Skip to content
 

Ruzie over overplaatsing gedetineerden

Door Waarheidsvinder

Afgelopen week schreven we over Andy Melaan. Hij is naar onze mening on terecht veroordeeld voor moord en zit daarvoor een straf van 24 jaar uit in de Bon Futuro gevangenis op het eiland Curacao. Zijn familie woont echter op Bonaire en heeft geen geld om hem regelmatig te bezoeken. Andy Melaan is nu een hongerstaking begonnen om overplaatsing naar Bonaire af te dwingen. Andy Melaan blijkt niet de enige te zijn die dit probleem heeft. Er zijn nog 21 andere gedetineerden die in dezelfde situatie verkeren.

Onderstaand artikel uit de Antilliaanse krant Amigoe van 16 augustus 2011 geeft meer duidelijkheid over het probleem. Maar wiens schuld het ook is, Andy Melaan heft alleen baat bij een snelle oplossing van het probleem.

Bron: Amigoe

PG Piar wacht op antwoord Opstelten

Willemstad.
Procureur-generaal Dick Piar heeft ruim en maand geleden een dik dossier naar minister van justitie Ivo Opstelten In Nederland gestuurd over 22 Bonariaanse gedetineerden die in de gevangenis op Curacao zitten. Omdat Bonaire nu een directe band met Nederland heeft, wil Curacao hen laten overbrengen naar hun eigen eiland. Maar Opstelten moet nog steeds antwoorden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland, meldt desgevraagd dat ‘op korte termijn’ antwoord gegeven zal worden op het verzoek van Curacao. Maar op welke termijn kon deze woordvoerder ook niet zeggen. Ondertussen raakt het geduld van minister van Justitie Elmer ‘ Kade’ Wilsoe (PS) op Curacao op.
Gisteren zei hij tegenover deze krant dat hij ‘elk moment’ de 22 Bonarianen op het vliegtuig kan zetten naar hun geboorte-eiland. Zij staan daar ingeschreven, wonen daar en hebben daar een zwaar delict gepleegd.
Omdat op Bonaire de detentie-faciliteiten ontbraken, zitten zij nu op Curacao. Maar hun familie woont op Bonaire en ze krijgen dus niet of nauwelijks bezoek. Iets dat in strijd is met de rechten voor gedetineerden.
Nu Bonaire een directe verantwoordelijkheid is van Nederland, moet dat laatste de gedetineerden ook weer opvangen.
PG Piar heeft dus ruim een maand geleden een verzoek naar Opstelten gestuurd. Die brief werd begeleid door de vonnissen van de 22 gedetineerden. Iets dat ook vereist wordt in de Rijkswet, zo meldt persofficier van justitie Gisele Veen-Jonkhout.
Daarnaast zijn ook begeleidende rapportages gestuurd. Al met al een dik, lijvig dossier. Minister Wilsoe heeft (nog) geen ultimatum gesteld, maar is wel bezig zijn geduld te verliezen. Hij wil zo snel mogelijk antwoord.

Update 210811
Ook het Antilliaans Dagblad heeft nu aandacht geschonken aan het probleem van de Bonaireanen die nog steeds gedetineerd zitten op Curacao omdat er op Bonaire geen geschikte locatie voor hen zou zijn.
Volgens minister Elmer Wilsoe zegt dat er over de zaak inmiddels overleg is geweest met het Openbaar Ministerie maar dat men nog wacht op een reactie uit Nederland. Volgens Wilsoe loopt de zaak echter veel te traag. Hij zegt volgens de krant: ” Ik ben een ongeduldig man en wil dat hier een einde aan komt.”

Update 251111
Andy Melaan is recent overgeplaatst naar het eiland Bonaire zodat hij nu ook bezoek van zijn familie kan ontvangen.

Leave a Reply