Skip to content
 

Blunders tijdens moordonderzoek Ger Bindi

Door Waarheidsvinder

Sommige zaken lijken niet opgelost te mogen worden omdat alles misgaat wat maar mis kan gaan. Een van die zaken is de moord op de 93 jarige Ger Bindi uit Utrecht.

Op donderdagmorgen 9 juni 2005 werd rond 08.00 uur haar lichaam gevonden in haar woning aan de Gruttersdijk te Utrecht. Het lichaam werd gevonden door haar 61 jarige dochter die kwam kijken hoe het met haar ging. Zij trof het lichaam van haar moeder in bed aan en het was vanaf het begin duidelijk dat moeder geen natuurlijke dood was overleden. Er was veel bloed en moeder had verwondingen aan het hoofd.
De politie werd daarom direct gebeld en die startte een groot onderzoek. Onderdeel van een dergelijk onderzoek is dat er een sectie op het slachtoffer plaatsvindt om de doodsoorzaak vast te stellen. Dat gebeurde dus ook in deze zaak.
De patholoog van het NFI stelde tijdens de sectie vast dat Ger Bindi was overleden tengevolge van één of meer schoten in het hoofd.
Die conclusie was heel vreemd voor iedereen die de situatie ter plaatse had gezien. Er waren namelijk tijdens het sporenonderzoek door de politie in de woning geen aanwijzingen gevonden die duidden op een schietpartij.

Uiteindelijk werd daarop besloten een tegenonderzoek te laten doen door deskundigen van het forensisch instituut IFS uit Hulshorst. Uit dat onderzoek bleek dat er geen sprake was van schieten, maar dat Ger Bindi was overleden ten gevolge van steekwonden in het hoofd.
Dat betekende dat de politie weken lang tijdens het onderzoek op het verkeerde been was gezet dankzij een blunder van het NFI. Iemand die met een vuurwapen naar een oude dame gaat om haar om het leven te brengen, is een heel ander type dader dan iemand die mogelijk tijdens een inbraak wordt gestoord en dan het slachtoffer neersteekt met een voorwerp dat hij toevallig in de hand heeft.

Maar het bleef het niet bij deze ene blunder. Jarenlang was bekend dat de politie destijds DNA-sporen had veiliggesteld die waarschijnlijk van de dader afkomstig waren. Het profiel kwam echter niet voor in de DNA-databank en werd het gevonden DNA-profiel daarom tijdens het onderzoek vele malen vergeleken met het DNA van mensen die mogelijk als verdachte in aanmerking kwamen. Dat onderzoek leidde echter nooit tot een positief resultaat. Vandaag blijkt dat dit ook niet tot een positief resultaat heeft kunnen leiden, want ook met het DNA-spoor is het helemaal misgegaan.
Vandaag staat er een artikel in De Telegraaf waaruit blijkt dat het gevonden DNA-profiel destijds is vervuild doordat het is vermengd geraakt met het DNA-profiel van een bij het onderzoek betrokken rechercheur. Er heeft dus contaminatie (=besmetting) plaatsgevonden en dat is door het NFI aanvankelijk niet ontdekt. Pas in 2010 vernam de familie dat het NFI al die jaren met een besmet daderspoor had gezocht.
Volgens deskundigen is het technisch mogelijk het gevonden DNA-profiel van de dader en dat van de rechercheur alsnog te scheiden zodat er een onderzoek kan gaan plaatsvinden met het juiste profiel. Justitie zegt echter dat de zaak geen spoed heeft.
Hieronder het artikel uit De Telegraaf.

Nabestaanden bekijken kans heropening moordzaak
door Jolande van der Graaf

UTRECHT, maandag
Een van de levensgevaarlijke criminelen die momenteel vrij rondlopen door een blunder met dna-onderzoek, is de moordenaar van voormalig horecaonderneemster Ger Bindi (93) uit Utrecht. Dat zegt haar kleindochter Sandra Bindi in reactie op de recente onthullingen door De Telegraaf over NFI-fouten met dna.
De dader van de weerzinwekkende moord is, zes jaar nadien, nog altijd niet opgespoord en nooit bestraft voor zijn gruweldaden.
„Met dank aan justitie en het NFI. En dat terwijl deze misdadiger elk moment weer kan toeslaan”, aldus Sandra Bindi. De nabestaanden, nog elke dag getergd door verdriet om hun oma, onderzoeken nu de mogelijkheden om de zaak op andere wijze heropend te krijgen en overwegen juridische stappen tegen justitie.
Beestachtig
De hoogbejaarde Ger Bindi werd in juni 2005 op beestachtige wijze omgebracht toen zij ziek op bed lag. De moordenaar sloeg de weerloze vrouw bont en blauw en stak de Utrechtse in hoofd en keel. Het slachtoffer werd uren later dood aangetroffen.
„Volgens de politie was bij sporenonderzoek dna van de dader aangetroffen”, vervolgt haar kleindochter. „Dat werd in 2005 en in 2007 vergeleken met dna van verschillende verdachten. Alles zonder resultaat.”
Pas in 2010 vernam de familie dat het NFI al die jaren met een besmet daderspoor had gezocht. Het dna was al tijdens het sporenonderzoek vermengd geraakt met dat van een rechercheur en een profiel met andere dna-kenmerken geworden.
„Goede forensisch labs checken een spoor altijd op contaminaties met dna van politie of eigen personeel. Maar dat kwam al die jaren niet bij justitie en NFI op.”
De kans is groot dat een verdachte van destijds door de fout is uitgesloten, terwijl hij wel degelijk de dader is. Volgens dna-experts is het mogelijk het dna met een tijdrovende methode weer te zuiveren. Sandra Bindi: „Justitie houdt ons echter voor dat er geen mogelijkheden meer zijn en wil het onderzoek niet heropenen. Mogen deze fouten niet naar buiten komen? Moeten wij nu zelf op onderzoek om een moordenaar in de cel te krijgen?”
Het OM in Utrecht wilde gisteren niet op de zaak ingaan. „Dat heeft voor ons nu geen spoed.”
CDA en PVV hebben staatssecretaris Teeven (Justitie) om opheldering gevraagd over de bijna 1700 fouten en afwijkingen in dna-onderzoeken door het NFI. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil tevens onderzocht zien of criminelen door de missers vrijuit zijn gegaan. Na jaren procederen kreeg De Telegraaf de interne documenten onlangs in handen.

 

2 Comments

 1. admin says:

  Mooi dat het op de site van de politie staat. Het zou nog mooier zijn als men er iets mee deed zodat men alsnog met het goede profiel op zoek naar de dader kan.

 2. demo says:

  “Vandaag staat er namelijk een artikel in De Telegraaf waaruit blijkt dat het gevonden DNA-profiel destijds is vervuild doordat het is vermengd geraakt met het DNA-profiel van een bij het onderzoek betrokken rechercheur.”
  Het kan wel zo zijn, dat het vandaag in de Telegraaf staat, maar het staat al meer dan een jaar op de website van de politie.
  Het NFI verwijten, dat zij niet controleren op verontreiniging door personeel is niet zo ter zake; eerst moet het verplicht worden, dat al het politie-personeel zijn DNA afstaat voor centrale registratie.
  Dat was kennelijk niet zo in Utrecht tot 2010 en ik vraag mij af, of dat landelijk al is geregeld.

Leave a Reply