aan het doen was toen hij door de politie werd aangehouden en ondervraagd over een aantal verkrachtingen. Hij ontkende en hoewel hij nooit eerder met de politie in aanraking was geweest werd hij door 5 vrouwen aangewezen als hun aanrander. Uiteindelijk werd Thomas Haynesworth voor drie zaken veroordeeld.

De zaak Haynesworth kreeg een wending door de voormalige gouverneur van Virginia Mark Warner. Hij gaf opdracht nieuw onderzoek te doen naar duizenden zaken uit de periode 1973 tot 1988. De zaak van Haynesworth was een van de zaken die met behulp van nieuw DNA technieken opnieuw werd bekeken.

Het resultaat was dat Haynesworth werd vrijgepleit en dat het DNA afkomstig bleek te zijn van een veroordeelde verkrachter genaamd Leon Davis.

Toevalligerwijs hadden Davis en Haynesworth dezelfde bloedgroep, ze woonden in dezelfde buurt en ze leken ook nog een beetje op elkaar.

Die toevalligheden in aanmerking genomen vinden sommigen het wel een beetje te begrijpen dat Haynesworth in een nachtmerrie terecht kwam waarin hij werd veroordeeld voor misdrijven die hij niet had gedaan. Wij delen die mening niet.

Een andere zaak waarover nagedacht dient te worden is of dit soort onterechte veroordelingen ook voorkomen in staten als Virginia en Texas, waar nog regelmatig de doodstraf ten uitvoer wordt gebracht. Als dat zo is, dan dient de vraag te worden gesteld: Hoeveel mensen hebben Texas en Virginia inmiddels onschuldig ter dood gebracht?

Het antwoord op die vraag zou wel eens ontluisterend kunnen zijn.
Leave a Reply