Skip to content
 

De Dixmoor dwaling

Door Waarheidsvinder

Weer schrijnend voorbeeld van een gerechtelijke dwaling in Amerika. Ver van ons bed misschien, maar er zijn duidelijke overeenkomsten met De Schiedammer Parkmoord en de Puttense moordzaak. Ook hier werd, net als in de Amerikaanse zaak, het gevonden DNA bewijs door justitie genegeerd.

De zaak
In 1991 werd een 14 jarige meisje verkracht en vermoord in het Amerikaanse plaatsje Dixmoor, een voorstad ten zuiden van Chicago. Tien maanden nadat het lichaam van het meisje was gevonden, richtte de politie hun onderzoek op een vijf jonge jongens genaamd Robert Taylor, Jonathan Barr, James Harden, Robert Lee Veal en Shainne Sharp. Onder grote druk van de politie bekenden twee van hen de moord en de verkrachting en vervolgens werden alle vijf de jongens in staat van beschuldiging gesteld.

DNA onderzoek van op het lichaam van het meisje aangetroffen sperma wees uit dat het sperma van één onbekende man was en niet van één van de aangehouden teenagers. Net als in de Puttense moordzaak het geval, waar ook sperma werd gevonden dat niet van de aangehouden verdachten was, werden de vijf jongens toch vervolgd voor de moord en de verkrachting.

Twee van de aangehouden jongens bekenden officieel schuld en verklaarden zich bereid tegen de andere drie verdachten te getuigen. In ruil daarvoor ontliepen de twee een rechtszaak en kregen zij slechts een korte gevangenisstraf. Nadien hebben beide jongens hun verklaringen tevergeefs herroepen.

De andere drie verdachten moesten wel voorkomen en werden ondanks hun ontkenning ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal 80 jaar.

In maart 2011, werd het DNA afkomstig uit het op het slachtoffer gevonden sperma alsnog gelinkt aan een man met een lang strafblad op het gebied van verkrachting en overvallen. Deze man was 32 jaar oud toen zijn DNA werd gevonden op het lichaam van het 14 jarige slachtoffer en op dit moment woont hij in Chicago.

In een schriftelijke verklaring gericht ter voorkoming van een mogelijke vrijlating van de ten onrechte veroordeelde verdachten, bagatelliseert het kantoor van het openbaar ministerie, net als in Putten en Schiedam, de betekenis van het DNA onderzoek, terwijl de resultaten van dat onderzoek duidelijk een man aan de zaak koppelen die geen enkele relatie heeft met de vijf veroordeelde teenagers en precies in het profiel past.

Jonathan Barr heeft inmiddels al 13 jaar voor deze zaak vastgezeten en ook Robert Taylor en James Harden zitten nog steeds gedetineerd.

De zaak is nu in behandeling bij advocaten van het Innocence Project en op de site van dat project kan een petitie worden ondertekend waarin gevraagd wordt om recht te doen aan de ten onrechte veroordeelden in deze zaak.

Update 4 november 2011
De vijf verdachten zijn alsnog door een rechter in Illinois vrijgesproken van de verkrachting en de moord dankzij het resultaat van het DNA-onderzoek

Leave a Reply