Skip to content
 

Hennie Knobbe ontslagen uit TBS

Door Waarheidsvinder

Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag de tbs van Hennie Knobbe na zes jaar beëindigd. Knobbe werd in 2002 veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor misbruik van zijn twee dochters en zes andere kinderen uit de buurt. Knobbe’s vrouw kreeg vijf jaar cel en haar broer zeven jaar. De zaak is vanuit de media bekend als de Enschedese ontuchtzaak.

Het hof schat voor Knobbe – net als de rechtbank in Almelo – het gevaar voor herhaling laag in en vindt een verlenging van de tbs nu niet meer noodzakelijk. De tbs-kliniek twijfelde aan het herhalingsgevaar.

Toen Hennie destijds werd veroordeeld, vonden deskundigen dat hij behandeld diende te worden en daarom kreeg hij van de rechtbank ook TBS met dwangverpleging. Knobbe werd echter nooit behandeld omdat hij vol bleef houden onschuldig te zijn en dan kun je niet behandeld worden. Na zes jaar onbehandeld in een TBS-kliniek te hebben doorgebracht, is hij kennelijk spontaan genezen, want men laat hem nu vrij.

Hoewel wij ons de in de uitspraak van het Hof kunnen vinden, blijft het natuurlijk vreemd dat je zonder behandeling de straat weer op kunt. De vraag doet zich dan voor of er destijds wel iets met hem aan de hand was. En daarvoor is ook veel te zeggen.

Er zijn door veel deskundigen vraagtekens gezet bij het vonnis dat destijds is uitgesproken. De verhoren van de slachtoffers deugden niet en de wijze waarop het onderzoek was uitgevoerd voldeed niet aan de eisen die men aan een dergelijk onderzoek moet stellen. De conclusie van deze deskundigen was dat door de slechte kwaliteit van het onderzoek er geen antwoord te geven is op de vraag of Knobbe wel of niet schuldig is aan hetgeen hem ten laste werd gelegd. Het feit dat men een onbehandelde Knobbe genezen verklaart, is in feite een ondersteuning voor de optie dat hij onschuldig is veroordeeld.

Dit soort zaken maakt dat steeds meer mensen zich afvragen of er niet iets mis is met de TBS in Nederland. Men is kennelijk niet in staat om eenduidig vast te stellen of iemand al dan niet ziek is en een therapie behoeft. Dat maakt de TBS-maatregel tot een soort loterij voor de maatschappij. Indien mensen op deze basis worden teruggezet in de maatschappij, is het voor de omgeving waarin zij komen te wonen een gok of men met een gevaarlijke gek of een ten onrechte veroordeelde te maken heeft.

Leave a Reply