Skip to content
 

De verdwijning van Herman Ploegstra

Door Waarheidsvinder

Op dinsdag 26 oktober 2010 bezoekt de 35 jarige Herman Ploegstra uit het Zeeuwse IJzendijke sportschool Way of Life gevestigd aan de Deltahoek 44 in Breskens om daar een bokstraining te volgen. Dat boksen doet hij pas sinds enkele weken. Voordien ging Herman ‘s maandagsavonds naar de sportschool en deed hij daar aan fitness.

De avond zelf verloopt normaal, er doen zich geen bijzonderheden voor. Rond 21.45 uur praat Herman nog wat na met de instructrice en vertrekt daarna naar zijn woning in IJzendijke. Een medecursiste heeft Herman met zijn auto bij de sportschool zien wegrijden. Herman komt die avond echter niet thuis. Sindsdien is niets meer van Herman Ploegstra vernomen en de vraag is vanzelfsprekend wat er met hem is gebeurd.

Als Herman de bewuste dinsdagavond niet zoals gebruikelijk rond 22.00 uur thuiskomt, waarschuwt zijn vrouw tegen kwart over elf uur een vriend van Herman, die met Herman lid van de vrijwillige brandweer van IJzendijke is. Deze vriend gaat direct op zoek naar Herman. Tijdens zijn zoektocht treft hij rond middernacht op de inrit van het opslagterrein van Rijkswaterstaat aan de Duivelshoekseweg, net buiten Breskens, de auto van Herman aan. Deze plaats ligt op de gebruikelijke route die Herman vanaf de sportschool richting huis volgt. Direct vallen een aantal zaken op:

De auto van Herman is niet afgesloten, de sleutels zitten nog in het contactslot, de tas met de sportspullen, die Herman die avond heeft gebruikt, staat op de bijrijderstoel. De portemonnee van Herman ligt open naast de auto, het papiergeld is eruit verdwenen, enkele meters verder ligt naast de auto zijn brandweerpieper, die hij altijd aan zijn broek droeg en het dashboardkastje van de auto staat open. De tweede telefoon van Herman, waarmee hij altijd een vriendin belt, is verdwenen.

Een andere vriend stelt een onderzoek in aan de Westerscheldezijde van de dijk langs de Duivelshoekseweg om te onderzoeken of en waar Herman naar het water is gelopen. Hoewel het op dat moment laagwater is en alle sporen in het zand goed zichtbaar zijn, treft hij geen schoensporen aan in het zand tussen dijk en water. Het is daarom nagenoeg zeker dat niemand die avond door het zand richting water gelopen.

Wat is er met Herman gebeurd? De eerste politiemensen die ter plaatse komen roepen onmiddellijk dat het hier wel om een zelfmoord zal gaan, ze hebben dit wel vaker meegemaakt. Dit soort politiemensen komen we helaas veel te vaak tegen. Zonder enige onderzoek al gelijk een standpunt innemen. Dat belooft meestal weinig voor de rest van het onderzoek en dat wordt in deze zaak maar weer eens aangetoond. Leest u maar onderstaand artikel uit De Telegraaf  over de verdwijning van Herman Ploegstra. Je wordt er niet vrolijk van.

Bron: De Telegraaf

Door: Jolande van der Graaf

Vermissing op doodspoor

IJZENDIJKE, zaterdag

Een gure wind met slagregens geselt Zeeuws-Vlaanderen als in het holst van de nacht bij Breskens de auto van Herman Ploegstra wordt gevonden. De wagen staat langs een verlaten polderweg, de sleutels nog in het contact. Naast de auto liggen in de stromende regen wat van Ploegstra’s spullen. Van de 35-jarige kraanmachinist uit IJzendijke ontbreekt tot op de dag van vandaag echter ieder spoor.

De Zeeuwse politie zegt alle mogelijke opties van deze verdwijning van oktober vorig jaar te hebben onderzocht en op een dood spoor te zitten. Deze krant nam de mysterieuze zaak de afgelopen weken uitgebreid in onderzoek om op slechts één angstaanjagend scenario uit te komen. Een scenario dat het slachtoffer niet overleefde.

Keurig

Op het oog was de verdwenen Zeeuw een keurig gezinshoofd. Getrouwd, dochtertje, fulltimebaan als kraanmachinist en een graag geziene medewerker van de vrijwillige brandweer in IJzendijke. „Hij leek zo principieel, zo rechtlijnig en heel correct. Alles zwart of wit, geen grijstinten. Maar Herman gaf mij het gevoel dat het allemaal goed liep met ons gezin”, kijkt zijn vrouw Sandra terug. Financieel gezien waren er geen zorgen of redenen voor Ploegstra om op duistere manieren geld te verdienen. Zijn vrije tijd leek welbesteed, zijn agenda was overvol. Maandag of dinsdag naar de sportschool, donderdag oefenen met de brandweer, vrijdag duiken, een sport die Ploegstra fervent beoefende. „Een leuke, joviale vent”, zegt Hans Himschoot, een van zijn maten bij de brandweer. „Altijd bereid om mensen te helpen. Aantrekkelijk voor de vrouwen met wie hij altijd en waar dan ook contact wist te leggen.” Innige contacten, zo blijkt. Want in werkelijkheid had Herman Ploegstra veel te verbergen. De man leidde zelfs een bizar dubbelleven waarin een andere vrouw al sinds anderhalf jaar de tweede viool speelde. Zij was veel meer voor hem dan een avontuurtje.

„Herman hield van me”, zegt de vriendin. „Elk vrij moment zag ik hem en elke dag belde hij wel een paar keer. Ik wist dat hij zijn vrouw nooit zou verlaten, maar hij was knettergek op me. Zijn bezoek aan de sportschool of duikersclub brak hij vervroegd af of verzuimde hij om bij me te zijn. Alles greep hij aan om mij te zien. Als we ergens afspraken, meestal op afgelegen parkeerplaatsen, belden we vooraf altijd even met elkaar.”

Ploegstra had maatregelen genomen om te voorkomen dat zijn overspel uitkwam. Zo had hij een tweede, mobiele telefoon alleen voor het contact met zijn vriendin. Een geheime gsm die hij uitzette zodra hij van zijn werk wegging en die hij in zijn garage verstopte. Af en toe sloop hij ’s avonds de schuur in om te zien of zijn vriendin hem nog berichtjes had gestuurd.

De dag van dinsdag 26 oktober vorig jaar begon voor Ploegstra als alle andere. Hij ging naar zijn werk waar hij ook toen weer stiekem belde met zijn vriendin, die op dat moment in het buitenland zat. ’s Avonds was Ploegstra in de Breskense sportschool Way of Life voor een bokstraining. Bij zijn vertrek, rond kwart voor tien, was er volgens andere sporters niets met hem aan de hand. Hij keuvelde wat met iemand en wandelde op zijn gemak naar zijn auto, een grote grijze BMW X5.

Maar Ploegstra kwam niet meer thuis, zijn vrouw belden nog die avond verontrust naar twee van zijn brandweermaten, onder wie Hans Himschoot. Rond middernacht vonden de twee mannen degrijze BMW, hooguit een kilometer van de sportschool. De wagen stond op de inrit vaneen terrein van Rijkswaterstaat langs de Duivelshoekseweg, net buiten Breskens. Bij het felle licht van een brandweerlamp vielen Himschoot allerlei zaken op. „De wagen stond half in de berm, half op de oprit en was over twee reflectorpaaltjes gereden vertelt hij. „Langzaam kennelijk, want nergens waren remsporen. De auto was niet afgesloten, de sleutels zaten in het contact en het dashboardkastje was open. Hermans sporttas stond in de auto, maar zijn portemonnee – het geld eruit – lag naast de wagen in de regen. Drie meter verder vonden we zijn pieper van de brandweer. Van Herman zelf ontbrak ieder spoor.” Himschoot nam ook poolshoogte bij de Westerschelde, direct achter de dijk langs de Duivelshoekseweg. Het was al een tijd laagwater, maar in het felle lamplicht waren nergens schoensporen in het zand te zien. Eén ding stond daardoor vast: niemand was die avond richting het water gelopen.

Bloedspatjes

Opgetrommelde politieagenten deden wat onderzoek op de plek en namen de BMW mee voor sporenonderzoek. Zijn vrouw Sandra: „De politie zei de auto te hebben onderzocht en wat minuscule bloedspatjes te hebben gevonden. Misschien door een bloedneus, beweerden ze. Er waren volgens de politie geen aanwijzingen voor een misdrijf.”

Maar wat stelde dat onderzoek voor? Toen Sandra de auto later terugkreeg, bleek dat er allerminst sprake was van kleine spatten. De Zeeuwse ontdekte allerlei goed zichtbare vegen van bloed. Op het stuur – precies daar waar de claxon zit, vooraan op de zitting van de bestuurdersstoel, op de binnenste handgreep van het linker voorportier en ook op het middenconsole bij de automatische versnelling prijkte bloed.

Na die bizarre ontdekking nam Sandra Ploegstra direct opnieuw contact op met de politie. Met verbijsterende gevolgen. Weliswaar werd de wagen weer in beslag genomen voor onderzoek, maar in plaats van de BMW op een oprijwagen weg te brengen, stapte een politieman zelf achter het stuur. Onbestaanbaar en onbegrijpelijk. Want de kans dat zo bruikbare sporen zijn verdwenen of ’besmet’ met ander dna is levensgroot.

Begin dit jaar liet de politie weten dat het bloed van Ploegstra is en niet van een bloedneus afkomstig is. Grote vraag is hoe het dan in de auto belandde. Toen de Zeeuw bij de sportschool vertrok, was hij niet gewond. Gaat de politie er soms van uit dat de kraanmachinist op een afstand van minder dan een kilometer zomaar spontaan begon te bloeden? Uit het onderzoek door het Cold Case Team van deze krant blijkt dat zelfmoord uitgesloten is. Ploegstra gaf geen signalen in die richting en liet ook geen afscheidsbrief achter. Hoewel de politie veel onderzoek deed in de Westerschelde, is het gezien het ontbreken van voetsporen en het feit dat hij een geoefend duiker was, allesbehalve aannemelijk dat Ploegstra zichzelf verdronk. Ook het leeghalen van een portemonnee om die met een pieper weg te gooien, strookt niet met dit scenario.

Een vrijwillig vertrek past ook al niet bij de feiten. Ploegstra verdween op een plaats waar je zonder eigen vervoer niet wegkomt. Al zijn papieren, geld, kleding en andere spullen – eerste vereisten voor een nieuw leven – liet hij achter. Zijn pinpas en mobieltjes werden nooit meer gebruikt, bovendien vond zijn vrouw in het busje van zijn werkgever recent nog zijn oude portefeuille met daarin honderd euro. Komt bij dat Herman Ploegstra nooit meer is gezien en dat een vlucht naar een nieuw leven niet het bloed in zijn auto verklaart.

Wat overblijft, is een misdrijf: Ploegstra werd met geweld om het leven gebracht en zijn lichaam werd weggemaakt. In dat licht waren er opvallende gebeurtenissen in de aanloop naar de vermissing. Zo stopte de Zeeuw met fitness om over te stappen naar boksen. Wilde hij fysiek op iets zijn voorbereid? Hij sprak ook veel over ernstige bedreigingen aan zijn adres. „Herman vond een keer een envelop met een kogel achter zijn ruitenwisser. Ook waren zijn banden eens lek gestoken en ontving hij een dreigbrief”, aldus zijn vrienden.

Ploegstra werd naar eigen zeggen zelfs achtervolgd tussen de sportschool en zijn huis, de weg waar hij kort erop verdween. Het ging om een donkere wagen die in de donkere polders pal achter hem bleef rijden. Vanaf dat moment maakte de kraanmachinist volgens zijn familie een angstig indruk.

Bracht zijn dubbelleven hem in gevaar? Zijn vrouw Sandra mocht zijn bedrog pas later ontdekken, bekend is dat iemand uit Ploegstra’s directe omgeving er veel eerder achter kwam. Dat leidde tot een escalatie tussen Ploegstra en deze man. Opvallend genoeg heeft deze persoon contact met een zeer gewelddadige crimineel uit België. Een Belg wiens naam in verband wordt gebracht met de Zeeuwse John Heijboer, een informant die er in 2005 twee grote drugscriminelen bij lapte en ook al spoorloos verdween.

Toeval of niet, Ploegstra’s vriendin blijkt in het verleden een kortstondige relatie te hebben gehad met deze Heijboer. Verder staat vast dat haar ex-echtgenoot Ploegstra een maand voor de vermissing midden in de nacht belde en hem liet weten woedend te zijn over hun verhouding. Dat alles juist in de tijd dat Ploegstra enkele niet te ontcijferen tekens in zijn agenda en op een kalender zette: tekens die duiden op een afspraak met iemand.

Kandidaten voor de moord op Ploegstra lijken er in overvloed te zijn. Maar hoe gingen de daders te werk? Tijdens het onderzoek door deze krant is gebleken dat het slachtoffer hoogstwaarschijnlijk is klemgereden. Vrijwel zeker is dat niet op de Duivelshoekseweg maar verder van Breskens gebeurd, op een van de smalle polderwegen waar een grote BMW eenvoudigweg met zelfs één auto kan worden geblokt.

Gezien de bloedsporen moet Ploegstra in zijn wagen zijn aangevallen. De sporen wijzen uit dat hij wellicht nog alarm probeerde te slaan door te claxonneren. De daders – minimaal met z’n tweeën – moeten hem hebben omgebracht, laten verdwijnen en zijn auto langs de Duivelshoekseweg hebben gestald waar de wagen snel zou worden ontdekt. Bekend waren de moordenaars er niet. Bij het parkeren van de BMW moet een van de daders de bocht niet goed hebben ingezet en de twee reflectorpaaltjes hebben geramd.

Dwaalspoor

Om de politie op een dwaalspoor te brengen, gooiden Ploegstra’s belagers zijn portemonnee en pieper naast de auto. Het geheime mobieltje namen zij mee, mogelijk met nog andere spullen die duiden op de verhouding tussen Ploegstra en zijn vriendin. Onbekende daders hebben daar geen enkel belang bij en zouden ook het stoffelijk overschot hebben achtergelaten. Alles wijst er daarom op dat Herman Ploegstra werd vermoord door of in opdracht van bekenden.

Zijn vrouw Sandra bewandelt sindsdien een weg vol verdriet, woede en frustratie. „Je man verliezen en erachter komen dat hij je zo heeft bedrogen, is een verschrikking. Soms ben ik bedroefd, dan weer razend. Bij de politie krijg ik vooral het gevoel dat ze niet alles goed aanpakken. De gedachte dat onze dochter van acht jaar dit allemaal moet meemaken en wellicht haar hele leven bij zich zal houden, is onverdraaglijk.”

19 Comments

 1. Ron says:

  Nu ik dit lees, denk ik dat op de parkeerplaats van de fitness, al iemand achter in zijn BMW X5 zat, en hem gedwongen heeft te stoppen daar aan die zuivering, en nog wat dat onderzoek gisteren aan het Magereind waar ik 45 jaar terug dagelijks mijn honden uitliet, kan dat bos in zo’n kleine tijd geheel doorzocht worden, en waar zijn auto gevonden is destijds zijn daar ook andere verse bandensporen gevonden, en is die route naar huis ook gevolgd door een heli?

 2. ikke says:

  Mijn gedachten zijn eerder dat de telefoon uit zijn dashboardkastje is gehaald.

 3. Rob says:

  Ik heb ook een x5 van 2000
  Deze kost nu 8000

  Dus dat is best te betalen zonder meteen crimineel tezijn

  Jammer dat die politie zo knullig bezig was

 4. Johan says:

  Na talloze tips waarmee de politie in de regio Sluis blijkbaar niets doet. Peter R de Vries heeft hier ook al zijn ongenoegen over kenbaar gemaakt. Het is logisch dat de de politie daar niets mee doet aangezien het liefdesleven van bepaalde ambtenaren daar nauw verwezen is met het liefdesleven van Ploegstra. Het zou natuurlijk voor deze ambtenaren niet fijn zijn als dit bekend zou worden in de regio Sluis……!

 5. barra brava says:

  gewoon eens door rijden naar belgie ,en ik weet zeker dat daar de daders zitten en te maken hebben met de moord op herman,maar ja je moet natuurlijk we bewijzen hebben dat moet maar de nieuwe kluss worden voor de politie

 6. roos says:

  ik vind het heel erg voor ze en hoop dat het weer allemaal goed komt

 7. Pedro says:

  De geldtransacties van deze schoonvader kunnen interessant zijn en als die er niet zijn kan er een zwartgeld circuit zijn , meneer heeft duidelijk aangegeven geld genoeg te hebben, en als je in detentie heb gezeten en laat zulk soort uitspraken vallen komen ze als fruitvliegjes op je af.
  Hoop toch dat er binnenkort schot in de zaak komt

 8. admin says:

  U kunt daar wel eens gelijk in hebben. De verdwijning van Herman Ploegstra lijkt niet het werk van amateurs, dus er is een grote kans dat de daders zijn ingehuurd.

 9. Erik says:

  Toch vind ik de rol van de Opa onderbelicht. Iemand die toegeeft een crimineel te hebben benaderd om Ploegstra wat aan te doen mag toch wel wat meer aan de tand gevoelt worden. Een waterdicht alibi doet daar mijn ziens niets aan af.

 10. admin says:

  Dat lijkt ons een juiste gedachte.

 11. Pedro says:

  Ik citeer de bewuste kapster uit terneuzen : “omdat die telefoon en foto’s uit Herman’s kraan zijn verdwenen heb ik een tijd gedacht…….”
  Ik denk dat die telefoon belangrijk was/is vanwege het feit dat deze dus spoorloos is .

 12. admin says:

  Als u goed gekeken hebt dan heeft u kunnen zien dat Herman het betreffende mobieltje ‘s avonds gebruikte voor zijn afspraken en thuis onder meer in de garage verstopte. Het mobieltje is dus niet uit de kraan weggenomen.

 13. Pedro says:

  @admin , Als je een buitenechtelijke relatie hebt met een vrouw van je collega , denk ik dat het werk niet over het hoofd mag worden gezien , het mobieltje wat kwijt is werd toch bewaard in de kraan (zo wordt aangegeven)Zoniet dan is het mobieltje een motief .Met een kraan kun je namelijk in zeer korte tijd iemand wegwerken , het graven gaat nu eenmaal sneller dan met de hand , ik vind het slordig dat daar geen onderzoek naar gedaan wordt, zijn er geen getuigen die op bouwterreinen activiteiten hebben waargenomen

 14. admin says:

  Er zijn wat ons betreft geen indicaties dat de verdwijning van Herman iets met zijn werk te maken heeft, nog met het terrein waar hij aan het werk was. Hoe komt u er trouwens bij dat de telefoon uit de kraan is weggenomen?

 15. Pedro says:

  Waar is het geheime mobieltje , deze is weggenomen uit de kraan van Herman , is deze kraan opengebroken of had nog iemand toegang tot de sleutels van de kraan , misschien een collega die niet zo dol op Herman was , op welk bouwterrein was hij bezig en is daar grond/bodem onderzoek naar gedaan , is er asfalt/beton gestort als daar inmiddels een gebouw staat is de oplossing niet realistisch nabij

 16. jens says:

  Precies, goedkoopste uitvoering BMW X5 kost al 76205,- Duiken, sportschool en minnaressen zijn meestal ook aardige kostenposten. En een schoonvader met criminele vrienden..(in welk circuit?) waarover gingen dan de eerdere ruzies. Zijn laatste minnares had eerder een verhouding met iemand die ook ‘verdween’
  Als je een paar keer in je vinger prikt en er mee rondzwaait zul je overigens hier en daar zeker bloedspatjes vinden en ja dat komt niet uit de neus. Goed voor een doordachte verdwijntruc,als je niet gevonden wilt worden door je vijanden. Geen geld meegenomen, kan zijn dat dit helemaal ook niet nodig was. Alles verzwijgen voor je vrouw, maar de collega’s zijn wel op de hoogte…..en zijn vrouw komt er nu pas achter…Heel vreemd allemaal

 17. admin says:

  Over die vraag is inderdaad nagedacht. De herkomst van het geld voor de auto is ons bekend en daar willen we het graag bij laten. Er is in ieder geval geen enkele relatie tussen de auto de verdwijning van Herman Ploegstra.

 18. Willem says:

  Er wordt (terecht) veel gekeken naar de relaties van deze man, zoals zijn minares etc.
  Maar is ook nagedacht over de vraag hoe het kan dat een eenvoudige kraanmachinist in een BMW X5 kon rijden? Zo’n auto kost toch zo’n 100.000,- euro.

 19. Annoniem says:

  Net zoals bij de moord op John Heijboer lijkt de Politie ook hier weer geen “zin”
  te hebben om deze moordzaak naar behoren aan te pakken. Uit ervaring weet ik dat
  er onderhuids een welige “handel” in geld loopt in het (Zeeuws) Vlaamse.
  Om hun belangen te beschermen hebben de, annonieme illegale, “investeerders” een clubje
  boeren het veld in gestuurd, en ja .. dan vallen er weleens slachtoffers. Immers, de politie
  moeit zich niet met dit soort “zakelijke geschillen”, althans dit is een eerdere verklaring
  van een politiebeambte in een kwestie welke jaren geleden speelde.

Leave a Reply