Skip to content
 

Wie is die brommerjongen?

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

RUINEN – In veel opzichten was Andrea Luten een bijzonder meisje. Ze was opvallend mooi, met haar 1.85 meter ongewoon lang en uitermate zachtaardig van karakter. De Drentse tiener was dol op dieren, het was haar droomwens om later paardenverzorgster te worden. Op maandag 10 mei 1993 kwam aan al die dromen een abrupt einde. Rond kwart over vier fietste de 15-jarige kasteleinsdochter op weg van haar school in Hoogeveen naar haar ouderlijk huis in het dorp Ruinen een afschuwelijk noodlot tegemoet.


• Op deze plek in het Gijsselterbos werd Andrea Luten op 11 mei 1993 dood gevonden, nabij de fietsroute tussen huis en school. <br>FOTO: BERT WIERINGA

• Op deze plek in het Gijsselterbos werd Andrea Luten op 11 mei 1993 dood gevonden, nabij de fietsroute tussen huis en school. FOTO: BERT WIERINGA


Het was voor het eerst dat Andrea weer op de fiets was gegaan. Wekenlang had ze de bus genomen, omdat ze bij een klap van een paard een beenblessure had opgelopen. Haar laatste les was die middag rond vier uur afgelopen. Getuigen zouden het meisje later tegenover de politie als vrolijk en opgetogen omschrijven. Op weg naar huis zette Andrea er volgens een vriendin bovendien flink de vaart in, terwijl ze normaal gesproken altijd erg langzaam fietste.
Andrea zou nooit meer thuiskomen. Hevig verontrust deed haar moeder Lammi ’s avonds aangifte van haar vermissing. Een dag later werd het enige kind van Lammi en haar man Roelof dood gevonden in het Gijsselterbos, nabij de fietsroute tussen huis en school.
Sporenonderzoek en sectie op het lichaam brachten aan het licht wat Andrea moet zijn overkomen. Ze lag op haar rug, bleek gewurgd en had diverse schaafwonden op haar kin en in haar hals. Haar spijkerbroek was open geritst, maar haar riem nog dicht en haar slip en bovenkleding op hun plaats. Uit de sporen werd duidelijk dat Andrea waarschijnlijk niet naar het plaats delict is gesleept of gedragen, maar daar op eigen kracht moet zijn gekomen. De moordenaar heeft vrijwel zeker schrijlings op haar bovenlichaam gezeten. Mos in de hakken van Andrea’s schoenen verraadt dat ze met haar benen heeft geprobeerd onder hem weg te draaien.

Haren
Nagenoeg zeker heeft de dader geprobeerd seksuele handelingen bij Andrea te verrichten. Het zou echter nog jaren duren aleer dna in een op Andrea’s trui aangetroffen schaamhaar en een hoofdhaar onder haar horlogebandje kon worden toegeschreven aan een onbekende man die vrijwel zeker de moordenaar is.
De recherche zocht de dader altijd in de directe omgeving van het slachtoffer, omdat Andrea geen meisje was dat met een vreemde het bos zou ingaan. Gedacht werd aan een goede bekende, een jongen uit haar kennissenkring op wie ze verliefd zou zijn geweest en met wie ze heimelijk een afspraakje zou hebben gehad. Tientallen jongeren uit Ruinen en omgeving werden destijds gehoord. Zonder enig resultaat.
Acht voorbijgangers kwamen met getuigenissen. Zij hadden op het fietspad bij de vijfsprong nabij het Gijsselterbos allemaal een lang meisje met lang donker haar op een fiets en in gezelschap van een jongen gezien. Enkelen herkenden Andrea met zekerheid. Volgens sommigen waren de twee aan het zoenen, anderen menen dat het duo ruzie had. Ook over het vervoermiddel van de jongeman lopen de meningen uiteen. Een paar getuigen spreekt over een fiets, de meesten over een brommer.
Veel waarde hechtte de recherche aanvankelijk aan de voorbijganger die een agent in het team van een eerder onderzoek herkende. De Drent werd om die reden als zeer betrouwbare getuige beschouwd. Hij beschreef de jongen die bij Andrea stond als zestien à zeventien jaar, ongeveer net zo lang, brildragend en met kort, stekelig blond haar. Het signalement vormde de basis voor een compositietekening die tot meerdere aanhoudingen zou leiden. Maar geen van die opgepakte mannen had iets met de tienermoord te maken.

De getuige zegt de recherche in 1993 twee tot drie keer toe over zijn opvallende waarnemingen te hebben ingelicht. „Een eerste gesprek was met twee rechercheurs in het kader van een buurtonderzoek. De tweede maal kwamen zij terug om mij gericht te horen. Ook bij het coldcaseteam heb ik rond het jaar 2000 mijn verhaal gedaan. Ik vind het onbegrijpelijk dat politie en justitie er nooit iets mee hebben gedaan.”

Details

De Telegraaf legde de opmerkelijke informatie de afgelopen dagen voor aan oud-politieman Dick Gosewehr, die dertig jaar bij de recherche werkte en bij talloze moordonderzoeken betrokken was. Volgens de ervaren ex-rechercheur lijkt de verklaring in hoge mate betrouwbaar. „Het gaat om iemand die verstand heeft van brommers, die erg geïnteresseerd was in juist dat type brommer en die de jongen en zijn bromfiets een aantal keren heeft bekeken. Hij heeft dus details op verschillende momenten waargenomen en daar ook speciaal op gelet.”

Onbekende lijkt sprekend op ’vergeten compositietekening’…

Gosewehr meent dat het spoor ook nu nog kan worden nagetrokken en denkt dat dit nooit eerder gebeurde omdat de recherche bij de dader uitging van een goede bekende van Andrea. „Kennelijk dacht de politie dat, omdat Andrea in april vanwege haar blessure met de bus naar school was gegaan. De politie nam aan dat iedereen die haar kende dat wel wist en dat niemand haar daarom in die periode zou hebben staan opwachten. Ik vraag mij nu af of die conclusie juist is geweest.”
De getuige heeft nooit gezien dat de onbekende jongeman daadwerkelijk degene ontmoette op wie hij wachtte. Dat zou kunnen betekenen dat die persoon steeds niet kwam opdagen. Gosewehr: „Uit het feit dat de jongen terugkwam, valt op te maken dat hij die persoon wel heel graag wilde zien.”


• Andrea Luten

• Andrea Luten


Posten

In die visie kan het volgens de voormalige politieman heel goed zijn dat de jongeman met de Honda MT5 op Andrea wachtte, omdat hij haar niet goed kende en niet veel meer wist dan dat zij normaliter altijd langs de T-splitsing fietste. „In dit aannemelijk scenario stond hij te posten tot zij weer langs kwam en moet hij erg gemotiveerd geweest zijn om het meisje te ontmoeten.” Daar komt nog bij dat Andrea juist op de eerste dag dat zij weer fietste om het leven werd gebracht. Saillant is ook dat de meesten van de acht voorbijgangers haar met een jongen op een brommer hebben zien praten en dat een van hen met een gelijksoortig signalement kwam. Als het een jongen was die Andrea nauwelijks kende, heeft hij haar mogelijk tot stoppen moeten dwingen door met de bromfiets voor haar fiets te gaan staan en is er waarschijnlijk een woordenwisseling geweest. Ook zo’n conflictsituatie is destijds door een paar getuigen gesignaleerd.
Wat zich verder heeft afgespeeld, blijft nog een raadsel. „Mogelijk heeft hij haar onder bedreiging naar het bos meegenomen. Andere optie is dat zij vrijwillig is meegegaan en hij in het bos seks wilde, wat Andrea veel te ver ging”, aldus Gosewehr. „Op haar trui is een schaamhaar gevonden en die is daar niet zomaar komen aanwaaien. De hoofdhaar onder haar horlogebandje kan erop duiden dat Andrea de onbekende wilde wegduwen of zelfs met hem in gevecht is geraakt.”
Andrea’s ouders, Lammi en Roelof Luten, hebben nooit iets geweten van de nu opgedoken getuigenis: „Politie en justitie hebben ons er niets over verteld. De verklaringen lijken naadloos aan te sluiten bij andere verklaringen. We kunnen alleen hopen dat dit eindelijk tot een oplossing zal leiden.”

Wie meer weet over de onbekende jongeman en zijn Honda MT5brommer met Paris/Dakar-accessoires kan mailen naar: jvdgraaf@telegraaf.nl

2 Comments

 1. tiptel says:

  Graag wil ik op het stuk reageren. Ik reageer dan vooral op de Telegraaf. Het onderzoek naar de moord op Luten is mij bekend. Ik zal een aantal fantasie verhalen van de Telegraaf middels dit schrijven onderuit halen:

  1) compositietekening
  Het is bekend dat er zowel verschillen als overeenkomsten hierin waren door getuigen. Tijdens het laatste onderzoek kwam men vooral terug op de eerste comp. tekening die niet goed zou zijn geweest. Op de comp. tekening werd later niet meer gerechercheerd.

  2) getuige
  De getuige die de Telegraaf bedoelt heeft in 1996 een geheel andere verklaring afgegeven dan die welke in de Telegraaf staat vermeld. Overigens is het verhaal dat deze een brommer meerdere keren heeft gezien onbekend en werd zeker in 1996 niet verklaard. De getuige is bekend.

  3)
  De verklaring van de getuige werd door mij persoonlijk met de ouders besproken.

  4)
  Diverse getuigen hebben inderdaad dagen voor de moord een soort cross brommer gesignaleerd. De verklaringen waren te verschillend om er iets mee te kunnen doen. Echter, 1 bleek een honda mt5 te hebben en deze persoon werd uitgebreid onderzocht.

  5)
  De zogenaamde sporen (ander artikel)zoals een blikje enz lagen te ver van de pd af. In hoeverre dit van belang is kan ik niet zeggen.

  6)
  Dat men gezocht heeft naar de dader binnen de kennissenkring van Andrea Luten is gebaseerd op een profielschets. Deze gedachte werd zelfs tot na de zitting van ene R.K. in stand gehouden. In feite is het vasthouden aan de oude profielschets naar mijn mening een soort tunnelvisie daar het andere verdachten meteen uit sluit. Niets is veranderlijker dan de mens. En het enige wat constant is is juist de verandering die de mens ondergaat.

 2. robert van hoove says:

  Is het dna wat men gevonden heeft niet ‘vervuild’

Leave a Reply