Skip to content
 

Politie opnieuw laks bij vermissingszaak

Door Waarheidsvinder

Je zou denken dat de politie Zuid Holland Zuid iets geleerd zou hebben van de zaak Milly Boele uit Dordrecht. Men onderschatte dagenlang de ernst van die zaak en weigerde in te zien dat er sprake was van een misdrijf in plaats van een vrijwillige verdwijning. Niets is echter minder waar.

Donderdag 30 juni 2011 kwam de verstandelijk beperkte 17 jarige Melanie van den Heerik uit Hardinxveld-Giessendam niet thuis van haar stage die dag. Voor de ouders van Melanie en haar stagebegeleidster was al snel duidelijk dat er iets niet klopte. Kennelijk had Melanie ergens een afspraak gemaakt met een onbekende en men vreesde voor haar welzijn. Rond 8 uur die avond werd de politie gebeld en hen werd onder meer verteld dat het hier om een verstandelijk beperkt meisje ging. Ook hier nam de politie de verdwijning aanvankelijk niet serieus en nu geeft men anderen de schuld.
Lees onderstaand artikel dat vandaag in De Telegraaf verscheen.

door Jolande van der Graaf en Sebastian Schramm

HARDINXVELD-GIESSENDAM, dinsdag
Het onderzoek van de politie Zuid-Holland-Zuid naar de vorige week verdwenen en later opgespoorde Melanie van den Heerik (17) zou veel eerder resultaat hebben kunnen opleveren.
Volgens de politie kon de verstandelijk beperkte tiener, voor wie vrijdagavond om acht uur een Amber Alert uitging, vijf uur later die nacht door ’goed speurwerk’ worden bevrijd uit de woning van de 32-jarige Egbert de V. in Espel, die haar seksueel zou hebben misbruikt. Onderzoek door deze krant wijst echter uit dat het meisje hoogstwaarschijnlijk veel eerder uit zijn klauwen had kunnen worden gered.
Melanie kwam afgelopen donderdagmiddag niet thuis van haar stage. Zij had daar een telefoontje op haar gsm gekregen en aan de leiding gezegd dat ze eerder wegging om bij een vriend te logeren. Thuis had zij verkondigd later thuis te komen omdat ze moest overwerken.
Toen Melanies ouders argwaan kregen, alarmeerden zij donderdagavond om acht uur samen met de stagebegeleidster van hun dochter de politie. „De begeleidster zei de politie meteen dat onze dochter verstandelijk beperkt is en deed alles uit de doeken over het telefoontje door de voor ons totaal onbekende ’vriend’”, vertelt Melanies vader. „Ook is de politie verteld dat Melanie normaliter altijd met ons belde als zij later kwam en dat het niet deugde dat haar gsm uit stond. Verder gaven we aan dat we bang waren dat zij via Hyves was benaderd door iemand die haar kwaad wilde doen.”
Pas een dag later, aldus de vader, nam de politie Melanies computer in beslag voor onderzoek. „Vrijdagmiddag om drie uur kwam de politie haar computer hier ophalen”, zegt Johan van den Heerik. Zou dat eerder zijn gebeurd, had dat vrijwel zeker meteen al digitale sporen naar De V. opgeleverd. Politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen zei eerder tegenover deze krant dat pas een dag later bleek dat Melanie een beperking heeft en dat dit de doorslag vormde voor het uitgeven van een Amber Alert. „Onzin”, aldus haar vader. „Het is al in het eerste gesprek gezegd.”
Inmiddels heeft de politie de ouders van Melanie een spreekverbod opgelegd.
Melanie heeft geen aangifte gedaan tegen de opgepakte De V., maar het OM legt hem desondanks seksueel misbruik en onttrekking aan het ouderlijk gezag ten laste. De V. staat met foto’s van ontbloot en getatoeëerd bovenlijf op veel profielsites. Daarbij blijkt hij ook contact met veel andere jonge meisjes te hebben. De man wordt vandaag voorgeleid.

5 Comments

 1. Insider says:

  Uit eigen ervaring weet ik dat de politie Zuid-Holland-Zuid of te wel ZHZ een buitenbeentje is binnen politie Nederland, iedereen die als politiemens van een ander korps dit korps ZHZ wel eens heeft meegemaakt zal dat kunnen beamen. Er heerst daar een sfeer van ‘ik weet alles beter’, een minderwaardigheidscomplex t.o.v. ondermeer Rotterdam omdat ZHZ zo pover is uitgerust, een soms bijna aandoenlijke naïviteit maar ook het verschil tussen leiding en werkvloer is gigantisch. Die twee communiceren nauwelijks met elkaar en als er wel gecommuniceerd wordt is het eenrichtingsverkeer naar beneden. Verder is het niet juist informeren van de pers en burgers of het verdraaien van feiten een soort tweede natuur voor hen geworden.

 2. admin says:

  Misschien heeft hij dat wel gedaan maar opsporing is een taak van politie en justitie en niet van ouders

 3. hendrik says:

  Had de vader van Melanie zelf niet direct in haar computer kunnen kijken?

 4. admin says:

  Geen idee waarop men dat baseert. Het laat wel zien dat de waarheid geen prioriteit heeft.

 5. demo says:

  “Inmiddels heeft de politie de ouders van Melanie een spreekverbod opgelegd.”

  Hoe doet de politie dat?
  Zet zij daar de grondwet voor opzij?

Leave a Reply