Skip to content
 

Aanhouding Duitse seriemoordenaar

Door Waarheidsvinder

Enige tijd geleden berichtten wij op deze site dat er in Noord-Duitsland nieuwe ontwikkelingen waren in een onderzoek naar de moord op drie jongens (9-13 jaar). Uit de berichten bleek dat door de politie inmiddels ook rekening werd gehouden met de mogelijkheid dat deze dader ook voor twee andere moorden in het buitenland in aanmerking kwam, een moord op een jongen in Frankrijk en de moord op de Nederlandse Nicky Verstappen.

Dezelfde dader zou daarnaast circa 40 jongens in Bremen hebben aangerand nadat hij in het huis -waar deze kinderen tijdelijk verbleven – was ingeslopen. Het ging daarbij om plaatsen waar een groep jongeren voor een paar dagen bij elkaar waren (bijv. school-, jeugd- en sportkamp). Deze zaak lijkt nu te zijn opgelost.

De oplossing van deze zaak begon in Februari van dit jaar. Er meldde zich, 10 jaar na de laatste moord, alsnog een getuige nadat deze een documentaire over de zaak op de tv had gezien. Hij meldde dat hij in die tijd in de buurt waar het jongetje was gevonden, als militair was gelegerd en tijdens een ochtendwandeling een man met een jongetje in de auto in het bos had zien staan. Omdat hij details over de kleding van de jongen, die nooit naar buiten waren gebracht, kon vertellen, werd zijn tip uiterst serieus genomen.

De politie Verden, waar het onderzoek liep, heeft daarop met veel tamtam in de pers over deze nieuwe tip bericht en dat leidde ertoe dat zich nog een getuige meldde. Deze getuige was een van de slachtoffers die de dader had aangerand na een insluiping in een woning.

Destijds was deze nieuwe getuige vanzelfsprekend ook door de politie gehoord maar toen was hij een belangrijk detail vergeten te vertellen. Het slachtoffer herinnerde zich namelijk later dat tijdens een schoolkamp een van de begeleiders hem veel vragen had gesteld over hoe hun woning was ingericht en dat gegeven meldde hij nu alsnog bij de politie. Deze nieuwe tip leidde tot een grootscheeps nieuw politieonderzoek en dat onderzoek leidde afgelopen woensdag tot de aanhouding van de vermoedelijke dader. Een fantastisch resultaat natuurlijk, bereikt dankzij jarenlang onderzoek door echte volhouders.

Het gaat bij de aanhouding om een 41-jarige man uit Hamburg, van beroep pedagoog. Naast onderwijs geven aan volwassenen, werkte hij ook als jeugdhulpverlener. In de laatste hoedanigheid was hij betrokken bij de jeugdkampen waar hij de meeste van zijn slachtoffers heeft gemaakt.

De man is al een keer met de politie in aanraking geweest omdat hij twee jongens van 10 jaar in zijn huis over de ontblote schaamstreek had gestreeld. Maar deze zaak had hij destijds , door een boete van 1800 euro te accepteren, afgekocht. Wel was hij, omdat hij door dat voorval geregistreerd stond als een zedendelinquent, gehoord door het team dat de moorden op de drie jongens onderzocht. Maar die verhoren hadden geen verdenking in zijn richting opgeleverd.

De nu aangehouden man wordt omschreven als een grijze muis, een persoon die niemand opvalt en dat is eigenlijk standaard zo. Mensen die dit soort delicten plegen willen in hun dagelijke leven niet opvallen, want aandacht voor hun persoon is het laatste wat zij willen.

De man heeft inmiddels de drie moorden en circa 40 aanrandingen van jongens bekend. Hij ontkent echter iets met de twee buitenlandse zaken te maken hebben. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat zijn DNA ook niet past bij de moord op Nicky Verstappen, dus vermoedelijk heeft hij met dat misdrijf niets te maken. De politie in Duitsland houdt er desondanks toch rekening mee dat hij er wel bij betrokken is en dat verbaast ons eigenlijk. Ook de politie in Duitsland heeft kennelijk, net als die in Nederland, moeite om een negatief resultaat als een feit te accepteren. We zagen dat hier ook al bij de Schiedammer parkmoord en De Puttense moordzaak.

Over de dader

Meestal plegen dit soort daders hun misdrijven in gebieden waar ze de omgeving goed kennen. Dat verkleint voor hen namelijk de kans om op heterdaad betrapt te worden. In die zin lijkt het vreemd dat deze man veel misdrijven in en om Bremen pleegde, terwijl hij in Hamburg woont. Maar de verklaring daarvoor is heel eenvoudig, de man blijkt oorspronkelijk uit Bremen afkomstig te zijn. Hierdoor had hij dubbel voordeel: hij kende de omgeving maar daarnaast zou hij in Bremen niet gauw worden herkend omdat hij daar al lang niet meer woonde. Toch nam hij het zekere voor het onzeker om te voorkomen dat zijn slachtoffers hem zouden kunnen herkennen of goed konden beschrijven, hij droeg tijdens het plegen van de feiten zwarte kleding en een masker voor het gezicht.

Door de aanhouding van deze man lijkt een echte psychopaat uit de maatschappij te zijn verwijderd. Een dergelijk persoon moet, gezien het feit dat psychopathie niet te genezen valt, niet de kans krijgen zijn daden nog eens te kunnen plegen. Levenslange gevangenisstraf lijkt ons daarom de enige juiste straf.


Leave a Reply