Skip to content
 

Justitie ontkent missers in zaak Andrea Luten

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

Vorige week verklaarde een getuige in De Telegraaf over een spoor naar een mogelijke dader dat nooit is onderzocht. De getuige heeft zowel tijdens het rechercheonderzoek in 1993 als het eerste coldcaseonderzoek in 2000 een nauwgezette omschrijving van een onbekende jongeman en diens brommer verstrekt. Het genegeerde spoor is belangrijk omdat de onbekende voor het misdrijf meermalen wachtend langs Andrea’s fietsroute werd gezien. Het destijds vijftienjarige meisje werd juist op de dag dat zij weer beter was en op de fiets naar school ging, vermoord.

Benaderd

In een persbericht suggereert het OM nu dat dit spoor in een tweede coldcaseonderzoek in 2005 “is uitgerechercheerd”. Maar de getuige is in 2005 helemaal niet door de recherche benaderd, laat staan gehoord. Verder weet justitie niets eens wie hij is. Terwijl zijn naam en verklaring in de onderzoeksstukken van 2000 staat, roept het OM hem nu “dringend op om zich te melden”. Justitie draait eveneens om zoekgeraakte technische sporen heen. Het gaat om Andrea’s nagels en spijkerbroek en een aangetroffen condoom die in 2000 verdwenen bleken en niet alsnog aan geavanceerde onderzoeksmethoden konden worden onderworpen.

Volgens het OM zijn de sporen “niet belangrijk omdat er een compleet dadergerelateerd dna-profiel is”. Het gaat om overeenkomend dna uit een hoofdhaar uit Andrea’s horlogebandje en een schaamhaar op haar trui. Die sporen vormen echter allerminst hard bewijs voor een moord als de donor bijvoorbeeld zou verklaren dat hij Andrea kende en met haar heeft gevreeën.

Juist dna uit sperma, bloed of ander lichaamsmateriaal vanonder de nagels, op de broek of in het condoom hadden het bewijs kunnen onderbouwen. Het OM zegt nu dat de nagels in 1993 zijn vernietigd en dat onduidelijk is waar de spijkerbroek is. Het condoom is volgens justitie destijds niet onderzocht “omdat er geen aanwijzingen voor een zedenmisdrijf waren.” Dit terwijl Andrea notabene werd aangetroffen met een opengeritste spijkerbroek.


2 Comments

  1. Mia says:

    Er is vandaag een 41 jarige man uit Hoogeveen opgepakt die als verdachte wordt aangemerkt voor de moord op Andrea.
    Er is een 100% dna match (schaamhaar).
    De man is nooit eerder in beeld geweest.

  2. robert van hoove says:

    De getuige gaf reeds een verklaring die overigens afwijkt van hetgeen nu in de krant staat. En ja, men had er naar moeten kijken. Overigens waren er meer getuigen die een soortgelijke brommer op 10 mei 1993 en ervoor hebben gezien in en nabij het bos.

Leave a Reply