Skip to content
 

Weduwe van Wim Quak krijgt alsnog onderzoeksdossier

Door Waarheidsvinder

De uitdrukking “De aanhouder wint” is nog steeds van kracht. Gisteren besliste de Rotterdamse rechtbank dat het openbaar ministerie alsnog het onderzoeksdossier van de spoorloos verdwenen scheepskok Wim Quak moet afstaan aan zijn weduwe Anneke Quak.

Officier van justitie Wilma de Boer weigerde tot op heden het dossier aan Anneke Quak af te staan omdat zij bang was dat ondergetekenden en journaliste Jolande van der Graaf inzage in het dossier zouden krijgen. Samen met haar raadsman Job Knoester is Anneke Quak daarop naar de rechter gestapt en deze stap leidde gisteren tot de voor haar positieve beslissing.

Anneke Quak is dolblij met de beslissing van de rechtbank en zij hoopt dat bestudering van het dossier meer duidelijkheid zal geven over de verdwijning van haar man en de wijze waarop politie en justitie met die verdwijning zijn omgegaan. Advocaat Job Knoester denkt dat deze beslissing van de rechtbank Rotterdam verstrekkende gevolgen kan hebben voor andere nabestaanden die soms al jaren proberen het politiedossier in hun zaak in handen te krijgen.

Scheepskok Wim Quak verdween in 1991 tijdens zijn laatste reis van het schip de Nedlloyd Neerlandia, een schip waarvan later bleek dat er op grote schaal cocaïne mee werd gesmokkeld. Ondanks alle aanwijzingen dat Wim Quak aan boord om het leven was gebracht omdat hij iets had ontdekt dat met die smokkel te maken had, deed de politie nooit enig onderzoek naar zijn verdwijning. Hij werd zelfs niet eens officieel als vermist te boek gesteld.

Pas nadat journaliste Jolande van der Graaf in De Telegraaf in 2009 uitgebreid over de kwestie berichtte, kwam een politieonderzoek door het Rotterdamse Cold Case Team op gang. Dat onderzoek werd echter al snel weer gesloten. “We sluiten een misdrijf niet uit, maar kunnen de oorzaak niet achterhalen”, zei justitie toen.

Anneke Quak en haar raadsman zeggen “geen greintje vertrouwen” in het politieonderzoek te hebben. “Als uit het dossier blijkt dat het onvolledig was, komen er juridische stappen tegen het OM.”

Het zal nog wel even duren voordat het openbaar ministerie daadwerkelijk het dossier zal overhandigen maar daarna zullen we eindelijk kunnen zien of het onderzoek van het Rotterdamse Cold Case Team de toets der kritiek kan doorstaan.

Leave a Reply