Skip to content
 

Verdwijning scheepskok na 18 jaar onderzocht

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

Woensdag –  Bijna achttien jaar nadat hij op zee op zeer verdachte wijze spoorloos raakte, komt er eindelijk een politieonderzoek naar de vermoedelijke moord op scheepskok Wim Quak (54) uit Oostvoorne.Telegraaf 100609

Een coldcaseteam van de Rotterdamse recherche heeft de zaak sinds enkele dagen onder zijn hoede, zo bevestigt justitie. Quaks weduwe reageerde gisteravond blij maar ook emotioneel. “Achttien jaar lang verkeerden we in grote onzekerheid. Het is geweldig om te horen, dat politie en justitie de verdwijning nu toch nog serieus nemen en gaan onderzoeken. Mijn grootste wens is om te weten wat er destijds met mijn man is gebeurd”, aldus Anneke Quak.

Moord
De Telegraaf stelde de afgelopen jaren meermalen aan de kaak dat de politie niets deed aan de vermissing van de scheepskok van Nedlloyd, terwijl er tal van aanwijzingen voor moord of doodslag zijn.

Afgelopen december kwamen nieuwe feiten aan het licht. Wim Quak, die destijds samen met zijn vrouw de laatste reis voor zijn pensioen op containerschip Nedlloyd Neerlandia maakte, heeft waarschijnlijk ontdekt dat er cocaïne aan boord was. Nadat de douane in Engeland een gerichte drugsdoorzoeking op de boot had verricht, verdween hij een dag later, op 21 juni 1991, op de Keltische zee onder Ierland.

Aangifte
Een bron in het criminele circuit verklaarde in De Telegraaf dat juist in die tijd een partij coke verstopt was in de kombuis op de Neerlandia. Oud-rechercheur Dick Gosewehr trok zich de wanhoop van Quaks nabestaanden aan en zette onlangs een aangifte op papier. Advocaat Job Knoester diende die namens de familie in. Het achterhalen van de toedracht is lastig vanwege het grote tijdsverloop, het feit dat Quaks lichaam nooit is gevonden en het gegeven dat de Neerlandia is gesloopt en niet meer op sporen kan worden onderzocht. De recherche zal zich richten op de toenmalige bemanning.

Vergelijking dna
Van belang is verder een vergelijking van Quaks dna met dat van lichamen die destijds in die regio aanspoelden. Verder kunnen andere justitiedossiers aanknopingspunten bieden. Zo was de Neerlandia begin 1994 het toneel van drugssmokkel en een dodelijke schietpartij door de Heineken-ontvoerder Jan Boellaard.

Leave a Reply