Skip to content
 

Advocaat wil inzage rapport

Door Waarheidsvinder

Als je iets wordt verteld, dan gaat het er niet alleen om wat wordt gezegd maar vooral ook wie het zegt. Dit is een normaal uitgangspunt in het maatschappelijk verkeer. Kinderen worden bijvoorbeeld anders beoordeeld dan volwassenen en de woorden van een demente bejaarde waardeer je ook anders dan de woorden van een normaal begaafd mens.

Iets soortgelijks doet zich voor met betrekking tot de dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn. Moet alles wat Tristan van der Vlis destijds zei serieus worden genomen of was zijn geestelijk toestand dusdanig dat je hem niet meer serieus kon nemen.

Het argument dat het Openbaar Ministerie hanteert, namelijk dat men nooit een rapport over een verdachte aan de advocaat van een andere verdachte afgeeft, snijdt volgens ons geen hout. In deze zaak is de geestelijke toestand waarin Tristan van der Vlis verkeerde toen hij bepaalde uitspraken deed zeer van belang voor de mogelijke strafbaarheid van de kliënt van advocaat Knoester

Bron ANP

Advocaat eist psychiatrisch rapport Tristan van der Vlis

Advocaat Job Knoester wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een psychiatrisch rapport over de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn vrijgeeft.
Volgens Knoester is dat van cruciaal belang voor zijn cliënt, de jongeman die wordt vervolgd omdat hij van de plannen van Tristan van der Vlis af zou hebben geweten, maar niet naar de politie stapte. Het rapport zou kunnen aantonen dat het terecht was dat de verdachte de dreigementen niet serieus nam, aldus Knoester.
Hij stelde desgevraagd dat hij bij de raadkamer van de rechtbank in Den Haag een procedure is gestart om het rapport van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP) toe te voegen aan het strafdossier.

Uit dat onderzoek bleek dat Tristan, die in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en vervolgens zichzelf doodschoot, schizofreen was.
Het OM wil dat rapport niet vrijgegeven uit oogpunt van de privacy. ”We geven nooit een rapport over een verdachte aan de advocaat van een andere verdachte”, stelde een woordvoerster.

Zorgvuldig

”Het gaat om een heel uitgebreid rapport waar we eerder heel zorgvuldig informatie uit hebben geselecteerd die we hebben gecommuniceerd.”
Maar volgens de advocaat kan zonder dat rapport geen goede rechtszaak worden gevoerd. ”Het is cruciaal om te kunnen beoordelen hoe Tristan van der Vlis erbij zat. Hij deed uitlatingen aan het adres van mijn cliënt.
Maar de vraag is; hoe serieus moest hij die dreigementen nemen? Met wat voor een persoon hebben we te maken?”, stelde Knoester. Hij zei het OM te hebben aangeboden de inhoud van het rapport achter gesloten deuren te behandelen.

Leave a Reply