Skip to content
 

Na 30 jaar eindelijk DNA onderzoek

Door Waarheidsvinder

Opnieuw een schrijnend voorbeeld van een zaak waarin politie en justitie alles hebben gedaan om de waarheid onder tafel te houden.

In 1980 werd de toen 20 jarige Rudolph Powers tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens twee verkrachtingen in de stad Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee. Hij werd voornamelijk veroordeeld op grond van getuigenverklaringen, sporen die naar hem wezen waren er niet.

Al 30 jaar houdt Powers vol dat hij onschuldig is. Aangezien er destijds bruikbare sporen zijn veilig gesteld, heeft hij er alle belang bij dat er een DNA-onderzoek komt. Jarenlang probeerde hij met behulp van de advocaten van The Innocence Project tevergeefs dat onderzoek gedaan te krijgen. Justitie en rechters hielden dat onderzoek echter voortdurend tegen. Kennelijk hadden zij er geen belang bij dat de waarheid naar buiten zou komen.

Aan die strijd is nu een einde gekomen. Uiteindelijk heeft het Hooggerechtshof van de staat Tennesse in het voordeel van Powers beslist. Het DNA onderzoek gaat er nu wel komen.

Powers is er vast van overtuigd dat dit onderzoek zijn onschuld zal aantonen. De vraag blijft natuurlijk waarom politie en justitie in dit soort zaken zo vaak tegen beter weten in blijven tegenwerken. De enige verklaring daarvoor kan zijn dat men, net als vaak in Nederland, het eigen imago belangrijker vindt dan de waarheid.

Soms liggen Nederland en Amerika dichter bij elkaar dan je zou denken.

 

Leave a Reply