Skip to content
 

Nieuwe gegevens over verdwijning Jaïr Soares

Door Waarheidsvinder

We schreven al eerder op deze site over de spoorloze verdwijning van de 7 jarige Jair Soares op 4 augustus 1995 van het strand van het Zuidhollandse plaatsje Monster. Kort geleden ontving de advocaat van de familie Soares het politiejournaal dat betrekking heeft op de vermissing van Jair. Uit dit journaal blijkt dat de politie destijds van getuigen een signalement heeft gekregen van een onbekende man die met Jair van het strand is gelopen in de richting van een nabij gelegen woonwijk. De politie heeft daar echter kennelijk niets mee gedaan. Zie onderstaand artikel uit De Telegraaf van vandaag.

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

Wie kent de kidnapper van Jaïr?

MONSTER, maandag

’Een vieze, toen ongeveer vijftigjarige man. Onverzorgd lang en sluik haar, ietwat kalend, ronde bril, donkere kleding’. Dit is het signalement van de man die bijna zestien jaar terug het toen spoorloos verdwenen jongetje Jair Soares(7) moet hebben ontvoerd en hoogstwaarschijnlijk vermoord. Wie herkent hem?

De familie Soares heeft alle hoop gevestigd op het onderzoek van het Telegraaf Cold Case Team waarin alsnog het signalement aan het licht is gekomen van een onbekende man. Hij werd pal na de onopgeloste verdwijning op vrijdag 4 augustus 1995 bij het strand van Monster met het Rotterdamse jongetje gezien. „Laat mensen die iets weten of herkennen, zich alsjeblieft bij De Telegraaf melden”, zei Jairs oudste broer Leonel gisteravond in een reactie.

Het signalement staat nota bene in een politieverslag dat nu pas na tussenkomst van advocaat Job Knoester aan de familie Soares is verstrekt. De politie deed er nooit iets mee. Dat terwijl de omschrijving de sleutel kan zijn voor het oplossen van deze voor de nabestaanden uiterst traumatische verdwijning. Jairs moeder Maria Soares kwam nooit over het verlies van hun zoontje heen. Ook zijn vader Antonio en vier broers hebben nog veel verdriet om hem en hopen dat de zaak eindelijk wordt opgelost. „Het is te bizar voor woorden dat de politie dit altijd heeft stilgehouden”, vindt Leonel.

De afschuwelijke verdwijningszaak is de nachtmerrie van iedere ouder. Jair was tijdens een stranduitje met zijn vader en moeder even uit het zicht geraakt en bij de ingang van het strand aan het spelen, toen hij plotsklaps vermist raakte.

De politie Haaglanden stelde na dagenlange zoekacties vast dat het ventje niet verdronken of verdwaald kon zijn. Maar het kwam nooit bij de politie op om een rechercheteam op te tuigen voor een moordonderzoek. Die blunder wordt nog groter, nu blijkt dat zich al een dag nadien een ooggetuige meldde die de ontvoering zelfs aan agenten omschreef.

De getuige was die dag net als de familie Soares op het strand. Toen hij naar huis ging en via een nabijgelegen dijk naar zijn auto wandelde, zag hij daar ook een donker jongetje in de leeftijd van zeven tot negen jaar lopen. Dat dit Jair was, is zeer waarschijnlijk. Er waren nauwelijks andere donkere kinderen op het strand. Bovendien was het rond vijf uur in de middag: exact het tijdstip waarop de jongen vermiste raakte.

Vieze man

De getuige constateerde dat het kind achter een man aanliep in de richting van de Kleine Geest, een woonwijk in Monster. De kidnapper wordt omschreven als toen circa vijftig jaar oud. ’Oudere, vieze man. Onverzorgd lang en sluik haar. Ietwat kalend, een bril met een dun, rond montuur. Hij droeg donkere kleding’, staat in het verslag uit 1995. Agenten noteerden bij de melding dat zij de getuige later opnieuw gingen horen. Maar dat gebeurde nooit. De politie hield de informatie stil en liet ook geen compositietekening maken. Tegenover de familie en ook tegenover deze krant werd eerder verklaard dat er „genoeg is gedaan aan deze zaak”.

Eerder concludeerde deze krant al dat Jair moet zijn ontvoerd. De dader komt mogelijk uit Monster of het aangrenzende Ter Heijde. Dat nooit losgeld is gevraagd, maakt het aannemelijk dat de ontvoerder een pedofiel is die het jongetje na misbruik ombracht en het lichaam verborg. De kans is zeer groot dat hij vaker kinderen, vrijwel zeker jongens, heeft lastiggevallen of erger.

Wie de ooggetuige van destijds is, is onbekend. De politie heeft namelijk alle namen uit het verslag weggehaald. Het Telegraaf Cold Case Team doet een dringend beroep op de getuige en iedereen die iets over deze zaak weet, om zich te melden via coldcaseteam@telegraaf.nl of telefoonnummer 06-53547712.


Leave a Reply